
"Der nåede at gå noget tid, før jeg opdagede, hvad der foregik," siger Thomas Schiermacher Jensen, der stadig har penge til gode i det nu lukkede European Media Partner. Signe Steffensen Farsund
Der skulle kun gå en uge, fra bureauet European Media Partner (EMP) gik konkurs, til firmaet opstod igen. Ejerne, de fastansatte medarbejdere og ydelserne er det samme. Det eneste, der har ændret sig, er adressen og navnet, som nu er Analyse Media Group.
Tilbage står en gruppe freelancejournalister med ubetalte honorarer for cirka 350.000 kroner, som har meget svært ved at forstå, at den slags kan være lovligt.
”Det absurde er, at de bare starter forfra med samme medarbejdere og arbejdsopgaver, men uden kreditorerne. Jeg var sikker på, at der har været spekuleret i det, og at det er ulovligt, men det kan jeg forstå på kuratoren, at det ikke er. Det udfordrer i den grad retsfølelsen,” fortæller Iben Antonsen, freelancejournalist, der forklarer, at hun har næsten 22.000 kroner til gode for artikler, hun har lavet for EMP.
Leverer til Jyllands-Posten og Børsen
EMP lavede såkaldte ’cross-media’-kampagner, som primært består af indstik med annoncørbetalt indhold.
Jyllands-Postens læsere har dette forår kunnet læse bureauets indstik med titlen ’Analyse’, og i Børsen kunne man sidste år læse indstik som ’Analyse Samfund’ og ’Analyse Økonomi’.
Artiklerne blev skrevet af freelancere, der blev betalt opgave for opgave.
Det vil sige … det med betalingen har det knebet gevaldigt med dette forår. Journalisten har talt med en række freelancere, der ikke har fået betaling for artikler lavet for EMP i år. Eksempelvis Sara Marie Dynesen, der har lavet 12 artikler siden februar, og som har knap 30.000 kroner til gode.
Konkurs i maj
De penge kan hun og hendes freelancekolleger komme til at kigge langt efter. Den 29. maj erklærede Sø- og Handelsretten EMP Danmark konkurs. Dermed standser alle betalinger, og værdierne indefryses i konkursboet. Her kan kreditorerne melde sig og få del i det, der måtte være tilbage.
Det har imidlertid ikke stoppet de svenske ejere af EMP. Den 7. juni – en uge efter konkursen – stiftede de nemlig et nyt firma: Analyse Media Group (AMG). Og AMG har overtaget EMP’s medarbejdere, købt inventar og kundelister af konkursboet, og så er aktiviteterne rykket fra Amagertorv til Krystalgade, begge i Københavns centrum.
Én ting har AMG dog ikke taget med sig: Forpligtelserne over for freelancere og andre kreditorer, der ikke har fået penge for deres arbejde.
Ny juridisk enhed
Den slags er fuldt lovligt, bekræfter advokat Michala Roepstorff, der er kurator for EMP’s konkursbo.
”Ja, det er jo en ny juridisk enhed, der har købt aktiverne, og det er helt lovligt, at boet sælger til dem, selv om det er til samme ejerkreds. For et bo er det vigtigt at få de bedst mulige priser, samtidig med at kravene over for boet begrænses mest muligt. Og man får tit højeste pris og overtagelse af flest medarbejdere hos dem, der kender virksomheden,” siger hun.
I dag kan de svenske ejere bag AMG altså fortsætte deres forretningsvirksomhed på baggrund af arbejde, som danske freelancere ikke har fået og muligvis aldrig vil få betaling for. Det skaber vrede og frustration hos de freelancere, Journalisten har talt med.
Også DJ-formand Lars Werge er forarget.
”Juridisk er det muligvis lovligt at løbe fra en regning ved at gå konkurs og åbne det samme firma igen. Men moralsk er det ikke i orden,” siger han.
Advarsel fra Dinero
De freelancere, Journalisten har talt med, fortæller næsten enslydende om en ”dårlig mavefornemmelse” og et firma, som de fra starten følte sig lidt usikre ved.
”Jeg kom i kontakt med dem gennem Worksome-freelanceportalen, og jeg var inde til en samtale i deres lokaler på Amagertorv. Det var nogle kæmpestore kontorer, og der var sådan en rigtig sælger-stemning med unge CBS’ere og musik, der bare bankede derudad,” fortæller Thomas Schiermacher Jensen.
