47 mio. fordelt til fotografer og visuelle

”Min kæbe knaldede ned i bordet,” siger fotograf Søren Skarby, som fik over 40.000 kroner i fredags

”Jeg kan love dig, at min kæbe knaldede ned i bordet, da jeg åbnede min mail i fredags,” siger fotograf Søren Skarby.

Han er en af de fotografer, illustratorer, tegnere, billedkunstnere og andre visuelle, som netop har modtaget en stor pose penge.

Pengene er såkaldte Visda-midler – det, der engang hed Copydan. Visda-midlerne er ophavsretsmidler, som stammer fra billeder brugt fx i undervisning, bøger, på museer og i tv-programmer.

Fire gange så mange penge i år

Netop i år har der været mange flere penge, end der plejer. 47 mio. kr. blev i fredags udbetalt til i alt 6.760 billedskabere.

”Det nye system har været nogle år undervejs, og derfor udbetaler man for fire år samlet,” forklarer Lars Lindskov, Pressefotografforbundets formand.

Og pengene falder på et tørt sted for mange fotografer, der er økonomisk pressede af coronakrisen.

”Der har været ekstra fokus på Visda-midlerne i år. Dels fordi der har været flere penge, end der plejer, men også fordi mange fotografer er ekstra pressede lige nu,” siger Lars Lindskov.

Søren Skarby er en af dem. Derfor er han også glad for sin bevilling, som er på over 40.000 kroner. Især fotografer med en lang karriere i faget modtager mange penge fra puljen.

”Jeg har 30 års jubilæum som freelancer. Så fordi jeg er et gammelt røvhul, fik jeg en ret høj udbetaling,” fortæller Søren Skarby.

Husk at registrere

En del af pengene baserer sig på fotografer og illustratorers egne indberetninger i Visda-systemet. Det drejer sig i år om 10,5 mio. kr., som er udbetalt til 422 fotografer, oplyser Pressefotografforbundet.

Lars Lindskov opfordrer alle fotografer og andre visuelle til at gøre sig selv en tjeneste og få registreret sig i Visda-systemet. Der kan være mange penge at tjene, også på gamle billeder, der eksempelvis bliver brugt i folkeskolerne.

”Jeg har selv haft fem unger gennem folkeskolen, og jeg har set, hvor meget materiale de har slæbt hjem igennem årene. Det er helt rimeligt, at indholdsleverandørerne bliver kompenseret for det,” siger Lars Lindskov.

0 Kommentarer

Læs også

Vedtaget! Men vil EU’s nye ophavsretslov betyde flere penge til dig?

26. MARTS 2019