Politisk flertal vil have problemer med sygedagpenge gået efter i sømmene

Loven om sygedagpenge skal passe bedre til nutidens arbejdsmarked, hvor flere arbejder som både selvstændige og lønmodtagere. Sådan lyder det fra et flertal i Folketinget. ”Hvis det stod til mig, skulle vi begynde helt forfra,” siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører. V, DF, Alternativet og Radikale Venstre vil også kigge på loven

Der skal være mulighed for at lægge arbejde som både selvstændig og lønmodtager sammen, når man får udregnet sine sygedagpenge.

Sådan lyder det fra et flertal i Folketinget, der vil tage loven op med beskæftigelsesministeren. Det siger de, efter at Journalisten har beskrevet, hvordan såkaldte kombinatører har problemer med at få udbetalt sygedagpenge, selv om de har arbejdet de timer, som loven kræver.

”Det er vigtigt, at man på et moderne arbejdsmarked kan kombinere det at være lønmodtager og selvstændig, og at man i forbindelse med sygdom ikke bliver fanget af en ufleksibel lovgivning,” siger Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.

Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører i Dansk Folkeparti, er enig.

”Vi har lavet loven om dagpenge, så man kan kombinere indtægter for selvstændige og lønmodtagere. Der er sygedagpengeloven nok ikke fulgt med. Derfor er det nødvendigt at få set loven igennem. Jeg mener, man skulle få sygedagpenge for de samme antal timer, som man får dagpenge for,” siger Bent Bøgsted.

EL: Loven er slet ikke tilpasset arbejdsmarkedet

Også i to af den socialdemokratiske regerings støttepartier, Radikale Venstre og Enhedslisten, er der enighed om, at loven om sygedagpenge skal gåes efter i sømmene.

”Det er ny viden for mig, at der er den her udfordring for de såkaldte kombinatører. Jeg synes, det virker urimeligt, at de ikke har adgang til at få sygedagpenge, når de faktisk har arbejde og tilfredsstiller den efterspørgsel, der er på arbejdskraft som freelancer eller lønmodtager,” siger Samira Nawa, beskæftigelsesordfører i Radikale Venstre.

”I har et konkret eksempel med én, der får hjernerystelse og synes, det er mere stressende at være i systemet. Det kan vi ikke byde mennesker, der kommer til skade,” siger hun.

Hos Enhedslisten så arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb gerne, at man omskrev hele loven om sygedagpenge.

”Hvis det stod til mig, skulle vi begynde helt forfra,” siger hun.

”Vi har det konkrete problem, at lovgivningen er lavet til nogle funktionærlignende vilkår, hvor alle har tre måneders opsigelse. Hele systemet forudsætter den type ansættelse. Dem, der har lavet loven, arbejder selv sådan og har slet ikke forståelse for dem, der er atypisk beskæftigede,” siger Jette Gottlieb.

Alternativets arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesordfører, Torsten Gejl, mener, at det er et problem, som der bør rettes op på.

”Det skal laves om. Vi er nødt til at sørge for, at mennesker er berettiget til sygedagpenge ud fra den indsats, de har leveret, og de arbejdstimer, de har lagt. Selvfølgelig skal de kunne kombinere deres arbejdstyper, så de kan få det maksimale i sygedagpenge, i stedet for at nogle timer skal annulleres, bare fordi de også er selvstændige,” siger Torsten Gejl.

Venstre ser kun behovet vokse

Enhedslisten mener, at den manglende tilpasning af lovgivningen til et arbejdsmarked i forandring er et stort problem.

”Det kan ramme folk, der er freelancere, havnearbejdere, lastbilchauffører. Det er et meget bredere problem, som ikke kun rammer freelancejournalister. Det med at veksle mellem at være selvstændig og lønmodtager er også stort inden for byggebranchen,” siger hun.

”Den simple løsning på problemet ville være, at man, uanset om man var selvstændig, lønmodtager eller på kontanthjælp, fik sygedagpenge. Den er nok ikke gangbar. Men det er med det udgangspunkt, at vi ikke selv er herre over, om vi bliver syge. Derfor er der nødt til at være nogle mere almene ordninger i loven,” siger hun.

Ifølge Hans Andersen fra Venstre bliver behovet for mere fleksibilitet på arbejdsmarkedet kun større fremover.

”Fremtidens arbejdsmarked vil bestå af mange flere forskellige kombinationer og måder, man kan stykke sit arbejde sammen på: Konsulentarbejde, iværksætteri, lønmodtagerarbejde, selvstændig virksomhed. Det skal vi tage højde for, når vi vedtager lovgivning,” siger han.

Vil finde holdbare løsninger

Hos Radikale Venstre mener Samira Nawa, at der er brug for en grundig og velovervejet ændring af lovgivningen.

”Udviklingen går heldigvis i den rigtige retning med folk, der arbejder mere fleksibelt og bidrager til arbejdsmarkedet. Tiden er også løbet fra, at man bare er i det samme job i en længere årrække. Vores beskæftigelsessystem skal kunne rumme, at der er forskellige måder at bidrage til samfundet på,” siger hun.

”Men dermed ikke sagt, at vi skal ændre det med knipseslag. Vi skal også se på, hvad baggrunden er for, at loven er, som den er. Og vi skal se på, om der kan være negative konsekvenser ved, at vi ændrer noget,” siger hun.

Alle ordførerne siger, at de vil tage problematikken op med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

”Jeg vil bede om, at den problemstilling bliver en del af drøftelserne om en evaluering af hele sygedagpengereformen,” siger Hans Andersen (V).

”Der er ikke sat en dato på det, men jeg forventer, regeringen tager fat i det. Vi forventer, at de indkalder til drøftelser om beskæftigelsesreformer, herunder loven om sygedagpenge. Her skal vi også afklare omfanget af problemet, og hvilke udfordringer der er,” siger Hans Andersen.

Enhedslistens Jette Gottlieb bakker op om, at en ændring af loven ikke hastes igennem.

”Jeg vil ikke sige, at det skal ske i morgen. Jeg er mere interesseret i, at vi finder nogle holdbare løsninger. Dem finder vi ved at snakke med de enkelte fag, så det ikke bliver en hovsaløsning på en lille del af problemet,” siger hun.

Journalisten forsøger at få et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

2 Kommentarer

M.S. Carstens
1. SEPTEMBER 2019
Jeg ledte efter en kommentar fra Nye Borgerlige?
Karen Hedegaard
20. AUGUST 2019
Kære Journalisten - og Ole Obitsø. Det er en meget vigtig problemstilling, I har fat i her. Tak for det. Glæder mig til at høre, hvad Hummelgaard siger til det.

Læs også

Brian Iskov fik hjernerystelse og ingen sygedagpenge, da han styrtede på sin cykel 1

Brian Iskov fik hjernerystelse og ingen sygedagpenge, da han styrtede på sin cykel

19. AUGUST 2019
Karin Svennevig

Karin Svennevig kunne maksimalt få 5.000 i dagpenge om måneden som kræftsyg freelancer

16. AUGUST 2019
<span class=DJ er stærkt kritisk over for sygedagpenge-problem: ”Vi skal have ændret den lov”">

DJ er stærkt kritisk over for problem med sygedagpenge: ”Vi skal have ændret den lov”

20. AUGUST 2019
data_usage
chevron_left
chevron_right