
Dette er et af billederne i serien, som Maximilian Mann nu har vundet en andenpris for. Foto: Maximilian Mann
”Hvis jeg havde siddet i World Press Photo lige nu med den her problematik, så havde jeg diskvalificeret ham på stedet.”
Sådan siger den kendte danske krigsfotograf Jan Grarup om den tyske fotograf Maximillian Manns fotoserie af en iransk saltsø.
Billedserien har indbragt Mann en nominering til World Press Photo i kategorien ’environment’, men der er et problem: Flere mener, Maximillian Mann har kopieret idéen og konkrete motiver fra Solmaz Daryani, en kvindelig iransk fotograf.
Og netop det skal World Press Photo tage stilling til i næste uge, hvor et såkaldt ’post-award review panel’ mødes for at afgøre, hvorvidt den tyske fotograf skal diskvalificeres fra konkurrencen. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse fra i går.
Blandt kritikerne er Politikens fotochef, Thomas Borberg, der ikke kan huske, at han nogensinde er stødt på et tilfælde, hvor to fotografers arbejde minder så meget om hinanden.
Ved flere af billederne har begge fotografer brugt samme location, samme tone, samme komposition og samme lys. Desuden minder de to fotoprojekter om hinanden i research og i udførelse af den overordnede idé.
”Så kan man ikke sige, at han blot er inspireret af hendes arbejde, så er man mere end inspireret. Han har brugt den eksisterende historie på en uacceptabel måde,” siger Thomas Borberg.
Maximillian Mann selv afviser alle antydninger af, at han har plagieret. Der er tale om ren og skær tilfældighed, mener han.
”Jeg har ikke kopieret noget med vilje,” siger han, som også afviser, at han bør diskvalificeres fra World Press Photo i år.
”Personligt føler jeg ikke, at jeg har stjålet noget, men jeg har lært, at jeg skal følge bedre med,” siger han.
Følte ikke, det var fair
Kvinden, som det hele begyndte ved, Solmaz Daryani, er selvlært fotograf og er vokset op nær den saltsø, Urmiasøen, som begge fotografers projekter omhandler.
På grund af menneskeskabte forandringer har Urmiasøen i flere år været ved at tørre ud. Noget, Solmaz Daryani har dokumenteret med sin kameralinse gennem et mangeårigt projekt.
Hendes fotoprojekt ’The Eyes of Earth (The Death of Lake Urmia)’, har ligget tilgængeligt online siden 2016. Først for et par måneder siden blev hun gjort opmærksom på Maximillian Manns billeder.
”Det tog lidt tid, før det faktisk gik op for mig, at det var præcis den samme historielinje,” siger hun.
I november sidste år udstillede både Solmaz Daryani og Maximillian Mann hver deres fotoserie af Urmiasøen på F2 fotofestival i Dortmund i Tyskland, den samme by, som Maximillian Mann er uddannet fra. Dengang turde hun ikke konfrontere Maximillian Mann. Men efter at han er blevet nomineret til World Press Photo, har hun besluttet sig for at stå frem.
”Der var så mange af billederne, der var taget fra samme motiver fortalt med det samme visuelle sprog, og jeg følte virkelig ikke, det var fair, at han skulle tage æren for det,” siger hun.
Den tysk-iranske dokumentarfotograf Kaveh Rostamkhani var den første til at rejse spørgsmålet om plagiat i et blogindlæg, hvor han har opstillet Daryani og Manns billeder over for hinanden.
Og nu ser det altså ud til, at World Press Photo reagerer på anklagen.
”Artiklen rejser vigtige spørgsmål, og vi tager dem alvorligt,” skriver de i pressemeddelelsen med henvisning til Rostamkhanis indlæg.
Chokeret over at se billederne sammen
Over for Journalisten siger Maximillian Mann, at han blev ’chokeret’, første gang han så sine egne billeder over for Solmaz Daryanis.
