Ofre for sexisme gik ikke til tillidsmanden – nu vil DJ sætte ind

Flere af de kvinder, der er stået frem med sexismeoplevelser, overvejede ikke at tale med en tillidsmand om det. ”Det kalder jo virkelig på, at vi gør noget mere,” erkender DJ’s formand, Tine Johansen

Fire kvinder, der er stået frem og har fortalt om seksuelle krænkelser eller sexisme, fortalte tirsdag Journalisten, at det slet ikke faldt dem ind at tale med en tillidsrepræsentant om det.

”Som helt ny og sårbar er det første, du tænker, ikke at gå til ledelse eller tillidsmanden,” sagde en af dem, tidligere DR-praktikant Shani Pedersen, som dengang faktisk ikke engang vidste, hvem hendes tillidsmand var.

Og det ærgrer Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund, at høre.

”Jeg bliver både ærgerlig og ked af det over, at det ikke er faldet dem ind. En tillidsrepræsentant og en arbejdsmiljørepræsentant er jo en fortrolighedsperson, som man kan gå til i den type situationer,” siger hun og tilføjer:

”Det kalder jo virkelig på, at vi gør noget mere her.”

Handler om synlighed 

Tine Johansen tror, at tillidsfolkene ligesom mediecheferne skal anlægge en mere opsøgende strategi end hidtil.

”Hvis man i årevis har praktiseret ’min dør står altid åben’, men ingen er gået ind ad den, så skal man måske overveje, om det er nok. Det siger jeg til medieledelserne, men jeg siger det også til tillidsfolkene og til mig selv. Det er helt åbenlyst en mere opsøgende og afsøgende facon, der er brug for,” siger formanden.

Hun peger på, at DJ skal klæde sit korps af tillidsfolk og arbejdsmiljørepræsentanter bedre på til at håndtere sager om sexisme på de kurser, hvor temaet i forvejen er på programmet.

”En ting er, at redskaberne er der, men det handler jo også om synlighed. At gøre opmærksom på sig selv og sætte ord på, hvad jeg som tillidsmand kan gøre på arbejdspladsen. Her kan DJ sagtens gøre mere for at klæde tillidsværket på,” siger hun.

Alle skal opdateres

Også fællestillidsmand for journalisterne i DR Henrik Friis Vilmar kalder det ”et kæmpe problem” for Dansk Journalistforbunds tillidsmandssystem, at mange ikke går til deres tillidsrepræsentant.

”Det skal vi have gjort noget ved,” siger han.

Mener du selv, at du har været opsøgende nok og gjort nok som tillidsrepræsentant?

”Når nogen er i tvivl om, hvorvidt de skal gå til deres tillidsrepræsentant, så er svaret på det nej. Så er der nogen, vi ikke har nået, selv om vi gør meget for at gøre opmærksom på, at man kan gå til os,” siger han.

Ifølge Henrik Friis Vilmar er tillidsrepræsentanterne i DR gode til at håndtere de sager, der har været, hvor kvinder har henvendt sig med oplevelser med chikane eller krænkelser. Men ligesom Tine Johansen peger han på, at DJ kan uddanne alle, der kan hjælpe med at forhindre sexchikane og sexisme, bedre.

”Vi skal opdatere alle. Det gælder fra praktikantvejledere til arbejdsmiljørepræsentanter til tillidsfolk og ledelsen. Og vi skal særligt være gode til at være opmærksomme på de mest sårbare som løstansatte og praktikanter, der er mest udsatte for det her,” siger han.

Vil et spadestik dybere

I forhold til praktikantvejlederne fortæller Tine Johansen, at seksuelle krænkelser blev gjort til et tema på praktikantvejlederuddannelsen for to år siden.

Det skete, efter at DJ havde lavet en undersøgelse blandt medlemmerne, som pegede på, at det var et udbredt problem, særligt blandt praktikanter og de løst tilknyttede. Undersøgelsen viste, at hver tiende DJ-medlem havde været krænket seksuelt i løbet af de seneste 10 år.

”Men vi snakker lige nu med Danske Medier og med uddannelserne om, om vi kan komme et spadestik dybere i de her oplevelser med krænkende adfærd. Vi vil gerne lave noget mere kvalitativt, så vi måske kan klæde vejlederne bedre på til at håndtere den slags,” siger Tine Johansen.

0 Kommentarer

Læs også

De blev udsat for seksuelle krænkelser – men ingen af dem gik til tillidsmanden

De blev udsat for sexisme – men ingen af dem gik til tillidsmanden

22. SEPTEMBER 2020
TV 2 og Ekstra Bladet indgår forlig om forbudte klip 1

46 nuværende og tidligere EB-ansatte i brev til ledelsen: I har et problem med sexisme

21. SEPTEMBER 2020