Han var glad for de artikel-opgaver, han fik til EMP’s avis-indstik. Problemet opstod først, da han skrev ind med sine fakturaer. Det medførte akut radiotavshed.
”De havde en utroligt lang betalingsfrist – 30 dage fra distributionsdatoen. Så der nåede at gå noget tid, før jeg opdagede, hvad der foregik,” siger han.
”Jeg havde godt nok bemærket, at mit Dinero-regnskabsprogram kom med nogle advarsler omkring dårlig egenkapital, da jeg oprettede dem som kunde. Det burde jeg have lyttet til, men som freelancer er man jo sulten efter opgaver,” siger han.
Thomas Schiermacher Jensen nåede at lave endnu et par opgaver, men betalingen kom aldrig. Han har i dag omkring 8.000 kroner til gode.
Moderselskab med rod i regnskabet
Det, som fik advarselslamperne til at lyse i regnskabsprogrammet Dinero, var EMP Danmarks seneste regnskab, som viste et underskud på godt 2 millioner kroner og en negativ egenkapital på 14 millioner kroner.
EMP Danmark var en del af en selskabskonstruktion med selskaber i Sverige, Norge og Holland. Moderselskabet EMP International ligger i Malmø.
Og det er ikke kun i den danske afdeling, tingene er kørt skævt.
EMP Norge er ligeledes erklæret konkurs, og EMP Sverige og EMP International er begge under rekonstruktion. Ser man på EMP Internationals seneste årsregnskab, tager revisoren kraftigt forbehold, fordi han ikke kan finde dokumentation for de tilgodehavender hos datterselskaberne, der udgør størstedelen af selskabets aktiver.
Kurator Michala Roepstorff oplyser, at hun ud over opgørelsen af boet vil undersøge, om der har været urent trav i virksomhedsførelsen op til konkursen, blandt andet om nogle kreditorer er blevet begunstiget til fordel for andre. Herunder vil hun også se på pengestrømme til andre dele af koncernen.
Hvis der viser sig at være problemer, kan virksomhedens ledelse og bestyrelse blive stillet til ansvar.
DJ rejser krav
DJ er i øjeblikket i gang med at rejse kravet for de medlemmer, der har penge til gode hos EMP – samlet set omkring 350.000 kroner. En opgørelse fra kurator viser imidlertid, at der er kreditor-krav for over tre millioner kroner, men kun aktiver for godt 225.000 kroner. Der er med andre ord ikke udsigt til mange penge – hvis nogen overhovedet – til freelancejournalisterne.
Forbundet er også ved at vurdere, om nogle freelancere vil kunne få dækket deres tab af Lønmodtagernes Garantifond, men også det ser svært ud, da det vil kræve, at man kan dokumentere et fast, tjenestelignende forhold til virksomheden.
Journalisten har forgæves henvendt sig til Analyse Media Group, samt til EMP International i Malmø, for at få en kommentar. På AMG’s kontor på Krystalgade svares der heller ikke på dørtelefonen.
Jyllands-Posten har ingen kommentarer til samarbejdet med EMP og AMG.
”Vi har et princip om, at vi ikke udtaler os om vores kundeforhold, og det gælder også i forhold til EMP / Analyse Media Group,” skriver kommerciel direktør Esben Kolind Laustrup i en mail.
12 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
”Vi har et princip om, at vi ikke udtaler os om vores kundeforhold, og det gælder også i forhold til EMP / Analyse Media Group,” skriver kommerciel direktør Esben Kolind Laustrup i en mail."
Vil det sige, at vores kritiske dagbladsjournalister ikke kan skrive historien om EMP?? Så bare fordi man handler med aviserne, er man fritaget fra pressens ransagning? Denne konkurs burde ellers gå rent ind på Børsens spalter. De måtte ellers gerne høre min oplevelse af at være kunde hos EMP: Løgn og bedrag.
Som formand for FreelanceGruppen i DJ, hvor mange af de berørte freelancere er organiseret, er jeg igang med at skrive til tillidsrepræsentanterne på de medier, der pt. samarbejder med EMP/AMG.
Og jeg lover, at jeg også vil arbejde for, at alle vore fastansatte kollegers tillidsrepræsentanter hjælpes til at få et større fokus på de vilkår – bl.a. betalingsmæssigt og presse-etisk – freelancerne præsenteres for i nogle af de selskaber, dagbladene entrerer med.
Kammeratlige hilsener
Sus Falch, formand FreelanceGruppen i DJ
Flere