search

Efterlader ubetalte freelanceregninger for 350.000 – på banen igen ugen efter

Efter European Media Partners konkurs står mange DJ-medlemmer med håret i postkassen og penge til gode. Alligevel fortsætter bureauet, nu bare under et andet navn. ”Moralsk er det ikke i orden,” siger DJ-formand

Der skulle kun gå en uge, fra bureauet European Media Partner (EMP) gik konkurs, til firmaet opstod igen. Ejerne, de fastansatte medarbejdere og ydelserne er det samme. Det eneste, der har ændret sig, er adressen og navnet, som nu er Analyse Media Group.

Tilbage står en gruppe freelancejournalister med ubetalte honorarer for cirka 350.000 kroner, som har meget svært ved at forstå, at den slags kan være lovligt.

”Det absurde er, at de bare starter forfra med samme medarbejdere og arbejdsopgaver, men uden kreditorerne. Jeg var sikker på, at der har været spekuleret i det, og at det er ulovligt, men det kan jeg forstå på kuratoren, at det ikke er. Det udfordrer i den grad retsfølelsen,” fortæller Iben Antonsen, freelancejournalist, der forklarer, at hun har næsten 22.000 kroner til gode for artikler, hun har lavet for EMP.

Leverer til Jyllands-Posten og Børsen

EMP lavede såkaldte ’cross-media’-kampagner, som primært består af indstik med annoncørbetalt indhold.

Jyllands-Postens læsere har dette forår kunnet læse bureauets indstik med titlen ’Analyse’, og i Børsen kunne man sidste år læse indstik som ’Analyse Samfund’ og ’Analyse Økonomi’.

Artiklerne blev skrevet af freelancere, der blev betalt opgave for opgave.

Det vil sige … det med betalingen har det knebet gevaldigt med dette forår. Journalisten har talt med en række freelancere, der ikke har fået betaling for artikler lavet for EMP i år. Eksempelvis Sara Marie Dynesen, der har lavet 12 artikler siden februar, og som har knap 30.000 kroner til gode.

Konkurs i maj

De penge kan hun og hendes freelancekolleger komme til at kigge langt efter. Den 29. maj erklærede Sø- og Handelsretten EMP Danmark konkurs. Dermed standser alle betalinger, og værdierne indefryses i konkursboet. Her kan kreditorerne melde sig og få del i det, der måtte være tilbage.

Det har imidlertid ikke stoppet de svenske ejere af EMP. Den 7. juni – en uge efter konkursen – stiftede de nemlig et nyt firma: Analyse Media Group (AMG). Og AMG har overtaget EMP’s medarbejdere, købt inventar og kundelister af konkursboet, og så er aktiviteterne rykket fra Amagertorv til Krystalgade, begge i Københavns centrum.

Én ting har AMG dog ikke taget med sig: Forpligtelserne over for freelancere og andre kreditorer, der ikke har fået penge for deres arbejde.

Ny juridisk enhed

Den slags er fuldt lovligt, bekræfter advokat Michala Roepstorff, der er kurator for EMP’s konkursbo.

”Ja, det er jo en ny juridisk enhed, der har købt aktiverne, og det er helt lovligt, at boet sælger til dem, selv om det er til samme ejerkreds. For et bo er det vigtigt at få de bedst mulige priser, samtidig med at kravene over for boet begrænses mest muligt. Og man får tit højeste pris og overtagelse af flest medarbejdere hos dem, der kender virksomheden,” siger hun.

I dag kan de svenske ejere bag AMG altså fortsætte deres forretningsvirksomhed på baggrund af arbejde, som danske freelancere ikke har fået og muligvis aldrig vil få betaling for. Det skaber vrede og frustration hos de freelancere, Journalisten har talt med.

Også DJ-formand Lars Werge er forarget.

”Juridisk er det muligvis lovligt at løbe fra en regning ved at gå konkurs og åbne det samme firma igen. Men moralsk er det ikke i orden,” siger han.

Advarsel fra Dinero

De freelancere, Journalisten har talt med, fortæller næsten enslydende om en ”dårlig mavefornemmelse” og et firma, som de fra starten følte sig lidt usikre ved.

