”Det er frækt af bureauerne, og det er rigtig dumt af de studerende at sælge sig så billigt.”
Sådan lyder det fra Sus Falch, der er formand for FreelanceGruppen i Dansk Journalistforbund.
Reaktionen kommer, efter at Journalisten i går skrev, at studerende på uddannelsen Kreativ Kommunikation på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole tilbyder arbejdskraft for 83 kr. i timen til landets reklamebureauer.
”De undergraver det arbejdsmarked, de selv skal ud på,” siger hun.
Jesper Jørgen Hansen er faglig koordinator og uddannelsesansvarlig på Kreativ Kommunikation. Han ser ingen konflikt:
”Så erfarne er de studerende jo heller ikke. På det her tidspunkt i deres karriere er de loose canons. Hvis et reklamebureau skal være sikker på at få løst en opgave, så ringer de jo til en freelancer og betaler det, det koster,” siger han.
De studerende gør det svært for sig selv
De studerendes bureau hedder KKCannes, og forretningsmodellen lyder, at landets reklamebureauer kan hyre de studerende til i en weekend at brainstorme på idéer til en opgave, som reklamebureauet selv skal løse for en kunde. For 12.000 kr. arbejder 12 studerende i 12 timer. Pengene går til en studietur til Cannes.
Maria Bianca Skriver er en af de studerende, og hun kalder projektet en ren win-win.
”Vi tjener penge til Cannes, samtidig med at vi kommer ud og møder bureauerne og skaber et netværk. Det er virkelig vigtigt med gode kontakter i vores branche,” sagde hun torsdag til Journalisten.
Men Sus Falch mener, de studerende gør det svært for både freelancere og sig selv.
”Der er jo masser af freelancere og selvstændige, der gerne vil arbejde for bureauerne. Og det vil nogle af de studerende nok også gerne selv, når de bliver færdiguddannede. Men så skal de jo ud og konkurrere med nye studerende om de her priser,” siger hun.
Hun understreger, at 83 kr. ligger langt under en studentermedhjælperløn. Og rigtig langt under taksten for freelancearbejde. Dansk Journalistforbunds vejledende freelancetakst for PR og Kommunikation er på 1.321 kr. i timen.
Er det 1.321 kr. i timen, de studerende skal forlange?
”Som udgangspunkt ja. Man skal selvfølgelig altid kigge på, hvad opgaven består af, men som udgangspunkt skal man sammenligne med, hvad det ville koste, hvis man skulle leve af det som uddannet,” siger Sus Falch.
Svært at forhandle pris
Hos Danske Mediestuderende siger næstformand Mie Hovmark Christensen, at det kan være svært for studerende at vide, hvad de kan tage i betaling.
”Men vi mener selvfølgelig, at studerende skal have reel løn for det arbejde, de laver,” siger hun.
Er 83 kr. i timen reel løn?
”Nej, selvfølgelig er det ikke det, når de fleste studentermedhjælperlønninger er over 100 kr. Men det er desværre et pres, der er i branchen, at man kan frygte ikke at få samme mængde opgaver, hvis man hæver prisen,” siger Mie Hovmark Christensen.
Sus Falch medgiver, at det kan være svært at forhandle om, hvad man er værd. Især som studerende.
”Men det vil vi gerne hjælpe med i FreelanceGruppen. De studerende har så meget værdi, de kan sætte i spil og forhandle med,” siger hun.
”Det gør ingen forskel, at de ikke er uddannede. De er født ind i den digitale verden, og de har så meget at tilbyde, som de også skal forlange penge for.”
”De siger ikke, at de sparede en freelancer”
Ifølge Jesper Jørgen Hansen fra DMJX får prisen på 83 kr. i timen ingen konsekvenser for freelancemarkedet. For faktisk mener han ikke, at reklamebureauernes primære formål er at få løst en opgave, når de handler med de studerende.
”Jeg snakker med mange af bureauerne, der har været kunder hos de studerende i KKCannes. De siger ikke, at de sparede en freelancer. De siger, det var rart at møde de studerende og dejligt at kunne hjælpe fattige studerende, som skal på en virkelig dyr studietur,” siger han.
Men de studerende yder jo en reel arbejdsindsats og kommer med nogle idéer til bureauerne. Tager man så ikke arbejde fra nogen, der lever af det her felt?
”Nej. Jeg tror ikke på, at det her tager levebrød ud af munden på en freelancer. Noget af det, de studerende finder på, er godt. Men det meste er sikkert ubrugeligt. Leverancen er langt hen ad vejen bare en masse post-its, der prøver at sparke nogle ting i gang.”
Hos FreelanceGruppens formand er det dog ikke bureauernes villighed til at hjælpe de studerende til Cannes, der fremhæves som motiv.
”De studerendes idéer har jo en værdi for bureauerne. Hvorfor skulle de ellers gøre brug af tilbuddet?” siger Sus Falch.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Det er helt ud i hampen at sælge sig selv til kr 83 i timen, når en tyisk studentermedhjælpstakst ligger på kr 125 plus. En meget dum ide fra skolens side.