”Jeg havde set Solmaz Daryanis og andre fotografers arbejde, inden jeg gik i gang, men det var jo ikke sådan, at jeg havde de billeder i tankerne hele tiden, mens jeg fotograferede eller udvalgte billeder,” siger han.
I et officielt udsagn til World Press Photo skrevet på baggrund af anklagen påstod han, at han og Solmaz Daryani havde den samme adgang til det internationale marked.
Nu erkender han, at han som tysk fotograf har en nemmere adgang til andre lande og det internationale marked, end Solmaz Daryani har som iransk fotograf.
”Generelt kan man sige, at det jo selvfølgelig er mere besværligt for en kvindelig fotograf fra Iran,” lyder det fra den tyske fotograf.
Ikke desto mindre står han fast på, at han er kvalificeret til World Press Photo.
Plagieret én til én
Men her er flere – blandt andre den danske krigsfotograf Jan Grarup – uenige. Han er ikke i tvivl om, hvor Maximillian Mann har fundet inspiration til sin historie. Og han mener, den tyske fotograf er gået for langt.
”Der er simpelthen en del billeder, som faktisk er plagieret én til én. De er fra samme location, og billederne er skudt mere eller mindre fra samme vinkel,” siger Jan Grarup.
Han mener, det er afgørende for fotojournalistikkens troværdighed, at man slår hårdere ned på lignende tilfælde.
”Maximillian Mann havde jo ikke fundet de her steder, hvis ikke han havde haft den iranske fotografs arbejde. Hun har jo lavet alt forarbejdet på historien,” siger han og tilføjer:
”Det svarer til, at en journalist læser noget i Washington Post, som man så oversætter til dansk med danske ord og spidsfindigheder og derefter sælger som sin egen.”
Thomas Borberg på Politiken er enig.
”Der er jo altid et personligt sprog hos enhver fotograf, og det sprog kan man lade sig inspirere af, men at lave noget, der tilnærmelsesvis er én til én gengivelse, det må man karakterisere som plagiat.”
Panelet, der skal afgøre, hvorvidt Mann skal diskvalificeres eller ej, består af direktør for World Press Photo Foundation Lars Boering, advokat og tidligere bestyrelsesmedlem Ebba Hoogenraad samt juryformanden for miljø- og natur, Sabine Meyer.
World Press Photo finder sted i Amsterdam mellem den 16. og 18. april. Begge fotografer har sendt et officielt udsagn ind til organisationen med relevante oplysninger for sagen.
Ifølge pressemeddelelsen skal evalueringspanelet i næste uge overveje, hvorvidt Mann har overtrådt en eller flere af reglerne for fotokonkurrence eller ageret i strid med konkurrencens etiske kode.
Hvis panelet beslutter, at det er tilfældet, vil han blive diskvalificeret fra konkurrencen, hans nominering vil blive tilbagekaldt, og hans billeder fjernes fra World Press Photos arkiv og outputs, skriver de i meddelelsen.
10 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Men jeg vil dog mene, at vi godt kan tillade os, at stille nogle ekstra høje krav til orginalitet, når det handler om billeder der deltager i World Press Photo konkurrencen, og alt andet lige, så vil jeg mene, at Maximilian Mann er blevet afsløret, men hele hånden nede i ‘kagedåsen’.
Det er så bare beklageligt, at den kendte fotograf Maximilian Mann har en meget stærkere position, end den ukendte iranske kvinde, som han er blevet så inspireret af, at han lavet nogle billeder, som jeg vil betegne som plagiater.
På dem måde kan det ikke være tale om "accusations fade", "false accusation" når Mann selv og hans nærmeste samarbejdspartnerne "frifinder" ham!
So, check your facts-https://dockscollective.com/About
Hvis der bare er et enkelt af Maximilian Manns billeder, hvor han har kopieret Solmaz Daryanis, så er han ude i et plagiat.
It's so easy to accuse some of plagiarism. But it has to be true:
Check the hole story here: https://dockscollective.com/When-plagiarism-accusations-fade
Flere