Årets pressefotograf: Paludan var den største oplevelse

Asger Ladefoged vandt for anden gang titlen som årets pressefotograf. I mellemtiden har han fået mere respekt for sin rolle som pressefotograf. ”Jeg tror ikke, at mit fotografi kan ændre verden. Men det handler om at oplyse”

Berlingske-fotograf Asger Ladefoged vandt prisen som årets pressefotograf for en portfolio med billeder fra Hong Kong, Sahara, Iran, Tyrkiet og København.

Men det var det ene billede fra vores egne breddegrader – Rasmus Paludan, der fører valgkamp på Christiania – der viser den mest spændende opgave, Ladefoged har haft i årets løb. Det fortalte han Journalisten, umiddelbart efter at han fredag havde modtaget prisen.

”Det var en meget speciel og samtidig spændende professionel oplevelse. Et fænomen som ham skal man ikke tie ihjel. Det skal man undersøge og prøve at forstå, og bagefter kan man tage stilling til, hvad det er,” sagde Asger Ladefoged.

Dækningen af Rasmus Paludan op til folketingsvalget har på mange medier været en af årets store redaktionelle hovedbrud. Men Asger Ladefoged var aldrig i tvivl om, at det var en historie, der skulle fortælles.

”Personligt tænkte jeg i samme øjeblik, han blev opstillingsberettiget, at selvfølgelig skulle vi dække ham. Og så er jeg bare glad for, at min redaktør på Berlingske så væsentligheden i det og besluttede at publicere historien over seks sider dagen efter valget.”

<span class="rodt">Årets pressefotograf: </span>Paludan var den største oplevelse 3 Rasmus Paludan fotograferet i et mere ømt øjeblik af Asger Ladefoged. Asger Ladefoged

Deler information og følelser

Det er anden gang, Asger Ladefoged vinder titlen som årets pressefotograf. Første gang var for tre år siden. Og de tre år har gjort en forskel, mener han selv.

”Jeg er blevet bedre. Måske fordi jeg har fået mere respekt for det, jeg skal lave, og de mennesker, jeg fotograferer. Jo længere tid jeg er i branchen, jo væsentligere synes jeg mit arbejde er, og jo mere forstår jeg det. Det gør måske også, at jeg presser mig selv mere.”

Hvad ser du selv som din opgave som fotograf?

”Det handler om at undervise og formidle virkeligheden, så folk kan forstå den. Jeg tror ikke, at mit fotografi kan ændre verden. Men det handler om at oplyse.  Om det er nyheder, begivenheder, følelser, kærlighed, så er jeg med til at undervise – dele information og følelser. Det håber jeg kan være med til at udvikle folks perspektiver og forståelse.”

<span class="rodt">Årets pressefotograf: </span>Paludan var den største oplevelse 2 De protesterende masser i Hong Kong fotograferet af Asger Ladefoged. Asger Ladefoged

”Fed kategori”

Du har prøvet det før – hvad gør det for én at blive årets pressefotograf?

”Mest af alt er det bare fucking motiverende, for at være helt ærlig. For mig er det en rigtig fed kategori at vinde, for det opsummerer ligesom det år, jeg har arbejdet med. Så det er en fantastisk cadeau, og jeg er rigtig stolt.  Samtidig er det motiverende at tænke på, at mine billeder ryger rundt til samtlige skoleelever, som kan få lov at kigge, tolke og forstå de her billeder. Det gør mig bare endnu mere stolt. Så et rigtig godt rygklap, som jeg er rigtig glad for.”

Asger Ladefoged er 32 år og ansat ved Berlingske. Han vandt prisen som årets pressefotograf 2016 og prisen for årets pressefoto samme år. To år senere vandt han i kategorien årets nyhedsbillede.

<span class="rodt">Årets pressefotograf: </span>Paludan var den største oplevelse En af de mange demonstrationer, der skød Rasmus Paludan ind som et af de varmeste emner i valgkampen 2019. Fotograferet af Asger Ladefoged. Her på Christiania. Asger Ladefoged

0 Kommentarer

Læs også

Årets Pressefoto er nu afgjort: Se alle vinderne her

Årets Pressefoto er nu afgjort: Se alle vinderne her

06. MARTS 2020