Ekspert: Helle mangler en beskidt journalist

Helle Thorning-Schmidt mangler en tabloidjournalist i sin stab, der kan grave grimme historier fra hendes fortid frem, før pressen gør det, siger kommunikationsekspert Peter Goll til Journalisten.dk. Den slags 'dustbusters' er en helt ny tendens, der er kommet til Danmark, mener han. (Opdateret 14:15)

Helle Thorning-Schmidt mangler en tabloidjournalist i sin stab, der kan grave grimme historier fra hendes fortid frem, før pressen gør det, siger kommunikationsekspert Peter Goll til Journalisten.dk. Den slags 'dustbusters' er en helt ny tendens, der er kommet til Danmark, mener han. (Opdateret 14:15)

Historien om Socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skatteforhold ruller i mange medier. Men Socialdemokraterne har begået flere fejltrin, og de kunne have undgået, at sagen eksploderer nu. Det mener ekspert i politisk kommunikation og administrerende direktør i kommunikationsbureauet GeelmuydenKiese, Peter Goll.

Ifølge Peter Goll burde Helle Thorning-Schmidt og hendes rådgivere have sikret sig, at alt, hvad der senere kunne udvikle sig til en opfølgende historie, blev bragt frem allerede dengang Thorning-Schmidts første skattesag rullede for en måneds tid siden.

»Det er en fejl fra socialdemokraternes ledelses side, at alt ikke kom ud, da krisen rullede første gang. Det er svært at sige, om det er rådgiveren, der har været for dårlig til at spørge ind, eller om det er politikeren, der ikke har fortalt det hele, men det er en klar fejl,« siger Peter Goll til Journalisten.dk.

Han mener, at både Helle Thorning-Schmidts skattesag og statsminister Lars Løkke Rasmussens bilagssag, der også trak forsider tidligere på året, er eksempler på en ny tendens i dansk politik. Det betyder, at der bliver plads til en særlig slags journalister i politikernes stab, som vi ikke kender til i Danmark.

De såkaldte 'dustbusters' er et kendt fænomen i USA. En 'dustbuster' hyres af partiet, og er gerne en journalist med erfaring fra de kulørte ugeblade, til at grave i partiets egne topfolks fortid inden pressen gør det.

»Både Lars Løkkes bilagssag og Helle Thornings skattesag viser, at tendensen går i retning af, at man bliver nødt til at lave mere research og selv grave historierne frem som rådgiver. Det er ikke sikkert, at venligtsindede journalister i politikerens egen stab ville have kunnet finde de her historier, fordi de nogle gange kommer af et tip. Men man kan øge sandsynligheden for selv at finde den slags og demontere dem, og det lader til, at begge sider har brug for at benytte sig af det,« siger Peter Goll.

Informations korrespondent i Washington, Annegrethe Rasmussen, skrev allerede i slutningen af juni i blogindlægget "Hvad Helle Thorning mangler: En beskidt tabloidjournalist i sin stab" her på Journalisten.dk, at Socialdemokraterne mangler en tidligere tabloidjournalist, der kender tabloidernes tricks:

»Alle ledere, og det gælder ikke kun men særligt i politik, har brug for at have djævlens advokat tæt på. Folk, der tænker modsat og som kender både tabloidmedierne samt de sociale medier og det uforudsigelige blogger-univers. Og i forkvindens tilfælde skal det helst ikke være en socialdemokrat. Den slags kommunikatører – beskidte borgerlige mandspersoner, der også har et netværk og en solid erfaring fra Christiansborg (let's face it: 95 procent af slagsen er, uden at nævne navne, mænd) har Helle Thorning ikke i sin stab eller i sin inderkreds,« skrev Annegrethe Rasmussen.

Journalisten.dk har været i kontakt med Socialdemokraternes eneste mand på pressekontoret i denne uge, assisterende pressechef, John Iversen. Han ønsker ikke at medvirke i et interview om pressehåndteringen af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

De øvrige holder fortsat ferie. 

0 Kommentarer