Corona kan udskyde omdiskuteret navneskift

Hvis DJ-medlemmerne ikke kan mødes ansigt til ansigt, så bør beslutningen om et nyt navn udskydes, lyder det

Dansk Journalistforbund har nedsat en arbejdsgruppe, som skal komme med et eller flere forslag til nyt navn til forbundet.

Men hvis coronakrisen fortsætter, så vil det arbejde sandsynligvis blive udsat. Sådan lyder det fra Per Schultz-Knudsen, formand for arbejdsgruppen.

”Noget så følsomt som et nyt navn kræver, at vi kan mødes fysisk og se hinanden i øjnene, når det skal diskuteres,” siger han.

Hvis delegeretmødet i 2021 ikke kan afvikles fysisk, så forventer Per Schultz-Knudsen, at beslutningen om et nyt navn må vente.

Delegeretmødet vedtog ellers i 2019, at DJ skal arbejde på at finde et navn, der bedre favner de forskellige fagligheder i forbundet end ”Dansk Journalistforbund”.

Det nye navn skal være mere ”selvbeskrivende og inkluderende i forhold til de mange fagligheder”, lyder det i den tekst, som de delegerede vedtog. Hovedbestyrelsen blev pålagt at fremlægge forslag til nyt navn på delegeretmøde 2021. Men det er altså ikke sikkert, det kan lade sig gøre.

Debatten om et nyt navn til Dansk Journalistforbund har raset i årevis, og flere gange er forslaget om at skifte navn blevet nedstemt eller udskudt.

Ny kernefortælling

Per Schultz-Knudsen fortæller, at arbejdsgruppen har holdt møder med alle specialgrupper og -foreninger for at finde hver deres fagfortælling. Den debat skal fortsætte på generalforsamlingerne i foråret.

Sideløbende skal arbejdsgruppen finde en kernefortælling, som samler hele forbundet og kan rumme hver enkelt fagfortælling. Kernefortællingen skal så danne grundlaget for det nye navn.

”Det er planen, at vi fremlægger både kernefortælling og forslag til nyt navn på delegeretmødet. Men navnedebatten kan efter min mening ikke foregå på et online-møde. Forudsætningen må være, at vi kan holde mødet fysisk,” siger Per Schultz-Knudsen.

Norsk forbund overvejer at skifte navn

I Norge diskuterer journalistforbundet også et nyt navn netop nu. Det norske forbund organiserer stort set kun journalister, og her har en arbejdsgruppe foreslået at invitere andre mediearbejdere indenfor. I den forbindelse foreslås det nye navn Medieforbundet.

En del af arbejdsgruppens medlemmer vil ikke kun have andre redaktionelle medarbejdere ind i forbundet, men foreslår, at alle medarbejdere i en medievirksomhed kan blive medlem, også fx it-medarbejdere og sælgere. Det er der dog heftig debat om i Norge.

I Norge skal navnedebatten også afgøres på delegeretmøde. Det afholdes i marts 2021.

0 Kommentarer

Læs også

DJ skal fremlægge nyt navn om to år

30. APRIL 2019