Stort internationalt modtræk til fake news

En række medier, nyhedsbureauer og NGO’er vil lave et kvalitetsstempel, så det bliver lettere at skelne mellem rigtig journalistik og falske nyheder. Reporters Without Borders håber, at initiativet vil skabe en sundere offentlig debat - uden at skade mediernes mangfoldighed

Det skal være lettere at adskille medier, der leverer journalistik, fra producenter af fake news.

På et pressemøde i går meddelte European Broadcasting Union (EBU), Reporters Without Borders (RSF), Agence France Presse (AFP) og Global Editors Network (GEN), at man går sammen om projektet ’Journalism Trust Initiative’.

Projektet skal bane vejen for fælles minimumsstandarder for journalistisk kvalitet – for eksempel offentlighed om ejerskab, mediets indtægtskilder, journalistiske metoder, og at mediet efterlever de etiske standarder.

Næste skridt er en certificering

Det forventes at tage ’Journalism Trust Initiative’ 12-18 måneder at finde de indikatorer, der skal gælde som minimumsstandard. Efterfølgende vil medier, der opfylder kravene, opnå en form for certificering, fremgår det af en pressemeddelelse fra EBU.

“Vi er overbevist om, at initiativet vil bidrage til at skabe større tillid i den offentlige debat og samtidig garantere den bredest mulige mangfoldighed og uafhængighed,” udtaler generalsekretær Christophe Deloire fra Reporters Without Borders.

Et af de senere års mest kendte eksempler på fake news – forklædt som journalistik – var 100 makedonske hjemmesider, hvor teenagere under det amerikanske præsidentvalg i 2016 tjente penge på at sprede falske historier via Facebook.

Fake news opfattes som demokratisk problem

En aktuel undersøgelse fra EU-Kommissionen viser, at 80 procent af befolkningen i EU-landene ser fake news som et demokratisk problem. 37 procent oplyser ifølge Euronews, at de næsten hver dag møder fake news. I undersøgelsen opfatter danskerne fake news som et meget mindre problem end for eksempel borgere i Rumænien, Grækenland og Bulgarien.

Det er ønsket fra Journalism Trust Initiative, at medier, der opfylder standarderne, får fortrinsret i søgeresultater og i algoritmerne på sociale medier.

Det europæiske Journalistforbund har bidraget til projektet sammen med blandt andre Ethical Journalism Network, den europæiske sammenslutning af magasinudgivere og sammenslutning af europæiske nyhedsmedier (EMMA/ENPA).

0 Kommentarer