Sådan vil Canon bekæmpe misbrug af pressefotos

”Når multinationale koncerner lancerer noget, så er jeg altid kritisk for en sikkerheds skyld. Men jeg synes faktisk, det her er et fint og godt initiativ,” siger Pressefotografforbundets formand

Mange fotografer har oplevet, at deres billeder pludselig dukker op i en helt anden kontekst. Det kan være nogen på nettet, som ved en fejl bruger billedet i en forkert sammenhæng, eller det kan være systematisk misbrug for at lave fake news.

Nu skal projektet TruthMark sikre, at pressefotografernes billeder ikke misbruges på nettet. Truthmark virker, ved at fotografer uploader billeder med en beskrivelse af tidspunkt og kontekst. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt et billede optræder i en forkert sammenhæng, kan man søge i TruthMarks database og finde fotografens egen forklaring.
Samtidig kan TruthMark med en automatiseret algoritme søge på nettet og hjælpe med at finde steder, hvor et uploadet fotografi bliver brugt.

Projektet er søsat af kameraproducenten Canon.

Fotografer bakker op

Pressefotografforbundets formand, Lars Lindskov, hilser projektet velkomment.
”Det er et godt initiativ, som jeg virkelig håber vil lykkes,” siger han.

Projektet har også opbakning fra flere internationale fotografer, for eksempel krigsfotografen Ivor Prickett og den norske pressefotograf Johnny Haglund.

”Jeg har oplevet mange situationer, hvor jeg ikke kan genkende de historier, som udgives sammen med mine billeder, og hvor oplysningerne er forkerte. Hvis det sker tit, mister man sin troværdighed som fotojournalist,” siger Johnny Haglund i en pressemeddelelse.

Lars Lindskov mener, den teknologiske udvikling har gjort det nemt at fuske med fotografier. De kan manipuleres og bruges i falske sammenhænge lettere end nogensinde før.
”Der er altid blevet snydt med billeder, men det er blevet utroligt nemt med teknologien i dag. Hvis fotojournalistikken skal bevare sin troværdighed i medierne, skal folk kunne stole på, hvad de ser,” siger Lars Lindskov.

”Altid kritisk for en sikkerheds skyld”

Han roser Canon for at finansiere platformen.
”Jeg er opdraget til, at når multinationale koncerner lancerer noget, så er jeg altid kritisk for en sikkerheds skyld. Men jeg synes faktisk, det her er et fint og godt initiativ. Hvis Canons bagtanke er at være en aktiv spiller i debatten om pressefotografiet, så er det fint for mig. Jeg synes, de skal have ros,” siger han.

Men det bliver afgørende, om der er nok fotografer, som vælger at uploade deres billeder til databasen, og om nok mennesker rent faktisk bruger værktøjet til at finde den sande historie bag et fotografi.

Lars Lindskov har svært ved at vurdere, om det er realistisk, at TruthMark bliver en succes.

”Jeg håber, at det lykkes. Det er en evig kamp at bevare troværdigheden i vores fag. Jeg vil anbefale Pressefotografforbundets medlemmer at kigge på det og se, om det er noget, de vil bruge,” siger han.

1 Kommentar

Niels Riis Ebbesen
4. AUGUST 2020
Det er jo ikke kun pressefotograferne som oplever, at deres billeder bliver misbrugt i andre sammenhænge, end dem de oprindeligt er lavet til.

Alle de fotos der er tilgængelige på Internettet, risikerer at blive misbrugt, og dem der “kaprer” et fotos og misbruger det til, at illustrere fake news eller fremme et irelevant budskab, er nok temmelig lige glade med, om billedet er registreret i TruthMark.

Og den mest almindelige form for misbrug er, at elementer fra flere billeder bliver klippet sammen til et nyt og falsk billede, og den type misbrug kan TruthMark’s algoritmer næppe opdage.

Det der er behov for, det er, at lovgivningen omkring ophavsret bliver opdateret, så den passer til en digital tidsalder, det er jo omsonst, at det er den enkelte fotograf, som selv skal retsforfølge en misbruger eller billedtyv, der måske bor i et helt andet land.

Læs også

Stort internationalt modtræk til fake news

04. APRIL 2018