»Vi mangler en underskov af små og nye magasiner«

Efter 30 år som lektor i grafisk design stopper Niels Bøje Ziegler på DMJX. Hans faggruppe bør blive bedre til at forklare den forskel, de kan gøre, mener han: »I dag kan alle jo sætte layout op på en computer. Derfor skal vi som designere kunne skabe merværdi for læserne og annoncørerne« 

Han begyndte som typograf i begyndelsen af 1970’erne, hvor han stablede søm som håndsætter på Næstved Tidende.

Siden har Niels Bøje Ziegler fulgt hele den digitale revolution, og han har personligt uddannet de seneste mange generationer af landets grafiske designere. Men nu er det slut efter 30 år som lektor på Den Grafiske Højskole, der i 2008 fusionerede med DMJX.

Mandag blev der holdt en afskedsreception på skolen i Emdrup for Niels Bøje Ziegler, der med årene er blevet lidt af en institution i redaktionelt design og ikke mindst magasindesign.

»Jeg kommer til at savne omgangen med de studerende. Da jeg blev ansat på Den Grafiske Højskole, var jeg 36 år, og de studerende var i tyverne. Det er de stadigvæk. Og jeg føler mig stadig som en på 36 år i mit hoved, for jeg har jo hele tiden skullet følge med de studerende. Den omstillingsparathed har været med til at holde mig ung og fagligt i live,« siger 67-årige Niels Bøje Ziegler.

Hans afsked blev dog ikke helt, som han kunne have ønsket sig. I efteråret blev 20 stillinger nedlagt i en stor sparerunde på DMJX. Og derfor endte Niels Bøje Zieglers 30 år på skolen med, at han tog en frivillig fratrædelse.  

[quote:0]

»Det er jo det eneste, som ærgrer mig. At jeg ikke fik lov til selv at bestemme, hvornår jeg skulle gå af. Men sådan er det, og det kan jeg jo ikke gøre noget ved, selv om det er irriterende. Jeg havde ellers en aftale med skolen om, at jeg skulle stoppe i 2019, når jeg fylder 70. Men sådan skulle det ikke være,« siger han.

Vil ikke være pensionist

Ved siden af undervisningen har han også holdt foredrag, kurser, konferencer og arbejdet som freelancer og konsulent på fagblade og magasiner for at holde det praktiske i faget ved lige. Og de aktiviteter stopper ikke, selv om han stopper som underviser ved årsskiftet.

»Jeg kan ikke lade være. Jeg har ikke tænkt mig at gå på pension. Det er en livsform for mig at være et kreativt menneske og lave grafisk arbejde,« siger Niels Bøje Ziegler.

Han stopper som underviser på DMJX i en tid, hvor de grafiske designere er under pres, fordi store spillere i magasinbranchen som Egmont og Aller i stigende grad flytter layout til lavtlønslande i Baltikum og Fjernøsten, sådan som Journalisten tidligere har beskrevet.

»Det er jo ikke gode tegn. Det er jo udtryk for, at man ikke værdsætter grafisk design, at man laver skabelondesign, som alle ude i verden uanset sprogfærdigheder kan putte danske tekster ind i. Der er ganske vist danske designere, som kontrollerer det, der bliver lavet ude. Men et magasin skal være i konstant udvikling, fordi det skal være et billede på den tid, vi lever i. Og det gør det sværere at udvikle på et magasin, når man benytter en mere skabelonagtig metode, hvor man ikke selv har fingrene helt nede i designet,« siger Niels Bøje Ziegler.

Uden at skabe merværdi er designere overflødige

Han opfordrer sine kolleger i branchen til at blive bedre til at tale om, hvordan de faktisk kan skabe merværdi for læsere, annoncører og virksomheder.

[quote:1]

»Som designere har vi gennem tiderne været for dårlige til at italesætte den merværdi, som vi kan skabe for virksomheder og annoncører, så de kan øge deres omsætning. Det er jo det, som det hele drejer sig om. Det skal vi blive bedre til. Opfattelsen af os har jo været, at vi bare skulle ind til sidst og lave noget kosmetik i form af noget pæn opsætning,« siger han.

»I dag kan alle jo sætte layout op på en computer. Derfor skal vi som designere kunne skabe merværdi for læserne og annoncørerne. Hvis vi ikke kan gøre noget anderledes og se tingene på en ny måde, så er vi jo overflødiggjorte. Vi skal som magasindesignere kunne skabe et visuelt billede af artiklens indhold i startopslaget, som skaber en atmosfære og har en stopværdi, der fanger læsernes opmærksomhed, så de ikke bare bladrer videre,« siger Niels Bøje Ziegler.

Han nævner også et eksempel, som er mere relevant for de mange selvstændige designere, der især har virksomheder som deres kundegrundlag.

»Hvis du skal lave et bomærke til en virksomhed, så skal man også have historien med, hvad er det for en virksomhed, hvor kommer den fra, og hvor er den på vej hen. Grafiske designere fortæller også historier. Vi gør det bare visuelt,« siger han.

Savner mere udvikling og innovation

Når han ser på udviklingen i magasinbranchen herhjemme, savner han mere udvikling og innovation.

[quote:2]

»Vi mangler i Danmark en underskov af små og nye magasiner drevet alene af unge menneskers gejst, som kan udvikle og innovere magasinbranchen. De store mediehuse herhjemme udvikler ikke for alvor nye magasiner, men forsøger at holde fast i dem, de har,« siger Niels Bøje Ziegler.

Og på de eksisterende magasiner halter det også med den grafiske og designmæssige innovation, mener han.

»Det er anderledes i udlandet. Når et amerikansk magasin ansætter en ny artdirector, så forventer man, at han eller hun laver et redesign af magasinet. Her i Danmark er det ofte sådan, at man i stedet bliver ansat til at følge den tråd, som i forvejen er på magasinet, men at man ikke får lov at være den, der står for at udvikle magasinets visuelle identitet,« siger Niels Bøje Ziegler.   

Og det kan blive dyrt for udgiverne at spare på udviklingen af designet, påpeger han.

»Et magasin bliver jo ikke kun lavet for læsernes skyld, men også for annoncørernes skyld. Og i disse tider, hvor man har svært ved at tiltrække annoncører, er det vigtigt, at annoncørerne også føler, at der sker noget fornyelse, så det er attraktivt at annoncere i bladene.«   

Det trykte magasin skal nok overleve

På trods af den digitale revolution er den tidligere typograf overbevist om, at det trykte magasin overlever.

[quote:3]

»Magasinerne skal nok overleve på print, for papiret kan brande både læsere og annoncører på en langt stærkere måde end et digitalt magasin. Når du sidder med et magasin i toget, så brander du dig selv ved at være med i en bestemt gruppe af mennesker. Hvis du læser på iPad eller telefon, så lukker du dig inde i dig selv,« siger Niels Bøje Ziegler og udbygger sin pointe:

»Da iPaden kom frem, troede alle, at iPad-magasiner ville blive det næste store. Men det er aldrig slået igennem, og jeg tror heller aldrig, det kommer til at ske. Det er for dyrt at skabe den nødvendige merværdi for læseren i et digitalt magasin. Og hvis man bare laver en PDF-udgave af printmagasinet, så er det reproduktion uden merværdi.«

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right