Debat: Redaktionel frihed kan ikke gradbøjes efter smag og behag

”Det bør stå klart for enhver, at Radio Loud ikke har brug for flere benspænd, men ro og fred til at producere den radio, de vurderer kan få lyttertallene til at stige. Lige nu arbejder de med en pistol for panden, og det kan ingen af os være bekendt,” skriver DJ-formand Tine Johansen

Der bliver ikke stille omkring Radio Loud foreløbig, det er jeg helt med på. Siden Radio- og tv-nævnet den 22. oktober 2019 udnævnte Radio Loud som vinderen af udbuddet om den nye DAB-kanal, har det ikke skortet på kritik. Først af afgørelsen, derefter af processen og sidenhen af Kulturstyrelsen og Radio- og tv-nævnet.

Midt i det her stormvejr befinder der sig en række unge radioværter, som forsøger at løfte en enormt stor opgave: At starte en ny radiokanal op. De har ligget under for et massivt pres siden ansættelsen, og det er mildest talt kun blevet værre med tiden. Mobning og hetz på sociale medier ført an af mennesker uden for kanalens målgruppe.

Seneste opråb fra medieordførerne Jens Rohde (R) og Morten Messerschmidt (F) bryder efter min mening ikke kun med god tone og skik, men også med armslængdeprincippet.

Når Jens Rohde i podcasten ’Q&co’ den 28. maj udtalte, at når staten putter 260 mio. kroner ind i et udbud, skal politikerne kunne stille visse krav til standard og visse krav til, at man skal opfylde nogle mål – ”ellers spilder vi jo bare pengene”, overskrider han grænsen for, hvad en politiker bør blande sig i på det redaktionelle niveau.

Morten Messerschmidt gør i høj grad det samme med udtalelser ved det omdiskuterede samråd med kulturministeren den 29. maj, som ”kvaliteten af radioen er relativt ringe” og ”få lukket skidtet”.

Jeg er mildest talt målløs. Den form for udtalelser toppet med navns nævnelse af værter og programindhold, han finder kritisabelt, ligger langt under det niveau, en politiker skal udtale sig om.

Ikke Christiansborg-opgaver

Det er ikke en Christiansborg-opgave at vurdere og holde øje med, om en ny radiokanal har det antal korrespondenter, som er bedst for programindholdet. Og heldigvis! Hvis folketingspolitikerne skulle ned i den slags detaljer på hver en statslig krone, ville der jo aldrig være tid til andet.

Det er heller ikke en Christiansborg-opgave at vurdere, om Radio Loud kan få lyttertallet til at stige med den radio, de producerer. Udtalelser fra Jens Rohde som ”du kan finde bedre lyttertal i Liechtenstein” og ”Radio Loud har ikke nogen lyttere, og jeg tror heller ikke, de får det”, er derfor helt malplacerede.

Og det er slet ikke en Christiansborg-opgave at udtale sig offentligt om radioens værter ved navns nævnelse, som Morten Messerschmidt gør ved samrådet, hvor han ovenikøbet fastslår, ”som jeg ikke tror, at ret mange har hørt om”.

De to medieordføreres problemer med Radio- og tv-nævnet skal med andre ord ikke gå ud over Radio Louds medarbejdere eller have betydning for stationens redaktionelle valg. Det bør stå klart for enhver, at Radio Loud ikke har brug for flere benspænd, men ro og fred til at producere den radio, de vurderer, kan få lyttertallene til at stige.

Lige nu arbejder de med en pistol for panden, og det kan ingen af os være bekendt.

Hvor bliver opråbene af?

Hvor bliver det kor af modstandere af, der ellers nok kunne finde ud af at råbe vagt i gevær, da dr.dk for eksempel blev pålagt fra politisk hold at skrive mindre dybdeborende artikler? Synes de pludselig, det er i orden, at politikere fremturer med den ene værdiladede holdning efter den anden til en ny ungdomsradios programvalg og lyttertal?

Det synes jeg ikke. Og jeg mener, at alle dem, der lige nu har meget travlt med at ”lave radio til en ung målgruppe”, skal finde både armslængdeprincippet og den gode tone frem igen.

