TV2 kritiserer Ekstra Bladet for at bringe ’skamklippet’ version af forbudt dokumentar

Ekstra Bladet har bragt klip fra dokumentar, som TV 2 har fået nedlagt fogedforbud mod at vise. TV 2 frygter, at det kan gøre det sværere at få sagen for Højesteret.

En TV-dokumentar som med skjulte optagelser viser en række svigt over for en 90-årig demensramt kvinde, er endt som en konflikt mellem Ekstra Bladet og TV2.

I sidste uge forbød Vestre Landsret TV 2 at vise dokumentaren, fordi Aarhus Kommune bad om at få et nedlagt fogedforbud.

Men i aftes valgte Ekstra Bladet at vise nogle af de omstridte klip. Chefredaktør Poul Madsen skriver i en leder, at optagelserne er så væsentlige, at det er nødvendigt at bryde fogedforbuddet.

“Selvom overgrebene på Else nu er stoppet, skal sagen ikke fejes ind under gulvtæppet med en enkelt fyring”, skriver han.

TV 2 er derimod vrede over, at Ekstra Bladet har valgt at offentliggøre optagelserne.

Nyhedsdirektør Mikkel Hertz mener, at det kan gøre det endnu sværere for TV 2 at få lov til at vise dokumentaren.

”Det er brandærgerligt, for vi har jo ligesom de pårørende et ønske om, at dokumentaren bliver vist. Det har vi kæmpet for i byretten og i landsretten, og vi har besluttet os for at forsøge at få sagen for Højesteret. Jeg er bekymret for, om det at Ekstra Bladet viser disse klip, gør det vanskeligere for os at få den for Højesteret”, siger Mikkel Hertz.

Han understreger, at det er væsentligt, at dokumentaren ses i sin helhed og ikke ’i Ekstra Bladets skamklippede udgave’

Brud på ophavsretten

TV 2 overvejer lige nu, hvad de vil gøre videre i sagen i forhold til Ekstra Bladet. Mikkel Hertz siger, at der i hvert fald er tale om et ”klokkeklart brud på ophavsretten”.

”Vi vil ikke bare læne os tilbage. Det vil kunne misforstås, som at det er os, der kunne have lækket det til Ekstra Bladet, når vi har fået forbud mod at vise den. Det er ikke tilfældet, så jeg vil lytte til, hvad vores jurister siger”, siger Mikkel Hertz.

Den omstridte dokumentar er blevet til, efter familien til en 90-årige demenssyg kvinde henvendte sig til TV 2, efter de i en årrække forgæves havde klaget over plejehjemmet.

For at dokumentere de kritisable forhold, som familien oplevede på plejehjemmet, foretog TV 2 efter aftale med familien skjulte optagelser i kvindens lejlighed på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

Men i sidste uge stadfæstede Vestre Landsret et fogedforbud, der betyder, at TV 2 ikke må vise optagelserne, der dokumenterer omfattende plejesvigt, nedværdigende tale og sundhedsfarlig hygiejne.

Landsretten mente, at billederne er optaget ulovligt, og at de er så krænkende for kvinden, at en offentliggørelse også vil være ulovlig. Det på trods af, at kvindens familie og værge har samarbejdet med TV 2 og ønsker optagelserne bragt.

Retten lagde vægt på, at kvinden grundet sin demenssygdom ikke er i stand til selv at give et gyldigt samtykke til optagelserne.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen.

2 Kommentarer

Lars Møller
10. JULI 2020
Jeg er enig i at EB ikke kan bring TV2 materiale som de har gjort. Men det klinger hult når TV2 klynker om at deres ophavsret er brudt. Her er f.eks. Betingelser for upload af billede til TV2 vejret.

Jeg accepterer, at eventuelle erstatningskrav rettet mod TV 2 som følge af TV 2s brug af materialet, videresendes til mig, som ansvarlig for at have krænket 3. parts rettigheder.

TV 2 har ret til at anvende det tilsendte materiale tidsubegrænset på alle måder og i alle nuværende som kommende medier og på alle platforme, herunder, men ikke begrænset til, kampagner og TV-programmer ifm. TV 2 Vejr, på tv2.dk, på Facebook og andre sociale medier. Det er alene TV 2, der afgør, om det tilsendte materiale anvendes eller ej.

Flet bare næbbet TV2 eller start med at rydde op hos jeg selv.
Niels Riis Ebbesen
7. JULI 2020
Man kunne godt få den tanke, at den den pågældende TV-dokumentar er en slag “sataniske vers”, som fogedretten har udstedt en fatwa imod, og at Poul Madsen skal skynde sig at gå landflygtelighed, for ikke at blive ofret af systemet.