Narkokrig, kvindedrab og boligpriser: Her er de nominerede til F:ACT Award

De nominerede til dokumentarfilmprisen F:ACT Award er netop offentliggjort. I alt 11 film er nomineret til prisen, der uddeles under dokumentarfilmfestivalen Cph:Dox den 29. marts (opdateret 26/2 kl. 09.24)

De skyhøje og stadig stigende huspriser rundt om i verden, bølgen af drab på kvinder i Mexico, narkokrig i Brasilien og demokratiets tilstand i Europa.

Det er bare nogle af de emner, de 11 nominerede dokumentarfilm til årets F:ACT Award handler om. Fælles for de 11 film er, at de bruger både afslørende journalistik, civil aktivisme og dokumentarisme, skriver festivalen i en pressemeddelelse.

Prisen uddeles af dokumentarfilmfestivalen Cph:Dox i samarbejde med Dansk Journalistforbund og IMS (International Media Support) den 29. marts. Cph:Dox’ afholdes 20. til 31. marts. 

De nominerede film – og CPH:Dox’ beskrivelse af dem – er:

On the President’s Orders  James Jones og Olivier Sarbil, Storbritannien

Den filippinske præsident og populist Rodrigo Duterte har udråbt sin egen 'war on drugs'. Den har givet politiet ret til at slå brutalt ned på enhver, der er under mistanke for at sælge stoffer – det vil sige stort set alle, der lever i Manilas labyrintiske slum. Tusindvis af fattige er blevet dræbt uden rettergang, og der er daglige skyderier på gaden. Der er en grund til, at 'On the President's Orders' ligner en thriller. Men den graver sig dybt ned i den voldsomme konflikt og undersøger dens dunkle årsager på begge sider af fronten hos en familie i slummen – og hos politiets dødspatruljer.

The Good Terrorist  Robert Oye, Holland

I 2004 blev Jason Walters pågrebet med planer om at begå et terrorangreb. Efter en voldsom fjorten timer ildkamp med politiet fra en belejret lejlighed blev han idømt femten års fængsel. I dag har han fortrudt sit tidligere liv som jihadist. Hvad skete der, og hvordan bliver man fortaler for tolerance efter at have været hadefuld ekstremist? Historien om den frygtede Hofstad-gruppe optrevles i en dybdegående og dramatisk film, der også giver ordet til psykologer, eksperter, kioskejere og ikke mindst Walters selv, som lægger alle kort på bordet i et åbenhjertigt interview.

Push  Fredrik Gertten, Sverige

Alle taler om det, men de færreste forstår det for alvor. Boligpriserne er eksploderet i verdens storbyer. Men det er lønniveauet ikke, og man kan i dag bruge næsten hele sin indkomst på et sted at bo, som man aldrig har tid til at være i, fordi man skal på arbejde for at betale huslejen. Hvad er der sket, og hvad kan der gøres? Leilani Farha arbejder for FN, og i 'Push' rejser hun rundt til verdens storbyer for at undersøge boligkrisens omfang og årsager. Det er rystende, hvad hun finder. Men i alliance med borgmestre fra Berlin til Barcelona opstår et nyt projekt, der kan vende udviklingen.

Democracy LTD  Robert Schabus, Østrig, Frankrig, Storbritannien

Demokratiets krise og den svigtende sociale sammenhængskraft er fænomener, der skaber overskrifter. Det hele bliver også let abstrakt. Her er filmen, der opsummerer den europæiske tilstand anno 2019. Fra nationalismens comeback til de Gule Veste, og fra udflytning af arbejdspladser – og til Østeuropa, hvor arbejdspladserne flytter hen. Vi hører begge sider i en grundig, engagerende og dybest set demokratisk film, der klipper fra land til land, og fra et synspunkt til et andet og tredje. Utilfredsheden og afmagten er voksende, men man bliver klogere på konflikten mellem interesser, når man lytter til folket selv.

Dark Suns  Julien Elie, Canada

'Dark Suns' er en undersøgende, mørk og atmosfærisk film om den epidemiske bølge af drab på kvinder i Mexico. Et fænomen med et komplekst net af årsager fra narkokriminalitet og trafficking til en misogyn kultur og seriemordere. Julien Elies sort/hvide film griber kompleksiteten an med en nærmest antropologisk grundighed, der gør stort indtryk – ikke mindst i mødet med de modige mennesker, der forsøger at gøre noget ved den. Imens danner der sig langsomt et mønster: Volden går hele vejen til toppen i et korrupt system, hvor frygt og magt hænger tæt sammen.