”Jeg kom i kontakt med dem gennem Worksome-freelanceportalen, og jeg var inde til en samtale i deres lokaler på Amagertorv. Det var nogle kæmpestore kontorer, og der var sådan en rigtig sælger-stemning med unge CBS’ere og musik, der bare bankede derudad,” fortæller Thomas Schiermacher Jensen.

Han var glad for de artikel-opgaver, han fik til EMP’s avis-indstik. Problemet opstod først, da han skrev ind med sine fakturaer. Det medførte akut radiotavshed.

”De havde en utroligt lang betalingsfrist – 30 dage fra distributionsdatoen. Så der nåede at gå noget tid, før jeg opdagede, hvad der foregik,” siger han.

”Jeg havde godt nok bemærket, at mit Dinero-regnskabsprogram kom med nogle advarsler omkring dårlig egenkapital, da jeg oprettede dem som kunde. Det burde jeg have lyttet til, men som freelancer er man jo sulten efter opgaver,” siger han.

Thomas Schiermacher Jensen nåede at lave endnu et par opgaver, men betalingen kom aldrig. Han har i dag omkring 8.000 kroner til gode.

Moderselskab med rod i regnskabet

Det, som fik advarselslamperne til at lyse i regnskabsprogrammet Dinero, var EMP Danmarks seneste regnskab, som viste et underskud på godt 2 millioner kroner og en negativ egenkapital på 14 millioner kroner.

EMP Danmark var en del af en selskabskonstruktion med selskaber i Sverige, Norge og Holland. Moderselskabet EMP International ligger i Malmø.

Og det er ikke kun i den danske afdeling, tingene er kørt skævt.

EMP Norge er ligeledes erklæret konkurs, og EMP Sverige og EMP International er begge under rekonstruktion. Ser man på EMP Internationals seneste årsregnskab, tager revisoren kraftigt forbehold, fordi han ikke kan finde dokumentation for de tilgodehavender hos datterselskaberne, der udgør størstedelen af selskabets aktiver.

Kurator Michala Roepstorff oplyser, at hun ud over opgørelsen af boet vil undersøge, om der har været urent trav i virksomhedsførelsen op til konkursen, blandt andet om nogle kreditorer er blevet begunstiget til fordel for andre. Herunder vil hun også se på pengestrømme til andre dele af koncernen.

Hvis der viser sig at være problemer, kan virksomhedens ledelse og bestyrelse blive stillet til ansvar.

DJ rejser krav

DJ er i øjeblikket i gang med at rejse kravet for de medlemmer, der har penge til gode hos EMP – samlet set omkring 350.000 kroner. En opgørelse fra kurator viser imidlertid, at der er kreditor-krav for over tre millioner kroner, men kun aktiver for godt 225.000 kroner. Der er med andre ord ikke udsigt til mange penge – hvis nogen overhovedet – til freelancejournalisterne.

Forbundet er også ved at vurdere, om nogle freelancere vil kunne få dækket deres tab af Lønmodtagernes Garantifond, men også det ser svært ud, da det vil kræve, at man kan dokumentere et fast, tjenestelignende forhold til virksomheden.

Journalisten har forgæves henvendt sig til Analyse Media Group, samt til EMP International i Malmø, for at få en kommentar. På AMG’s kontor på Krystalgade svares der heller ikke på dørtelefonen.

Jyllands-Posten har ingen kommentarer til samarbejdet med EMP og AMG.

”Vi har et princip om, at vi ikke udtaler os om vores kundeforhold, og det gælder også i forhold til EMP / Analyse Media Group,” skriver kommerciel direktør Esben Kolind Laustrup i en mail.

Kommentarer
12
Finn Arne Hansen
27.06.19 10:04
Kunne da være interessant at se Worksome svare på, hvordan de har det med at have den slags firmaer i folden?
Fremhævet af Journalisten
Claus Kragh
27.06.19 10:19
Her er lidt om ham der Esben Kolind. Han får virkelig meget ros af topcheferne i JP/Politikens Hus:

"Efter tre år som kommerciel direktør for Jyllands-Posten og direktør for JP/Politikens Erhvervsmedier har Esben Kolind Laustrup besluttet sig for at sige ja til nye udfordringer udenfor mediebranchen. Jyllands-Posten har derfor igangsat rekrutteringen af en ny kommerciel direktør, der får ansvar for Jyllands-Posten og Finans. Samtidig udnævnes Anders Heering som ny direktør for JP/Politikens Erhvervsmedier. Dermed får Anders Heering i tillæg til sin nuværende rolle som adm. direktør og chefredaktør for Watch Medier ansvar for koncernens ejerandele i Infomedia, Børsen og Lasso. Anders Heering overtager dermed også posten som bestyrelsesformand i Infomedia.

