I dag afsløres journalistløftet. For fremtiden skal journaliststuderende fra SDU aflægge et højtideligt løfte i stil med læger og advokater. Læs SDUs løfte her. Og deltag direkte i debatten om journalistløftet her på sitet.
»I mit virke som journalist lover jeg hermed, at jeg vedholdende og med åbent sind vil opsøge og formidle den bedst opnåelige version af sandheden.
Min journalistik er til for borgerne. Jeg er bevidst om mit demokratiske ansvar og min pligt til at overvåge magthaverne. Derfor vil jeg følge min samvittighed og være både kritisk og selvkritisk.
Min journalistik vil være uafhængig og fair, og jeg vil være åben om mine metoder. Jeg vil bestræbe mig på at fremstille stoffet med sans for proportioner, prioritere det væsentlige og gøre min formidling forståelig, interessant og relevant. Jeg ved, at jeg risikerer at begå fejl, men jeg vil erkende dem og lære af dem.
Endelig er det min ambition at gå nye veje og bidrage til journalistfagets udvikling.«
Sådan lyder det journalistløfte, som fremtidige journalister uddannet på Syddansk Universitet skal bekende sig til.
I kronikken 'Varm luft i en kold tid' skriver centerleder på Center for Journalistik på SDU, Troels Mylenberg, sammen med universitetets fellow Mette Davidsen-Nielsen om meningen med løftet. Det er inspireret af det løfte, som blandt andet jurister, læger og teologer afgiver, og som ifølge kronikørerne »nedkoger faglighed og samfundsansvar til en bouillonterning og indkredser standsetik og professionsnormer, som alle skal vedkende sig for at kunne virke autoriseret i faget«.
De to kronikører tager også noget af kritikken over for et journalistløfte på forskud. Blandt andet erkender de blankt, at der ikke lige nu er grobund for at iværksætte sanktioner imod dem, der måtte bryde løftet.
»Men i en tid, hvor journalistikkens troværdighed ikke bare presses udefra, men også indefra af økonomi, teknologi, kommercialisering, tempo og meget andet, har vi fundet det væsentligt at prøve at føre ideen ud i livet,« skriver de.
Blandt de kritiske røster har blandt andet været Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse. Journalisten.dk kunne berette, at der blandt bestyrelsens medlemmer er stor modstand mod ideen om et journalistløfte i bestyrelsen. Forslaget blev blandt andet kaldet »populistisk og selvoptaget« i debatten.
Den kritik tager kronikørerne også op i dag: »Ånden har nu været en helt anden, og det kan virke besynderligt, at netop journalisternes eget fagforbund på den måde afviser at gå ind i en debat om journalistisk etik og troværdighed,« skriver de.
Ifølge Troels Mylenberg og Mette Davidsen-Nielsen er der behov for at genfinde journalistikken og tænke mere over etikken. Journalistløftet kan i den forbindelse være noget, som journalisterne kan holde fast i, når de bliver presset af krav om omsætning eller hurtige nyheder.
»Håbet med et journalistløfte er ikke, at studerende ved dimittering skal afsige tomme fraser og varm luft, men at de skal tage løftet med sig ud i den kolde medieluft og huske på det, når de oplever sig presset,« skriver de i deres afrunding.
Hvordan bekendelsen til løftet præcis kommer til at fungere, er nu op til Styrelsen for Center for Journalistik på SDU, skriver kronikørerne.
Kronikken kan findes her.
8