Mogens Jensen: DR skal lave flere egne historier

Dr.dk citerer aviserne for meget. Derfor skal andelen af egenproducerede historier hæves på nettet, siger Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen. DR skal hvert år give en del af licensmidlerne til de private medier (Opdateret klokken 15:26)

De private medier skal have mere i mediestøtte, fordi de bidrager så meget til nyhedsstrømmen på offentligt ejede netmedier som dr.dk og TV 2 Regionernes hjemmesider. Og pengene skal især komme fra DR. Samtidig skal journalisterne i DR i gang med at lave flere historier selv og citere andre medier mindre.

Sådan kan man sammenfatte et af punkterne i Socialdemokratiets nye medieudspil.

En RUC-undersøgelse viste i 2013, at dr.dk har 39 procent egenproducerede nyheder, TV 2 har 43 procent på nettet. Tallene for TV 2 Regionerne svinger meget.

Mogens Jensen mener, at 50 procent egenproducerede historier er et rimeligt krav til DR på nettet.

”Det er muligt med den nyhedsmuskel, de har,” siger han.

DR skal ikke skrue ned

Ifølge Mogens Jensen er det især journalistikken på nettet, der er problemet, fordi offentlige og private medier er i direkte konkurrence med hinanden.

Skal dr.dk skrue ned for produktionen af indhold?

”Vi ønsker ikke at begrænse dr.dk. Men vi ønsker, at de i højere grad laver egenproducerede historier, så de kommer over 50 procent,” siger Mogens Jensen.

De licensfinansierede public service-medier er i dag DR, TV 2 Regionerne og Radio24syv.

I udspillet fra Socialdemokratiet står der, at: ”Public service-medierne anvender de publicistiske mediers redaktionelle indhold både direkte og indirekte. Derfor skal de publicistiske medier kompenseres i form af en årlig rundsumsbetaling, der overføres fra licensmidlerne,” skriver Socialdemokratiet.

De private medier er trængt

Mogens Jensen forklarer til Journalisten:

”Baggrunden er, at vi ved, at de private medier er trængt. De har svært ved at finde nye betalingsmodeller, og samtidig anvender de offentligt ejede medier indhold produceret af de private medier. På den her måde kan public service-medierne bidrage med midler til journalistik på de private publicistiske medier,” siger han.

Mogens Jensen vil ikke sætte tal på beløbets størrelse.

”Det er ikke eksorbitante summer. Det skal være en fornuftig pulje penge, der styrker den journalistiske produktion,” siger Mogens Jensen.

TV 2 Regionerne: Vi stjæler ikke

Betina Bendix, ordførende direktør for TV 2 Regionerne, siger, at hun har stor sympati for ønsket om at støtte aviserne, fordi de har store udfordringer.

”Men vi anerkender ikke præmissen om, at vi stjæler historier med arme og ben,” siger hun.

Hun siger, at langt de fleste regionale historier er fælleshistorier baseret på fx pressemeddelelser, som både aviserne og TV 2 Regionerne får tilsendt.

”Derudover bidrager begge parter gensidigt til hinanden. Vi anerkender ikke, at vi tager mere, end vi giver,” siger Betina Bendix.

Tilfredshed hos Danske Medier

Til Mediawatch siger direktør i Danske Medier, Ebbe Dal, at han bakker op om flere af punkterne i Socialdemokratiets plan.

Det gælder blandt andet forslaget om at skabe en større Public Service Pulje, og at private medier skal kompenseres for public service-mediers brug af indhold – med midler fra public service-medierne selv.

"Overordnet er det et positivt udspil, som vi kan glæde os over,” siger Ebbe Dal.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen.

 

Socialdemokratiets medieudspil

  • Public service-midlerne skal ikke reduceres
  • Medielicensen skal erstattes af en medieskat
  • Internationale aktører skal bidrage økonomisk til dansk indhold
  • DR skal reformeres
  • Public Service-puljen skal styrkes og DR’s udlægning øges
  • Den regionale og lokale dækning skal styrkes
  • Et større fokus på børn og unge
  • Ordnede løn- og arbejdsvilkår en betingelse for støtte
  • TV2 skal ikke sælges
  • De publicistiske medier skal kompenseres, når public service-medier bruger deres indhold

(Opdateret klokken 15:26 med reaktion fra Danske Mediers Ebbe Dal)

1 Kommentar

Finn Arne Hansen
7. MARTS 2018
Hold da op. Jeg bliver nødt
Hold da op. Jeg bliver nødt til at rose en socialdemokrat. Men lad os gå skridtet videre, lad os reformere mediestøtten totalt. Som pengene bør følge patienten, så bør de også følge historien.