Efter 24 dage som landevejsridder: Vi skal mere ud blandt mennesker

”Vi skal være mere til stede, hvor tingene sker,” siger freelancejournalist Michael Nørrelund. Han er nomineret i to kategorier ved Prix Radio for en julekalender på DR P4 Syd, hvor han rejste rundt som landevejsridder i 24 dage. Se alle de nominerede her

Når årets Prix Radio-priser uddeles i Vega i København 15. september 2017, er DR P4 Syds 'Luk mig ind – det’ jul' nomineret i to kategorier – Årets Nyskabelse og Årets Event.

Det er freelancer og vært på programmerne Michael Nørrelund, der fik idéen, hvor han fra 1. december 2016 til juleaften travede 450 kilometer med sin julepyntede barnevogn.

Han havde ingen penge med sig, ingen mad, og hvis han ikke fandt husly, måtte han sove i en medbragt hængekøje i for eksempel en skov.

Idéen havde simret

Han siger, at idéen havde simret i flere år.

”Jeg havde hørt, at P4 engang havde sendt nogle programmer, hvor en reporter kørte rundt på en Puch Maxi og spontant talte med folk, han mødte. Jeg har aldrig hørt programmerne, men jeg syntes, det lød sjovt,” siger han.

Der skulle bare være lidt mere på spil.

”Værten skulle slå sig på knæ og albuer, og det skulle være en rejse, hvor man bevægede sig fra A til B,” siger han.

1. november 2016 var der redaktionsmøde på DR Syd i Aabenraa. Dagens emne: Hvad skulle man sende i radioen op til jul?

Kun 45 minutter før mødet kom Michael Nørrelund i tanke om, at han skulle huske at finde på nogle idéer.

Han kiggede i sit arkiv og fandt den gamle idé.

”Men jeg tænkte, at vi nok ikke kunne nå at stable det på benene,” fortæller han.

Men forslaget fik en varm velkomst, og 1. december begyndte Michael Nørrelund sin rejse, der bragte ham igennem alle kommuner i Syd- og Sønderjylland.

Hver morgen havde Michael Nørrelund ingen anelse om, hvor han skulle tilbringe natten.

Store smerter

Han var igennem i morgenfladen mellem klokken 6 og 10 på P4 Syd og Esbjerg, hvor han fortalte, hvordan natten var gået. Om eftermiddagen rapporterede han fra den næste destination på ruten.

Michael Nørrelund beskriver sig selv som en mand, der vejer over 90 kilo.

”Og jeg er ikke i vanvittigt god form.”

Han fandt et sted at sove hver nat, og alt i alt klarede han de 450 kilometer i fin stil.

”Jeg fik skinnebensbetændelse til sidst og store smerter. Jeg var også lidt syg, fordi det var så koldt. Men jeg følte hele vejen, at jeg var i kontrol. Mentalt var det ligesom en maraton.”

Vi skal ud, hvor tingene sker

Den største oplevelse for Michael Nørrelund var det ligeværdige møde, han havde med mennesker, han tilfældigvis mødte på sin vej.

Det har været en helt anden måde at lave interviews, siger han.

”Jeg kom gående spontant og lidt sårbar. Jeg mødte folk i en anden rolle. Historierne dumpede nærmest ned i hovedet på mig.”

Hvis man kan lære noget af 'Luk mig ind – det’ jul', er det ifølge Michael Nørrelund, at journalister ofte prioriterer menneskers egne historier for lavt. Det gør journalistikken mindre vedkommende.

”Vi skal være mere til stede, hvor tingene sker, og ikke opfatte folk som cases, der lige passer til for eksempel en enspaltet historie i avisen,” mener han.

Ville undersøge gæstfriheden

Kirsten Elley, chef for DR Syd, siger, at programmerne stemmer overens med hendes ønske om at tegne et mere nuanceret billede af Syd- og Sønderjylland efter det seneste folketingsvalg.

Med 'Luk mig ind – det' jul', ville DR P4 Syd undersøge gæstfriheden i området.

”Billedet er naturligvis ikke kun, at syd- og sønderjyder er fremmedfjendske,” siger hun.

”Michael er selvfølgelig ikke en regulær vagabond, og han kommer heller ikke direkte fra Syrien. Men der var meget stor hjertevarme. Sådan er det jo overalt menneske til menneske. Også hernede,” siger hun.

Efter al sandsynlighed laver DR P4 Syd en ny julekalender med Michael Nørrelund igen til december.

”Det skal ikke være en gentagelse. Der skal være noget nyt på spil,” siger Michael Nørrelund.

Nominerede i 17 kategorier

I de 17 forskellige kategorier til Prix Radio sidder DR på alle tre nomineringer i Dokumentar og Feature-kategorien. Bauer Media er med tre programmer eneste nominerede i Årets kommercielle radioprogram, mens Radio24syv er den eneste radiostation i satirekategorien med tre indstillinger.

Se alle de indstillede til Prix Radio her:

 

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right