Maria Fantino tog en graviditetstest på liveradio: ”Jeg bruger altid mig selv for meget”

”Når jeg er i radioen, så ved jeg, at det er vigtigt, at jeg taler åbent.” Sådan siger P3-vært Maria Fantino, der er blevet kåret som årets radiopersonlighed og med sin medvært, Christian Bonde, også har vundet prisen for årets radioprogram med ’Curlingklubben’. Vi spurgte hende: Hvordan føles det at bruge dig selv så meget i radioen?

Da Maria Fantino live i radioen skulle fortælle, hvad der kunne få hende til at græde, begyndte hun selv at græde.

Det var den ulykkelige scene fra ’Dumbo’, hvor Dumbos mor bliver lukket inde i et skur, der fik tårerne til at trille ned ad kinderne på radioværten i programmet ’Curlingklubben’ på P3, hvor hun sammen med Christian Bonde hver eftermiddag er vært.

”I ’Curlingklubben’ skal vi turde være os selv og bruge os selv. Vi giver identiteten, spejlingen og relationsstoffet til lytterne,” siger Maria Fantino.

I fredags gik hun hjem fra Prix Radio med prisen som årets radiopersonlighed og prisen for bedste radioprogram for ’Curlingklubben’.

Maria græder, når hun ser Dumbo!

Når Maria rigtig skal græde igennem, ser hun den der supertriste scene fra Dumbo. Det virker tydeligvis hver gang! #CurlingklubbenP3

Posted by P3 – DR on Friday, February 16, 2018

En lige linje mellem unge lyttere og værter

Som begrundelse for prisen som årets radioprogram pegede juryen ifølge DR netop på, hvordan programmet taler direkte til målgruppen:

”Værterne giver så meget af sig selv, at det står klart for alle, at der umuligt er andre end dem, der kan lave programmet. Det er sjovt, skævt, famlende og ungdommeligt. De ved næppe, hvor de vil hen, men vi tager gerne med.”

Maria Fantino fortæller, at hun mener, at ’Curlingklubben’ er lykkedes med at skabe identifikation for lytterne.

”Jeg tror, det, vi har formået, som tidligere programmer har haft svært ved, er at skabe en lige linje mellem de unge lyttere og værterne,” siger hun.

En ven i radioen

Da hun som 20-årig startede på DR i 2015, savnede hun en ung vært, der turde tale åbent og ligefrem.

”Der er mange, der er dygtigere end os til at snakke terapeutisk, men dét, der var brug for, var en ven i radioen. Én, der siger tingene, som de er, og griner lidt af det hele,” siger hun og uddyber med en vigtig detalje: ”Vi tager aldrig let på andres problemer.”

Hun fortæller, at hun med ’Curlingklubben’ prøver at lave det radioprogram, hun selv manglede, og som hun mener, hendes venner har brug for.

”Et pusterum, hvor vi kan grine af os selv,” siger hun og uddyber:

”Præstationskulturen findes, vi vil gene være tyndere, bedre og klogere. Da jeg var yngre og kiggede på medierne, manglede jeg et udbud, hvor det ikke handlede om at græde over det, men hvor der blev talt åbent om det og grinet af det.

Graviditetstest på live radio

Maria Fantinos karriere begyndte på talentholdet hos DR. Her lærte hun at tale ud fra sin mavefornemmelse uden at tænke for meget over tingene først.

Det er det, de arbejder ud fra i ’Curlingklubben’, hvor værterne ofte bruger personlige eksempler og anekdoter fra deres egne liv.

”Vi sørger for, at det er en vennesamtale, vi har. Vi giver af os selv, og vi er forskellige. Derfor ender vi ofte med at tale om livet fra forskellige synspunkter.”

Men hvordan føles det at bruge sig selv så meget?

”Jeg bruger altid mig selv for meget, også i mit privatliv, hvor jeg snakker for meget til fremmede mennesker om mig selv. Men den måde, vi gør det på i ’Curlingklubben’ nu, er jeg glad for. Der er ting, vi ved, vi ikke skal nævne om hinanden.”

Hvis hun skal komme med et eksempel, hvor hun brugte sig selv for meget i ’Curlingklubben’, nævner hun engang, hvor hun tog en graviditetstest i radioen.

”Vi havde talt om, hvordan mange piger kender følelsen af at gå en dag over sin menstruation og så føle graviditetssymptomer. Jeg var 99 procent sikker på, at testen ikke var positiv, men lige da jeg skulle tjekke den live, tænkte jeg: ”Tænk, hvis den er positiv,” siger hun og tilføjer:

”Jeg vil ikke have, at min kærestes mormor, som jeg ved lytter med, skal vide det, før min kæreste ved det. Der tænkte jeg bagefter, at det måske ikke var den bedste idé i verden.”

