
”Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad vi præcis vil gøre, men det er klart, at reformerne skal fungere efter hensigten og bedst muligt i det jobmarked, der er i dag,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et mailsvar. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Et flertal på tværs af midten i Folketinget vil have opdateret loven om sygedagpenge.
Det fortalte flere arbejdsmarkeds- og beskæftigelsesordførere i går Journalisten, efter at vi havde beskrevet, hvordan såkaldte kombinatører, der både arbejder som selvstændige og lønmodtagere, har store udfordringer med at få sygedagpenge – også selv om kombinatørerne har arbejdet det antal timer, loven kræver for at få sygedagpenge.
Hvad er problemet med loven?
Du skal forestille dig, at du for eksempel er freelancer og bliver syg. I nogle perioder arbejder du som lønmodtager, i andre som selvstændig. Du er det, der hedder kombinatør.
Når du henvender dig til kommunen, vil størrelsen af dine sygedagpenge blive beregnet ud fra, hvad du har tjent som enten selvstændig eller lønmodtager.
Det er kommunen, der bestemmer, om de regner dig som selvstændig eller som lønmodtager. Det betyder, at du aldrig som kombinatør vil kunne inddrage alle de penge, du har tjent, som grundlag for dine sygedagpenge. Dine timer forsvinder med andre ord ud i det blå.
Reglerne er relativt forvirrende.
Men summa summarum er, at du kan ende i en situation, hvor kommunen mener, du er lønmodtager, selv om du har tjent flest penge som selvstændig. Eller omvendt. Kort sagt kan du falde ned i et hul, hvor loven ikke rummer, at du arbejder på to måder.
Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil ikke som ordførerne på forhånd sige, at han mener, det skal være muligt at tælle arbejde som både selvstændig og lønmodtager sammen, hvis en kombinatør bliver syg. Han vil dog kigge på loven.
Det skriver ministeren i et mailsvar sendt af en pressemedarbejder i Beskæftigelsesministeriet.
”Som jeg allerede har understreget, vil regeringen gennemgå en række af de reformer, der er blevet gennemført på beskæftigelsesområdet – herunder sygedagpengereformen, hvor vi kan se, at der er udfordringer,” står der i mailen.
”Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvad vi præcis vil gøre, men det er klart, at reformerne skal fungere efter hensigten og bedst muligt i det jobmarked, der er i dag. I første omgang vil vi gennemgå reformerne, så vi har et klart billede af, hvor vi skal sætte ind, og det er et arbejde, som jeg prioriterer meget højt.”
Journalisten har siden mandag forsøgt at få et interview med beskæftigelsesministeren. Journalisten har også efter at have modtaget citatet understreget, at vi foretrækker et telefonisk interview. Ministeren har stadig ikke ønsket at give et interview.
”Det virker urimeligt”
Til Journalisten har både Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti og Venstre sagt, at de vil opdatere loven, så kombinatører ikke kommer unødigt i klemme.
”Jeg synes, det virker urimeligt, at de ikke har adgang til at få sygedagpenge, når de faktisk har arbejde og tilfredsstiller den efterspørgsel, der er på arbejdskraft som freelancer eller lønmodtager,” har Samira Nawa, beskæftigelsesordfører i Radikale Venstre, sagt.
Det støtter Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre.
”Det er vigtigt, at man på et moderne arbejdsmarked kan kombinere det at være lønmodtager og selvstændig, og at man i forbindelse med sygdom ikke bliver fanget af en ufleksibel lovgivning,” har han sagt.
I Dansk Journalistforbund mener formand Tine Johansen også, at loven er problematisk.
”Det er helt tydeligt, at der er et rigidt system, der er baseret på, at man tjener sine penge på ”den rigtige” måde. I stedet for at man kigger på en indtægt, så er det lige nu sådan, at det er vigtigt, om man har tjent sine penge som selvstændig eller lønmodtager,” har hun sagt.
”Det kalder på, at man ændrer lovgivningen, så den passer til den måde, mennesker arbejder på. Man bør se på den reelle indtægt i stedet for, hvordan den er kommet ind.”
Ramte håber på lovændring
Journalisten har både talt med Karin Svennevig, der blev ramt af kræft, og Brian Iskov, der fik hjernerystelse sidste år. Begge er kombinatører og havde store problemer med at få sygedagpenge.
Brian Iskov har endnu ikke fået sygedagpenge, selv om han har arbejdet de timer, loven kræver.
Og Karin Svennevig kunne kun få en fjerdedel af de maksimale sygedagpenge, selv om hun også havde arbejdet de timer, der var påkrævet.
”Jeg synes, at vi som kombinatører udfylder en vigtig plads på arbejdsmarkedet, vi fylder huller ud. Selv om jeg også synes, det er sjovt, så gør vores måde at arbejde på også noget godt for arbejdsmarkedet. Så hvorfor skal det gøres så svært at være os?” spørger hun.
Brian Iskov håber, loven bliver ændret.
”Der er noget umenneskeligt og ydmygende over, at reglerne er så rigide, at det nærmest er umuligt, eller i hvert fald umuligt for en kombinatør, at få udbetalt sygedagpenge.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.