Vi fik PTSD – her fortæller tre fotografer deres historier

PTSD rammer ikke kun krigsveteraner. Fotograferne Peter Hove Olesen, Jan Grarup og Jørn Stjerneklar fortæller i tre korte film, hvordan det ramte dem. »Hvis du ser de her film og tænker "det har jeg også prøvet", så skal du søge hjælp,« siger arbejdsmiljøkonsulent

»Hvis du ser de her film og tænker ”det har jeg også prøvet”, så skal du søge hjælp. Du kan kontakte din læge, eller du kan kontakte forbundet.«

Sådan siger Eva Jakobsen, arbejdsmiljøkonsulent i Dansk Journalistforbund.

De tre film, som Journalisten viser her, er interviews med tre anerkendte danske fotografer, som hver især har oplevet PTSD-symptomer.

Det er Jørn Stjerneklar, der selv optræder på en af de tre film, der – med Mayday Press – har optaget og produceret dem for DJ. De to andre fotografer er Jan Grarup og Peter Hove Olesen. Alle tre har set mennesker, som er døde på brutal og tragisk vis i naturkatastrofer, borgerkrige og flygtningekriser.

Jørn Stjerneklar understreger over for Journalisten, at ingen af de tre fotografer synes, det er synd for dem. Men de vil gerne have, at kolleger og studerende kender til risikoen og symptomerne.

Se Jan Grarup fortælle her:

Jan Grarup from Jorn Stjerneklar on Vimeo.

Mange DJ-medlemmer kan rammes

PTSD – Post Traumatic Stress Disorder – er måske mest kendt for at ramme krigsveteraner. Men PTSD kan også ramme fotografer, journalister og andre, som bliver udsat for ekstreme oplevelser. I de tilfælde er der tale om "sekundær påvirkning".

Hvilke DJ-medlemmer kan være i fare for at blive ramt af PTSD?

»Det kan rigtig mange. PTSD er en reaktion på, at man har oplevet noget, som virker traumatiserende. Man behøver ikke have gået med lig til knæene, som en af fotograferne siger i videoen. Det kan være kolleger, der dækker alt fra trafikuheld til trafficking eller børnesager. Det kan være graverjournalister, som trawler en masse lidelseshistorier og billeder, der fæstner sig på nethinden,« siger Eva Jakobsen.

Hun fortæller, at PTSD har været overset af mediebranchen i mange år.

»Den officielle definition på PTSD er, at man skal have været i direkte livsfare. Men det, vi ikke har været gode nok til at se, er den sekundære traumatisering. Hvordan kan en fotograf eller journalist, som måske bare sidder på sit kontor og ser billeder, blive påvirket? Det er først i de seneste fem år, at mediebranchen i Europa er begyndt at forstå og forske i det,« siger hun og fortsætter:

»Vi har ladet os lulle ind i myten om den gamle seje krigsfotograf eller –journalist, som ikke kan blive påvirket, når han har linsen for øjet eller tager blokken frem. Men vi ved nu, at sådan er det ikke.«

DJ: Vi har ikke været klar over omfanget

Symptomerne på PTSD tæller for eksempel ændret adfærd, påtrængende flashbacks, hukommelsesproblemer, søvnbesvær, øget tendens til gråd og aggressivitet.

Hvad kan man gøre for at undgå det?

»Snakke om det. Tale med din chef eller en kollega. Tage telefonen på vej hjem og ringe til en, der har prøvet det før. Hvis du har oplevet noget voldsomt, og du ikke kan styre, hvornår billederne dukker op på nethinden, så er det en skarp indikator for, at noget ikke er faldet på plads,« siger Eva Jakobsen.

Se Peter Hove Olesen fortælle her:

Peter Hove from Jorn Stjerneklar on Vimeo.

Har DJ været klar nok over omfanget af problemer med traumer?

»Nej. Vi har jo set nogle koryfæer vælte, og vi har talt om, at det kunne være, fordi de har dækket nogle voldsomme krige og katastrofer. Men vi har ikke været gode nok til at snakke om det. Det er et tabu. Psykologi rimer ikke på journalister. Vi vælter ikke, vi tager en gin og en smøg mere. Og jeg tror også, det spiller ind, at folk tænker: Hvis jeg virkelig tager hul på det her, kan jeg så fortsat udøve mit hverv? Det handler ikke bare om et job, det er identitet,« siger Eva Jakobsen.

Hvad gør DJ helt konkret for at hjælpe medlemmer med PTSD eller lignende problemer?

»Nu har vi sat gang i en vidensoffensiv for at gøre opmærksom på problemet. Grunden til, at Jørn Stjerneklar gik i gang med disse videoer, var, at de medvirkende gerne vil sørge for, at andre ikke får det som dem. De vil på ingen måde ses som ofre, men de vil hjælpe til, at studerende og kolleger ved, hvad de går ind til. Mit håb er, at ingen bliver uddannet journalist, fotograf eller tv-tilrettelægger uden at have set de her film,« siger hun.

Unge og nyuddannede rammes hårdest

Hun fortæller, at det norske journalistforbund har søsat undersøgelser på området på baggrund af mediernes dækning af tsunami-katastrofen i Sydøstasien og drabene på Utøya.

»De fandt ud af, at kollegerne med kortest tid i branchen rammes hårdest. Det viser sig især med Utøya, fordi angrebet skete midt i juli. I sommerperioden var det de unge og praktikanterne, der blev sendt ud. De mere erfarne var på sommerferie.«

Eva Jakobsen kender ikke omfanget af PTSD eller PTSD-symptomer blandt DJ’s medlemmer.

»Nej, det ved vi ikke. Men jeg har personligt talt med de første 10, så det er i hvert fald mere end det.«

Se Jørn Stjerneklar fortælle her:

Stjerneklar from Jorn Stjerneklar on Vimeo.

0 Kommentarer