”Stor tak til Esben Kolind Laustrup for hans enestående indsats. Vi ønsker ham al held og lykke med sit nye eventyr. Samtidig glæder vi os over, at vi endnu engang har fornøjelsen af at kunne løfte en af vores egne ledertalenter. I sin rolle som adm. direktør og chefredaktør for Watch Medier har Anders Heering stået for udviklingen af en af de mest vellykkede journalistiske satsninger igennem mange år. Med flere end 60 erhvervsjournalister står Watch Medier stærkere end nogensinde. Med den bagage er vi overbeviste om, at Anders Heering vil styrke JP/Politikens Erhvervsmedier,” siger adm. direktør for JP/Politikens Hus, Stig Ørskov.

Esben Kolind Laustrup stopper på Jyllands-Posten 30. juni. Han kan endnu ikke løfte sløret for sin nye arbejdsgiver, men takker Jyllands-Postens medarbejdere for deres væsentlige bidrag til de seneste års succesfulde turn-around.

”Der findes få steder i dansk erhvervsliv, hvor man får lov at arbejde med virksomheder med så indlysende formål som Jyllands-Posten og JP/Politikens Erhvervsmedier. Jyllands-Posten leverede i 2018 sit bedste resultat i en lang årrække, og vi forventer, at 2019 bliver endnu bedre. Medarbejderne har leveret en helt ekstraordinær indsats, som gør, at vi står stærkere – både kommercielt og redaktionelt – end vi har gjort i mange år. Det er derfor både med vemod og stolthed, at jeg siger farvel til dygtige, engagerede og spændende kolleger i JP/Politikens Hus,” siger Esben Kolind Laustrup

Anders Heering ser frem til at få det samlede ansvar for JP/Politikens Erhvervsmedier.

”Jeg glæder mig til at påtage mig ansvaret for JP/Politikens Hus’ interesser i nogle af landets mest spændende medievirksomheder sideløbende med den fortsatte udvikling af Watch Medier i både ind- og udland. Potentialet i B2B-området er evident, og det er en fornøjelse at bidrage til, at det bliver forløst,” siger Anders Heering.

Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe takker Esben Kolind Laustrup for en enestående indsats.

”Det er aldrig en fest at skulle sige farvel til en så dygtig medarbejder som Esben Kolind Laustrup. Men hvis der findes et godt tidspunkt, så er det måske nu, hvor Jyllands-Posten er i virkelig god gænge. Esbens andel af Jyllands-Postens positive udvikling er betydelig. Han har mestret en kommerciel udfordring i stor respekt for den publicistiske rolle. For det – og for at være mig en uvurderlig sparringspartner – skylder jeg ham stor tak og ønsker ham alt godt i det nye. Nu glæder jeg mig til at finde hans dygtige afløser,” siger Jacob Nybroe.

https://jppol.dk/pressemeddelelser/esben-kolind-laustrup-stopper-paa-jyllands-posten-anders-heering-ny-direktoer-for-jp-politikens-erhvervsmedier/


