”Vi håber, at vi kan skabe en åben debat, der er mindre polariseret end de seneste 10 års diskussioner blandt medie- og kommunikationsbranchens faggrupper.”
Sådan lyder Sørgen Schultz Jørgensens svar på spørgsmålet om, hvad han personligt forventer af modtagelsen af Dansk Journalistforbunds længe ventede rapport Fagenes Fremtid, der bliver præsenteret i morgen. Han har dog sin tvivl:
”Jeg frygter, at den skeptiske del af journalisterne og kommunikatørerne sidder med armene over kors og siger: Det vidste vi da godt.”
Søren Schultz Jørgensen er pennefører og projektleder på Fagenes Fremtid, der blev vedtaget på delegeretmødet i 2017.
Med Troels Mylenberg som formand har to ekspertgrupper skrevet fire rapporter om, hvordan arbejdsmarkedet ændrer sig for journalistfaget, kommunikationsfaget og de visuelle fag.
På baggrund af analysen leverer Fagenes Fremtid en række bud på, hvordan de tre faggrupper ruster sig til fremtiden.
Debatten skal løftes
Søren Schultz Jørgensen ser frem til, at den energi og diskussionsiver, der har præget ekspertgruppernes arbejde gennem 14 måneder, vil vise sig i den måde, DJ og medlemmerne modtager rapporterne.
”Jeg håber, at reaktionen ikke bliver standard-debatter, der ikke bringer tankerne videre,” lyder bønnen fra Søren Schultz Jørgensen.
En af de udfordringer, Fagenes Fremtid belyser, er behovet for at sætte ord på forskellene mellem journalistisk arbejde, kommunikationsarbejde og visuelt arbejde.
DJ-medlemmernes arbejde minder nemlig i stigende grad om hinanden.
”I arbejder alle sammen med formidling, og I skal nå en målgruppe med mange af de samme redskaber,” forklarer Søren Schultz Jørgensen om lighederne mellem journalistfaget, kommunikationsfaget og de visuelle fag.
Tidligere var forskellene meget mere synlige.
”Ikke mindst fordi journalisterne jo i vid udstrækning kontrollerede de medier og platforme, som kommunikationsfolkene havde brug for at kommunikere igennem,” siger han.
Forskellige fag – forskellige formål
I dag er der derfor behov for, at fagene bliver defineret ved deres forskellige værdier og formål og ikke ved deres ligheder.
”For eksempel er det en del af journalistikkens kerne at viderebringe kritiske oplysninger, der kan give borgerne de bedste forudsætninger for at træffe beslutninger i et demokratisk samfund,” forklarer han.
Søren Schultz Jørgensen håber, at en klarere afgrænsning af fagenes værdier og identitet kan flytte debatten væk fra, om journalister kan lide kommunikationsfolk og omvendt.
”De diskussioner skal flyttes et andet sted hen, for man får intet ud af at pege fingre ad hinanden,” siger han.
Det handler om at dygtiggøre medlemmerne
Rapporterne fra Fagenes Fremtid beskæftiger sig også med, at andelen af freelancere, selvstændige, projektansatte og løstansatte er steget de seneste år.
”De kollektive overenskomster fylder mindre. En mindre andel arbejder for en stor medievirksomhed. Det kan man begræde, men man kan ikke ignorere det,” siger Søren Schultz Jørgensen.
Hans eget håb er derfor, at DJ’s formand på næste delegeretmøde indleder sin tale på en ny måde.
”I stedet for at sige ”kære kammerater” håber jeg, at han indleder med at sige: ”Kære fagfæller, kære kolleger, kære konkurrenter og kære kammerater.” DJ skal finde en måde at skabe en fælles identitet, hvor man har rystet klassekampen af sig. Ikke fordi klassekamp ikke er vigtigt. Men forbundet skal fokusere på at dygtiggøre medlemmerne. Det er den vigtigste kamp,” siger Søren Schultz Jørgensen.
To ekspertgrupper har stået bag rapporterne fra Fagenes Fremtid
De tre første delrapporter – om tendenserne i medie- og kommunikationsbranchen, om journalistfaget og om kommunikationsfagene – er udarbejdet af:
• Troels Mylenberg, vært på TV 2 News, tidligere chefredaktør på Jysk Fynske Medier, har fungeret som gruppens formand
• Jannie Møller Hartley, lektor, tidligere studieleder for Journalistik på RUC
• Anna Rørbæk, indehaver af Rørbæk Kommunikation, pressetalsperson for Danmarks Indsamling og tidligere chef for Kommunikation og Public Affairs i BØRNEfonden
• Aske Kammer, lektor ved IT-universitetet og formand for Sammenslutningen af Medieforskere i Danmark
• Marchen Neel Gjertsen, journalist, redaktør og formand for Folketingets Presseloge
• Louise Roug, international redaktør hos Huffington Post
• Claus Skytte, iværksætter og forfatter
• Rasmus Ibfelt, kreativ direktør og partner i designbureauet e-Types
• Nilüfer Sahin, kommunikationschef hos Rockwool Nordics
• Henrik W. Jørgensen, områdechef for de visuelle uddannelser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
• Søren Schultz Jørgensen, selvstændig medieforsker, indehaver af rådgivningsvirksomheden Kontrabande, har været projektleder for gruppens arbejde og pennefører for projektets rapporter.
Del fjerde delrapport om de visuelle fag er udarbejdet af:
• Troels Mylenberg, vært på TV 2 News, tidligere chefredaktør på Jysk Fynske Medier, har fungeret som gruppens formand
• Henrik W. Jørgensen, områdechef for de visuelle uddannelser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
• Ole Munk, designchef på Kristeligt Dagblad, forfatter til bogen 'Visuel Journalistik'.
• Cæcilie Philipa Vibe Pedersen, selvstændig fotojournalist, tidligere medlem af Pressefotografforbundets bestyrelse
• Frederik Storm, visuel redaktør hos DR
• Cathrine la Cour, visuel journalist, partner i Outreach-Now og indehaver af Cattenbaum
• Rasmus Ibfelt, kreativ direktør og partner i designbureauet e-Types
• Søren Schultz Jørgensen, selvstændig medieforsker, indehaver af rådgivningsvirksomheden Kontrabande, har været projektleder og pennefører for gruppens arbejde.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.