Nøgenbilleder og klamydia

Det er dog en pointe i sig selv for Maria Fantino, at hun skal kunne tale om det meste i radioen.

”Jeg har talt om, at jeg har haft klamydia, for hvorfor skal jeg skamme mig? Selvfølgelig kan jeg også være usikker i mit privatliv, men når jeg er i radioen, så ved jeg, at det er vigtigt, at jeg taler åbent.”

Så længe det har relevans, så skal det med.

”Jeg snakkede om deling af nøgenbilleder, og hvordan jeg også er bange for, om der kommer nogle frem af mig,” siger hun.

”Lige inden den snak var jeg bange, fordi jeg frygtede, at det ville sætte noget i gang. At nogle måske ville finde nogen. Der kunne jeg mærke, at den snak var vigtigere, end min frygt var. Jeg kunne godt have sagt: ”Der er er nogle derude, der er bange for det her.” Men det havde ikke virket. Du skal snakke ud fra dine egne følelser og oplevelser.”

Maria om nøgenbilleder | Curlingklubben | DR P3

Hver dag går Maria med en frygt om, at nogle skal dele et nøgenbillede af hende på nettet. Det er hun ikke alene om, så opfør jer nu ordentligt ?

Posted by P3 – DR on Monday, September 9, 2019

Hun har særligt ét eksempel, hvor debatten ”eksploderede”.

”Jeg har to venner, der bor sammen. Den ene har fået en menstruationskop, som hun kogte i den margretheskål, de andre brugte til at bage. Den historie tog jeg med, for sådan en kop skal jo koges et eller andet sted. Men hvor skal man gøre det?” siger hun.

”Det væltede ind med sms’er og opkald. Både fra mænd, hvor jeg tænkte, ‘har du nogensinde været i nærheden af en menstruerende kvinde?’, men vi talte også med unge piger og ældre kvinder. Det er jo noget enormt privat, men vi skabte et rum, hvor det var rart at snakke om.”

Følte sig som en festsang

Hvem er du inspireret af?

”Først og fremmest er det talentholdet, der skal have æren. Jeg har altid været en entertainer og følte mig ofte som en festsang. Man tog mig op, foldede mig ud, så grinede folk og foldede mig sammen igen og smed mig ud. På talentholdet lærte jeg at bruge det konstruktivt.”

Hun nævner MTV-programmet ’Girl Code’, hvor kvindelige komikere tager forskellige emner op, som en stor inspirationskilde, men derudover er det svært for Maria Fantino at finde på flere.

”Jeg skulle engang nævne tre værter, der inspirerede mig. Jeg nævnte tre mænd. Der er mange dygtige kvinder, som Petra Nagel og Signe Molde, men de lavede ikke det, jeg ville.”

Hvad kan andre journalister, der ikke er på P3, lære af denne her måde at lave journalistik på?

”Værdien i dét, som måske ikke er klassisk journalistik, men som er relaterbart,” siger hun.

”Jeg synes ofte, at når folk laver noget til unge, så undersøger de noget og har eksperter med. I stedet for skulle de ikke være så bange for unge værter og lade dem bestemme, hvad programmet skal handle om.”

Maria Fantino kan også blive rasende i radioen. Særligt når unge kvinder uden bh på bliver udskammet på nettet:

Alle bryster er gode bryster | Curlingklubben | DR P3

Det er simpelthen for lavt at udskamme en 17-årig pige, bare fordi hun ikke har bh på til en X Factor-audition…

Posted by P3 – DR on Tuesday, January 8, 2019

2 Kommentarer

Niels Tradsfeldt
26. SEPTEMBER 2019
Jeg er også en sur (gammel) mand. Men faktisk holder jeg meget af Curlingclubben og programmets begavede værter. Det er faktisk ret sjovt og vedkommende radio - uden at være navlepillende på en ligegyldig måde.
Jens Halling
25. SEPTEMBER 2019
Se mig, hør mig og se mig noget mere. Public service betyder jo bare, at offentligheden som en service betaler for den slags form for navlepilleri.

Læs også

Ayse kneppede sig tilbage til sine rødder for Weekendavisen

09. JUNI 2017

Iben Maria Zeuthen: ”Jeg gør min gæst tryg ved selv at bekende kulør”

30. MARTS 2017