Yderligere oplysninger
Fremhævet af Journalisten
Lene Rimestad
27.06.19 13:45
Her kunne tillidsfolkene på de pågældende medier passende komme på banen og diskutere med deres chefer, hvordan mediet ender med at benytte underleverandører, der ikke kan drive en forretning, som gavner andre end ejerne selv...
Fremhævet af Journalisten
Claudia Laumann
27.06.19 15:19
Vil gerne melde mig i koret omkring EMP.
Vi blev hevet ind som freelance grafikere i et barselsvikariet fra marts (via worksome) i huj og hast for at opsætte deres aviser. Deres arbejdsgange var komplet ude i skoven og fuldstændig uprofessionelle. Projektledere forsvandt sporløst midt i en avisproduktion, og vi blev presset helt ekstremt på tid. Vi har ubetalte fakturaer hos EMP for ialt 174.400,- og en meget lang næse. Vi har ikke set skyggen af en eneste krone under vores "samarbejde".
Fremhævet af Journalisten
Marie Irgens
27.06.19 15:25
Helt enig med Lene!
Fremhævet af Journalisten
Morten Skjerk
27.06.19 15:53
Claus Kragh nævner i tråden, at Kolinds nye job ikke er kendt.
Det er det så nu:
Kolind skal være direktør i datacentralen Bankdata, ifølge FinansWatch:
https://finanswatch.dk/secure/Finansnyt/Pengeinstitutter/article11471172.ece
Fremhævet af Journalisten
Jan Eskildsen
27.06.19 18:01
Det Lene skriver.
Fremhævet af Journalisten
Andreas Rasmussen
27.06.19 22:11
Jeg håber virkelig, at DJ's hovedbestyrelse vil gå i dialog med tillidsrepræsentanter og medarbejdere på JP om situationen. Jeg kan ikke forestille mig, at de kan stå inde for at deres kollegaer bliver behandlet på den måde.
Fremhævet af Journalisten
Sus Falch, formand FreelanceGruppen i DJ
28.06.19 13:23
Kære alle.
Som formand for FreelanceGruppen i DJ, hvor mange af de berørte freelancere er organiseret, er jeg igang med at skrive til tillidsrepræsentanterne på de medier, der pt. samarbejder med EMP/AMG.
Og jeg lover, at jeg også vil arbejde for, at alle vore fastansatte kollegers tillidsrepræsentanter hjælpes til at få et større fokus på de vilkår – bl.a. betalingsmæssigt og presse-etisk – freelancerne præsenteres for i nogle af de selskaber, dagbladene entrerer med.
Kammeratlige hilsener
Sus Falch, formand FreelanceGruppen i DJ
Fremhævet af Journalisten
Paul Sauer, tidligere freelancejournalist
28.06.19 15:07
Jeg melder mig også i koret. Efter flere håbløse forløb, hvor projektledere forsvandt sporløst, aftaler blev misligeholdt og fakturaer ikke blev betalt, droppede jeg EMP som kunde og satte ugentligt rykkergebyr på den sidste faktura, som jeg sendte direkte til chefen, indtil virksomheden – efter et par måneder – endelig betalte. Det klart mest uprofessionelle sted, jeg har arbejdet med.
Fremhævet af Journalisten
Ane Vestbjerg
03.07.19 10:56
"Jyllands-Posten har ingen kommentarer til samarbejdet med EMP og AMG.

”Vi har et princip om, at vi ikke udtaler os om vores kundeforhold, og det gælder også i forhold til EMP / Analyse Media Group,” skriver kommerciel direktør Esben Kolind Laustrup i en mail."

Vil det sige, at vores kritiske dagbladsjournalister ikke kan skrive historien om EMP?? Så bare fordi man handler med aviserne, er man fritaget fra pressens ransagning? Denne konkurs burde ellers gå rent ind på Børsens spalter. De måtte ellers gerne høre min oplevelse af at være kunde hos EMP: Løgn og bedrag.
Fremhævet af Journalisten
Martin Poulsen
22.03.20 09:57
Har i en komplet urelateret sag selv prøvet at skulle kradse tilgodehavender ind hos en virksomhed, der gik konkurs, og straks genopstod med samme personkreds, samme forretningsmodel og samme kundeportefølge. Jeg talte med kurator for at høre, hvordan aktiverne var blevet forsøgt realiseret til højeste pris (hvilket jo er kurators opgave). Det var tydeligt, at pågældende advokat ikke havde brugt megen tid eller mental energi til den opgave, men blot solgt til den tidligere ejer og stukket sit salær i lommen. Kundekartoteket var slet ikke blevet prissat særskilt eller forsøgt udbudt til konkurrenterne, men det må vel være det mest værdifulde i en virksomhed, der eller kun består af skriveborde, computere, softwarelicenser etc. Eller hvad? Også jeg er efterladt med indtrykket af, at systemet mere er til for de konkursramte end for kreditorerne.
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen