
Fotograf Jan Grarup, der er hovedperson i dokumentaren ’Krigsfotografen’. Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Det danske og det norske pressenævn er kommet frem til to vidt forskellige konklusioner over den samme klage.
I dokumentarfilmen ’Krigsfotografen’ om den danske fotograf Jan Grarup har de pårørende klaget til begge nævn over en scene fra bisættelsen af Jan Grarups ekskone, hvor sørgende pårørende er vist.
Klippet er ifølge de pårørende bragt i dokumentaren uden samtykke fra dem – de fik at vide, at der kun blev filmet til privat brug ved begravelsen. Det fremgår af klagen sendt til Pressenævnet.
Derfor politianmeldte de ifølge Filmmagasinet Ekko dokumentaren. I politianmeldelsen udtalte familiemedlemmet, der også har klaget til Pressenævnet:
”Opløst af gråd står min far og lillesøster ved vores søsters … kiste på en af de værste dage af vores liv. Billederne viser mig, min lillesøster og min far i en af de mest sårbare situationer, man kan stå i: Når man skal tage afsked til et elsket familiemedlem efter flere års lang og udmattende kamp mod kræft.”
Scenen var ikke væsentligere end hensyn til pårørende
Klagen over brugen af klippet har fået Pressenævnet til at kritisere DR, der har vist dokumentaren.
”DR får kritik for manglende samtykke til at medvirke i dokumentar,” lyder kendelsen fra Pressenævnet.
Af kendelsen fremgår det også, at DR har forsvaret sig med, at der efter DR’s opfattelse var indhentet tilstrækkeligt samtykke, og at scenen var væsentlig for filmen.
”DR er enig i, at en bisættelse er en følsom situation at filme og vise optagelser fra. Udsendelsen følger [Krigsfotografen] og hans tre børn igennem en svær sorgperiode. Derfor er bisættelsesscenen også central for udsendelsen.”
Det til trods får DR kritik for at bringe optagelserne. Pressenævnets konklusion er, at hensynet til de pårørende er større end offentlighedens interesse i at se optagelserne.
Helt uenige i Norge
Men den konklusion er det norske pressenævn dog helt uenig i, skriver det norske Journalisten.
Her har de pårørende klaget over de samme optagelser, som er blevet vist af det norske medie VG. Men det norske pressenævn har afvist at rejse kritik.
”De (pårørende, red.) er ikke i fokus og er ikke særligt synlige. Selv om jeg så, at det danske pressenævn rejste kritik, kan jeg ikke se, at det er et brud på vores regler,” har Gunnar Kagge, der er medlem af det norske pressenævn, sagt ifølge journalisten.no.
I det norske pressenævns kendelse lyder det uddybende:
”I dette tilfælde mener vi, at bildebrugen må accepteres. Udvalget mener ikke, at klagerens sorg er fremstillet på en krænkende måde. Der er ikke fokus på klageren i den påklagede scene, og de bliver kun vist i nogle sekunder sammen med en række andre personer.”
Producent Katrine A. Sahlstrøm fra Good Company, der har produceret dokumentaren, har tidligere sagt til Filmmagasinet Ekko, at de ikke mente, scenen var krænkende.
”Den er essentiel for filmen, og vi mener ikke, at vi udstiller Jonathan og hans familie,” har hun sagt.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.