Mogens Jensen: »Mediebranchen må tage sin del af sparerunden«

Regeringen skal spare to mia. kr. på erhvervsstøtte, og mediestøtten kan ikke gå fri af den spareøvelse, lyder det nu fra medieordfører Mogens Jensen (S). »Det er klart, at mediebranchen også må tage sin del af sparerunden i det offentlige,« siger han til Journalisten.dk. Han forventer en aftale inden juli.

Regeringen skal spare to mia. kr. på erhvervsstøtte, og mediestøtten kan ikke gå fri af den spareøvelse, lyder det nu fra medieordfører Mogens Jensen (S). »Det er klart, at mediebranchen også må tage sin del af sparerunden i det offentlige,« siger han til Journalisten.dk. Han forventer en aftale inden juli.

Danmark får snart en ny model for mediestøtten. Det arbejde har været i gang i årevis, og senest har der været hed debat om, hvordan pengene skal fordeles mellem medierne.

Den debat fik nyt liv i sidste uge, efter medieordfører Zenia Stampe (R) i P1-programmet Mennesker og Medier luftede tanken om, at der i disse krisetider også kan spares på mediestøtten. Ud af de 400 millioner kroner, der er til forhandling, kan op til 100 millioner blive sparet væk, lød det.

Siden fik forslaget heftig kritik fra flere sider. Dansk Journalistforbunds formand Mogens Blicher Bjerregård kaldte besparelser på mediestøtten for "løftebrud", og Venstres medieordfører Ellen Thrane Nørby slog fast, at hendes parti stadig tror på en omfordeling af midlerne, ikke en beskæring.

Også Henning Dyremose, der har været formand for det såkaldte Dyremose-udvalghar blankt afvist nedskæringer i mediestøtten.
»Hvis man skærer i den samlede ramme, tror jeg, at det vil blive vanskeligt for specielt de nye medier. Det vil være problematisk,« sagde han i sidste uge til Journalisten.dk.

Men Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen vil ikke afvise, at der skal skæres i mediestøtten. Tværtimod kan det blive konsekvensen i den nye mediestøtteaftale, fordi regeringen i forvejen svinger sparekniven over erhvervsstøtte. I alt skal regeringen skære 2 milliarder kroner på erhvervsstøtte, fortæller Mogens Jensen.

»Det er klart, at regeringen må sørge for, at pengene passer. I vores samfundsbudget skal vi finde to milliarder kroner i erhvervs- og branchestøtten, og så er det naturligt også at se på den støtte, der går til medierne. Det er klart, at mediebranchen også må tage sin del af sparerunden i det offentlige,« siger han til Journalisten.dk.

Mogens Jensen afviser dog, at han er blevet præsenteret for tallet 100 millioner kroner.

»Men mediebranchen kan ikke som de eneste undslå sig for at bidrage til den samlede spareøvelse, ligesom andre kulturinstitutioner må bidrage. Men jeg vil ikke sætte konkrete tal på, før jeg har set et udspil fra ministeren,« fortsætter Mogens Jensen.

Han ønsker ikke at kommentere yderligere på mediestøtten eller komme nærmere ind på enkelte elementer, før kulturminister Uffe Elbæk (R) har fremlagt sit udspil.

Venstres Ellen Thrane Nørby kritiserer også over for Journalisten.dk, at regeringen endnu ikke har inviteret hende til forhandlinger om den nye mediestøtte. Men Mogens Jensen mener ikke, regeringen nøler med at spille ud.

»Nu har jeg siddet som medieordfører i rigtig mange år, og da Ellens parti sad i regering, kunne vi også vente i måneder på noget, som vi forventede kom tidligere. Sådan er det med politiske oplæg fra regeringen. Det tager tid at få på plads og igennem regeringsapparatet. Det vigtigste er, at vi har den ambition at få et bredt flertal bag fremtidens mediestøtte,« siger Mogens Jensen.

Han forventer dog, at regeringens udspil – og invitationen til Ellen Thrane Nørby og de andre ordførere – lander om lidt.
»Det kan ikke vare længe. Det er min forventning, at vi kan afslutte forhandlingerne om mediestøtten og medieforliget inden 1. juli,« siger Mogens Jensen.

0 Kommentarer