Sea of Shadows Richard Ladkini, Østrig

Totoaba-fisken kaldes også for 'havets kokain', og den mexicanske mafia er allerede på sagen. Dens svømmeblære går nemlig for op til 100.000 dollars på Kinas sorte marked. Men ofte ryger der et golfmarsvin – verdens mindste hval – med i nettet, og dem findes der nu kun 15 tilbage af i verden. Den hæsblæsende 'Sea of Shadows' udreder det katastrofale system af profit, korruption og miljøaktivistiske modaktioner med formidabel grundighed og en energi som en action-thriller. For nu har aktivister, den mexicanske flåde og undercover-efterforskere slået sig sammen om at redde de to dyrearter, før det er for sent.

American Factory – Steven Bognar, Julia Reichert, USA

Det lille lokalsamfund ser ud til at være reddet, da et kinesisk firma opkøber en lukket fabrik i Ohio og genansætter flere tusind arbejdere. Men lykken er kort – eller i hvert fald lunefuld – i 'American Factory'. For den nye kinesiske milliardærboss ankommer fra en anden kultur, både hvad angår arbejdsforhold og sociale hierarkier. Alle sider af den tragikomiske konflikt fanges af det mirakuløst allestedsnærværende kamera i en både undersøgende og underholdende film, der ligner en virkelig version af 'The Office'. Der er bare meget mere på spil, når fagforeninger og fremmedkapital clasher i det 21. århundrede.

Midnight Family – Luke Lorentzen, Mexico, USA

Der bor ni millioner mennesker i Mexico City, og de skal deles om 45 ambulancer. En ny branche af private ambulancer er skudt op, og de kører om kap gennem de kaotiske gader for at nå først frem, når ulykken er ude. En af dem tilhører familien Ochoa. Med den 17-årige Juan bag rattet prøver de at redde liv og tjene lidt pesos på det, når ellers deres patienter overlever og vil betale for turen. Unge Luke Lorentzen formår med en enestående blanding af overblik og hensyn at fange selv dramaets mindste detaljer, der samler sig i en sensorisk undersøgelse af et systemisk kollaps i hele sin tragiske totalitet.

Favela Frontlines – Renato Martins, Brasilien

I første scene befinder kameraholdet sig midt i krydsilden mellem de to parter i den narkokrig, der finder sted i Rio. Men det er gennem personlige beretninger fra begge sider af skudlinjen, at vi her når langt om bag den voldsomme konflikt, der koster op til 60.000 liv om året i Brasilien. Mange betragter det at blive politimænd som den sikre død, mens narkosmuglerne påstår, at konflikten skyldes politibrutalitet. Renato Martins' undersøgende film går et spadestik dybere i den brutale konflikt, hvor landets fortid med slaveri og militærdiktatur spøger i et spil, hvor alle taber – ikke mindst de overlevende.

War of Art  Tommy Gulliksen, Norge

Nordkorea er måske ikke det første land, man tænker på i forbindelse med kunst og kulturel udveksling. Men midt i den tid, hvor en atomkrig mellem Trump og Kim Jong-un ikke virkede langt væk, rejste en gruppe europæiske kunstnere med norske Morten Traavik i spidsen til det isolerede land med en fremstrakt hånd. Og da de først er inde i varmen, er der ingen vej tilbage. En undersøgende og interventionistisk film optaget med alles fulde samtykke – også de lokale guides/opsynsmænd, der får deres livs opgave med at håndtere en fransk goth-kunstner, der signerer sine værker med sit eget blod.

The Color of Justice – Marjolaine Grappe, Frankrig og USA

'Jeg kan ikke trække vejret.' Sådan lød det elleve gange fra Eric Garner, mens han lå døende på et fortov i New York City under en anholdelse i 2014. Den voldsomme scene blev filmet, delt og set af millioner af mennesker verden over, mens hans sidste ord skabte et uhyggeligt soundtrack til billederne, hvor en betjent tydeligt ses med en arm om Garners hals. Der blev aldrig rejst tiltale mod betjenten – der var ikke beviser nok, lød meldingen. Men i 2018 iscenesatte en gruppe advokater og filmskabere en komplet version af retssagen, som den burde være foregået – og det er den, vi sidder med til her, som både vidne og jury.

 

Opdateret 26/2 kl. 09.24: Efter publicering af artiklen har Cph:Dox opdaget, at de havde glemt den sidste og 11. nominerede film til prisen. Det drejer sig om filmen The Color of Justice, der nu er føjet til.  

 

0 Kommentarer