”Jeg har rendt rundt i kanelskyer som en crime scene-tekniker i malerdragt”

Ved siden af dag til dag-opgaver har freelancefotograf Tobias Nicolai brugt weekender og aftener på at fotografere kanelgilder i Jylland. Snart er billederne med i kampen om priser ved Årets Pressefoto

Det foregår nærmest hver dag i provinsen: En vennegruppe kidnapper deres 25-årige ugifte kammerat og overhælder vedkommende med kanel.

Men ofte er det overstået på få minutter, og tilbage ligger kun støvet. Så hvordan bærer man sig ad med at fotografere de såkaldte kanelgilder, mens de står på?

Det spørgsmål stillede fotograf Tobias Nicolai sig selv i starten af efteråret 2019, da idéen om et fotoprojekt om kanelgilderne opstod. En oplagt visuel idé, men også en klar logistisk udfordring.

”Jeg var først ude i, om jeg skulle hænge sedler med efterlysninger op på kollegier og campusområder i Aarhus og Aalborg. Jeg fik også en grossist, der sælger kanel til de her arrangementer, til at give mit telefonnummer til sine kunder. Og en kammerat hjalp mig med at sætte Google Adds op,” fortæller han.

Men ingen af delene gav rigtig pote. Til gengæld begyndte Tobias Nicolai at få nys om kommende kanelgilder, da han tog Facebook i brug og kontaktede gamle bekendte fra sin hjemstavn på Als. Og siden oktober har han 13 gange været med, når vennegrupper overdynger deres kammerater med kanel.

”I starten var jeg lidt nervøs for, om jeg kunne få dem, hvor det går helt amok. Men det viste sig hurtigt, at det var dem, der er flest af,” siger han.

”Jeg har rendt rundt i kanelskyer som en crime scene-teknikker i malerdragt med mit kamera tapet ind i fryseposer” 1 Et af billederne fra projektet. Tobias Nicolai

En gave at fotografere  

For nylig blev Tobias Nicolais fotoprojekt bragt i Dagbladet Information. Og når priserne ved Årets Pressefoto uddeles til marts, er hans kanelbilleder også blandt de nominerede.

Tobias Nicolai arbejder til daglig som freelancefotograf, typisk med dag til dag-opgaver. Det gør det svært at hive længere perioder ud af kalenderen til større projekter, fortæller han.

”Men det her er et godt projekt at gå til og fra, fordi kanelgilderne jo foregår hele tiden rundt omkring i Jylland. Og typisk om aftenen og i weekenderne. Så det passede godt til min måde at arbejde på – og visuelt var det jo bare en gave at fotografere,” siger Tobias Nicolai.

”Kanel er bare totalt taknemmeligt at fotografere, fordi det er så mat. Selv når det regner, reflekterer det ikke lyset – det æder jo nærmest lys. Du kan arbejde med flash, og det er sindssygt flot, når det her kanelstøv bliver lyst op af store LED-lamper eller lyset fra en traktor eller en bil.”

 ”Der kom kanel ind overalt”

Til gengæld var kanel ikke en gave at arbejde med for Tobias Nicolais kameraudstyr. Som han også har fortalt til Information, gik det hårdt ud over hans kamera, første gang han fotograferede et kanelgilde.

”Selv om Canon-kameraer er vejrforseglet, kom der altså kanel ind overalt. Alt var brunt bagefter, og jeg måtte sidde og gøre mit kamera rent med en lille pensel,” fortæller han.

Siden har han pakket både sig selv og sit kamera grundigt ind, inden han drager ind i kanelskyerne. Selv ifører han sig billige malerdragter fra Jem&Fix og bruger omkring en time på at vikle kameraet sirligt ind i fryseposer og tape.

”Jeg sætter fire fryseposer sammen med malertape, og så taper jeg ind over objektivet og flashen, så det næsten kun er søgeren og nogle få knapper, der er fri. Jeg har rendt rundt i kanelskyer som en crime scene-tekniker i malerdragt med mit kamera tapet ind i fryseposer,” griner Tobias Nicolai.

”Jeg har rendt rundt i kanelskyer som en crime scene-teknikker i malerdragt med mit kamera tapet ind i fryseposer” 2 Tobias Nicolais kamera, indpakket og klar til endnu en kanel-reportagetur. Tobias Nicolai

Da Journalisten fredag interviewede Tobias Nicolai, havde han netop pakket sit kamera ind til endnu en kanel-reportagetur. Samme aften skulle han til Mjels på Als for at indfange endnu et kanelbombardement. Og det bliver ikke hans sidste tur.

”Projektet skal gerne blive til en bog. Så jeg er slet ikke færdig – det her er bare første kapitel,” siger Tobias Nicolai.

0 Kommentarer

Læs også

Derfor var den ene fotograf nøgen og den anden påklædt, da de fotograferede samme swingerklub 6

Derfor var den ene fotograf nøgen og den anden påklædt, da de fotograferede samme swingerklub

07. FEBRUAR 2020

Årets Pressefoto til debat: ”Verden er så grum! Men hvor er det henne?”

11. MARTS 2019

Årets Pressefoto til debat: ”Verden er så grum! Men hvor er det henne?”

11. MARTS 2019