
De protesterende masser i Hong Kong fotograferet af Asger Ladefoged. Asger Ladefoged
Det høje smittetryk i Danmark har spændt ben for bedømmelsesprocessen af Årets Pressefoto – de såkaldte dommerdage.
Dommerne skulle mødes tirsdag og onsdag for at bedømme årets bidrag, efter at der var deadline for at uploade billeder til konkurrencen søndag.
Men mødet er blevet udskudt på ubestemt tid.
”Ligesom resten af verden har vi været udfordret af det stigende antal smittede. Jo tættere vi kom på afvikling, jo mere bekymrende så det ud,” siger Sisse Stroyer, formand for Pressefotografforbundet, som står bag Årets Pressefoto.
Da der blev meldt ud om nye restriktioner i december, valgte bestyrelsen at afholde et hastemøde, hvor det blev besluttet, at det ikke ville være forsvarligt at mødes efter jul og nytår.
Dommerdagene vil derfor blive rykket til et tidspunkt, hvor smittetrykket igen er på et lavt og forsvarligt niveau. Det betyder, at også åbningen af Årets Pressefoto, som plejer at ligge i begyndelsen af marts, i år vil blive udskudt. Og det er første gang nogensinde, at det sker, fortæller Sisse Stroyer.
”Vi synes bestemt ikke, det er optimalt. Der er også mange utålmodige medlemmer, der venter på at se, om de er blandt de nominerede,” siger hun.
”Vi er alle utålmodige, men vi må ikke blive så utålmodige, at vi begynder at gamble med helbredet.”
Heldigvis er beslutningen blevet mødt med forståelse fra både dommere og medlemmer, fortæller Sisse Stroyer.
Ikke et alternativ at gå online
Normalt går bedømmelsen i gang allerede dagen efter deadline for indsendelse af materiale til konkurrencen.
Bag om Årets Pressefoto er et fast produktionsapparat, som arbejder på højtryk med at forberede katalog og udstilling med årets billeder. Det plejer at tage otte uger derfra, til Årets Pressefoto har en udstilling og katalog klart.
Dommerdagene plejer at finde sted i Dansk Journalistforbunds lokaler på Gammel Strand i København. I år havde Pressefotografforbundet forberedt et andet og mere coronavenligt alternativ.
”Vi havde allerede fundet en nødløsning, hvor vi både kunne bo og arbejde samme sted. Men vi synes stadigvæk, at smittetallene var så bekymrende høje, at vi selv under ordentlige fysiske forhold ikke turde at tage chancen.”
Bestyrelsen diskuterede også muligheden for at coronateste alle inden. Men heller ikke dét var risikoen værd, fortæller Sisse Stroyer.
At afholde dommerdagene online har dog ikke været et alternativ, fortæller hun.
”Vi vil gerne have kontrol over, at materialet forbliver i vores varetægt og ikke havner andre steder end planlagt eller bliver kigget på af nogen, der ikke skal kigge på det. Så vi kan ikke bare holde det online. Vi skal sidde fysisk sammen.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.