Layoutere forsvinder fra ugeblade og magasiner

Næsten hver tredje fastansatte på ugeblade og magasiner er væk, og det har især ramt layoutere, siger tillidsfolk. »Vi oplever desværre, at de fyrede har svært ved at finde et nyt arbejde med layout i mediebranchen,« siger tillidsrepræsentant i Aller

29 procent af de fastansatte redaktionelle medarbejdere er forsvundet fra ugeblade og magasiner på tre år. Det fremgår af Kulturstyrelsens nye rapport om mediernes tilstand, som udkom i går. Det skyldes især, at der er skåret i antallet af layoutere på bladene, siger tre tillidsfolk.

Forklaringen er outsourcing og effektiviseringer, siger fællestillidsrepræsentant Kirsten Beyer fra Aller Media.

»Det er antallet af layoutere på magasiner og ugeblade, der trækker ned, fordi man har effektiviseret. Tidligere have vi en stor gruppe af layoutere, men mange af dem er desværre blevet fyret – også fordi, der er etableret layout-samarbejde på tværs af to eller flere brands – og vi oplever desværre, at de fyrede har svært ved at finde et nyt arbejde med layout i mediebranchen,« forklarer hun.

Tallene i Kulturstyrelsens rapport stammer fra Danmarks Statistik og omfatter ikke kun DJ-medlemmer. DJ's lønstatisstik viser et fald på 18 procent blandt fastansatte på magasiner og ugeblade i perioden. 

I Aller Media mistede mange layoutere/AD’ere jobbet med indførelsen af redigeringssystemet PagePlanner i 2010-2011. Siden har flere layoutere/AD’ere mistet jobbet i takt med, at nogle af husets brands har outsourcet layout til Riga, siger Kirsten Beyer.

Tillidsrepræsentant Christian Thestrup på Benjamin Media siger, at han genkender billedet af, at der er færre fastansatte.

»Her er blevet mere stille,« siger Christian Thestrup, der er redaktionschef på nettet.

»Vi kan se, at folk bliver sagt op. Ved sidste fyringsrunde i 2013 røg hver anden AD-assistent, og vi mistede også flere journalister. I stedet bliver tingene i dag leveret af freelancere,« fortæller han.

Det er en udvikling, han er ked af, selv om han også ønsker freelancerne i forbundet det bedste.

Tillidsrepræsentant for DJ-medlemmerne i Bonnier Publications Allan Numelin siger, at der har været fyringsrunder i 2009, 2011 og 2013. Det har kostet 16 medlemmer jobbet. Det svarer til cirka 15 procent af DJ-medlemmerne i Bonnier Publications. Det er især gået ud over de grafiske medarbejdere. Nogle steder er layoutchefen væk, og nogle blade er gået over til at bruge skabelonlayout, forklarer han.

»Jeg tror ikke, vi har ansat en layouter det seneste år.«

For de fastansatte på Benjamin Media betyder konjunkturerne, at der er mindre udskiftning på redaktionerne.

»Sammenlignet med for fem år siden er det sjældent, at man hører, at folk skifter, fordi de har fundet et andet job,« siger Christian Thestrup.

1 Kommentar

Karina Bjerregaard
12. MAJ 2014
Fand'me trist læsning - og
Fand'me trist læsning - og trist både for branchen, men søreme også for hele landet at vi bliver spist af med metervarelayout, og det visuelle niveau sænkes!