Den redaktionelle frihed kan ikke gradbøjes efter smag og behag og omstændigheder. Friheden til at skabe indhold ud fra de givne rammer og muligheder gælder for alle. Også for Radio Loud. Og så må diskussionen om udbuddet og processen fortsætte uden for redaktionslokalet.

 

 

 

 

11 Kommentarer

Birgitte Sass
9. JUNI 2020
Hører du ikke, hvad de siger Rohde og Messerschmidt - det har intet med armslængdeprincippet at gøre, men med en kanal, der ikke opfylder sin ansøgning. Nå men personligt glæder jeg mig til at høre reportager fra de fem udenrigskorrespondenter, men jeg er også over 50....
B.S.
9. JUNI 2020
Jeg glæder mig til at høre de fem udenrigskorrespondenter rapportere - men jeg er også over 50 :-)
Morten Olesen
9. JUNI 2020
Jeg arbejder i det private erhvervsliv, hvor det er normalt, at hvis man indgår en kontrakt om en vare eller ydelse mod betaling, så vil man som køber stille nogle krav og forventninger.

Det er vores allesammens skattepenge der bruges på dette beskæftigelses projekt, som allerede fra starten var en eklatant fejl, at radio- og tv-nævnet erklærede som vindere af udbuddet.

Så nej, Radio Loud skal ikke have fred, men stilles til ansvar for den kontrakt de har budt ind med mod betaling af skattekroner.

Luk skidtet og lad os få et fornyet udbud.
Hans Rasmussen
9. JUNI 2020
Det er ligesom de kvaksalvere, som påstår de kan ordne folks kræftsygdomme - de skal også bare lige have lidt tid og fred til at "kuren" virker... Vor herre bevares - at Dansk Journalistforbund lægger an til en linie, hvor en Radio, som helt åbenlyst har oversolgt sig selv og sin formåen i sin ansøgning, skal beskyttes, er himmelråbende tåbeligt. Radio Loud skal da netop "tvinges" ud af busken, så vi alle ved selvsyn kan konstatere, at de ikke har noget på hjertet, aldrig har haft noget på hjertet og ikke får noget på hjertet - udover at platte sig til 260 millioner af fællesskabets skattemidler...
K Søborg
8. JUNI 2020
Når man i så høj grad har oversolgt sig i sit udbud som Loud har og hvor det klart har vist sig at være falsum på falsum - altså har tilbudt en Cadillac og reelt kommer med en punkteret trehjulet barnecykel... Hvem skal så tage affære?.. Det har jo vist sig at ombudmand, radio tv nævn, rigsrevision og andet embedsværk IKKE vil røre ved det trods den for de fleste helt klare svindel og nepotisme der omgiver hele affæren... Siger DJ at vi bare skal lade stå til og at vores valgte ikke må prøve at få de ansvarlige sat på plads og se om der kan reddes noget økonomi til noget virkelig taleradio. Man har fra mange af DJ ansatte (den lille sammenspiste elitære medieverden, hvor alle kender og beskytter hinanden ) gjort næsten inte for at der reelt blev kastet lys over forløbet, sikkert fordi R24/7 ikke var populær blandt P1 segmentet og en masse andre de fik rykket ved. Så nu benytter DJ sig så af samme kujonske argument "Vi skal intet gøre, men beskytte armslængdeprincippet" og de bort fra at man i R24/7 havde skabt den eneste kritiske og nyskabende radio/medie i mindst 15 år, og stiltiende se til at det blev politisk kvalt og udslettet. Men nu er verden tilbage til der hvor DJ's kernemedlemmer kan flyde videre og man kan beskytte hinanden i kendte trygge omgivelser. LOUD skal ikke ha' fred! Det skal lukkes og man skal forsøge at få det journalistiske kraftcenter tilbage som 24/7 var til gælder for rigtig mange der reelt kan lide taleradio og ikke nøjes med 12 timers P1 (R4dio er jo trods alt blot endnu en neutral og kedelig lokalradio).

Flere

Læs også

Cecilie Lange

Loud-vært: Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, debatten ikke går mig på

04. MAJ 2020
Værter på Loud er udsat for drillerier, chikane og trusler 1

Værter på Loud er udsat for drillerier, chikane og trusler

29. MAJ 2020