Debat: Redaktionel frihed kan ikke gradbøjes efter smag og behag

”Det bør stå klart for enhver, at Radio Loud ikke har brug for flere benspænd, men ro og fred til at producere den radio, de vurderer kan få lyttertallene til at stige. Lige nu arbejder de med en pistol for panden, og det kan ingen af os være bekendt,” skriver DJ-formand Tine Johansen

Der bliver ikke stille omkring Radio Loud foreløbig, det er jeg helt med på. Siden Radio- og tv-nævnet den 22. oktober 2019 udnævnte Radio Loud som vinderen af udbuddet om den nye DAB-kanal, har det ikke skortet på kritik. Først af afgørelsen, derefter af processen og sidenhen af Kulturstyrelsen og Radio- og tv-nævnet.

Midt i det her stormvejr befinder der sig en række unge radioværter, som forsøger at løfte en enormt stor opgave: At starte en ny radiokanal op. De har ligget under for et massivt pres siden ansættelsen, og det er mildest talt kun blevet værre med tiden. Mobning og hetz på sociale medier ført an af mennesker uden for kanalens målgruppe.

Seneste opråb fra medieordførerne Jens Rohde (R) og Morten Messerschmidt (F) bryder efter min mening ikke kun med god tone og skik, men også med armslængdeprincippet.

Når Jens Rohde i podcasten ’Q&co’ den 28. maj udtalte, at når staten putter 260 mio. kroner ind i et udbud, skal politikerne kunne stille visse krav til standard og visse krav til, at man skal opfylde nogle mål – ”ellers spilder vi jo bare pengene”, overskrider han grænsen for, hvad en politiker bør blande sig i på det redaktionelle niveau.

Morten Messerschmidt gør i høj grad det samme med udtalelser ved det omdiskuterede samråd med kulturministeren den 29. maj, som ”kvaliteten af radioen er relativt ringe” og ”få lukket skidtet”.

Jeg er mildest talt målløs. Den form for udtalelser toppet med navns nævnelse af værter og programindhold, han finder kritisabelt, ligger langt under det niveau, en politiker skal udtale sig om.

Ikke Christiansborg-opgaver

Det er ikke en Christiansborg-opgave at vurdere og holde øje med, om en ny radiokanal har det antal korrespondenter, som er bedst for programindholdet. Og heldigvis! Hvis folketingspolitikerne skulle ned i den slags detaljer på hver en statslig krone, ville der jo aldrig være tid til andet.

Det er heller ikke en Christiansborg-opgave at vurdere, om Radio Loud kan få lyttertallet til at stige med den radio, de producerer. Udtalelser fra Jens Rohde som ”du kan finde bedre lyttertal i Liechtenstein” og ”Radio Loud har ikke nogen lyttere, og jeg tror heller ikke, de får det”, er derfor helt malplacerede.

Og det er slet ikke en Christiansborg-opgave at udtale sig offentligt om radioens værter ved navns nævnelse, som Morten Messerschmidt gør ved samrådet, hvor han ovenikøbet fastslår, ”som jeg ikke tror, at ret mange har hørt om”.

De to medieordføreres problemer med Radio- og tv-nævnet skal med andre ord ikke gå ud over Radio Louds medarbejdere eller have betydning for stationens redaktionelle valg. Det bør stå klart for enhver, at Radio Loud ikke har brug for flere benspænd, men ro og fred til at producere den radio, de vurderer, kan få lyttertallene til at stige.

Lige nu arbejder de med en pistol for panden, og det kan ingen af os være bekendt.

Hvor bliver opråbene af?

Hvor bliver det kor af modstandere af, der ellers nok kunne finde ud af at råbe vagt i gevær, da dr.dk for eksempel blev pålagt fra politisk hold at skrive mindre dybdeborende artikler? Synes de pludselig, det er i orden, at politikere fremturer med den ene værdiladede holdning efter den anden til en ny ungdomsradios programvalg og lyttertal?

Det synes jeg ikke. Og jeg mener, at alle dem, der lige nu har meget travlt med at ”lave radio til en ung målgruppe”, skal finde både armslængdeprincippet og den gode tone frem igen.

Den redaktionelle frihed kan ikke gradbøjes efter smag og behag og omstændigheder. Friheden til at skabe indhold ud fra de givne rammer og muligheder gælder for alle. Også for Radio Loud. Og så må diskussionen om udbuddet og processen fortsætte uden for redaktionslokalet.

 

 

 

 

Kommentarer
11
Jens Halling
08.06.20 15:18
Eller sagt på en anden måde. Skatteyderne skal bare tvinges til at betale til journalisternes højt betalte beskæftigelsesprojekter, selv om ingen gider at høre på Radio Loud.
Specielt underholdende at høre på, at det kommer fra DJ. Hvordan var det nu med den forrige chefredaktør og kontrollen af hans arbejde fra bestyrelsens side?
Fremhævet af Journalisten
Marianne Fich
08.06.20 17:07
Så kunne man eventuelt fra LOUDs side ha' ladet være med at platte sig til en sendetilladelse, hvor man helt åbenlyst ikke magter at opfylde kravene. Ansvaret for den endelige beslutning om, at LOUD skulle vinde udbuddet ligger helt klart hos nævnet, men man gider altså ikke høre på at radioen nu piver over, at der ikke er nogen interesserede lyttere.
Fremhævet af Journalisten
Kenneth Kristensen
08.06.20 17:57
Enig i at det ikke skal gå ud over de ansatte, men processen, interessekonflikterne og valget ved radio Loud er dybt kritisabelt. Man var jo advaret om at der ikke ville være nogen unge lyttere til kanalen! Det er slots og Kulturstyrelsen der har fejlet Big time. Og ja, det betyder altså noget at man indtil videre hælde penge ned i et hul. Det kan man da ikke acceptere, når vi bor i et land hvor ældre måske kommer i bad en gang om ugen og ikke får gjort ordentlig rent. Jens R og Morten M er folkevalgte og de er nogen af de få som faktisk siger det folket i denne sag tænker. Og det skal de selvfølgelig have lov til. De vil ikke sige hvad der skal være på kanalen, men de har da ret til at kræve pengene rent faktisk bruges til noget, og pt. Ville ingen finde ud af hvis radio Loud lukkede. Så jo, affyr den pistol og lad nogle andre komme til.
Fremhævet af Journalisten
Anni JENSEN
08.06.20 18:09
Det er godt at vi har “vagthunde”som på skatteydernes vegn holde øje med det bedrag som har fundet sted
Tak til Rohde og Messerschmidt som har gravet alt det smuds’ og bedrag frem.
Fremhævet af Journalisten
Thomas Christensen
08.06.20 19:28
Hvis Radio Loud leverer det som styrelsen mener de kan skal lytterne nok komme. Men de leverer jo ikke den kvalitet, som alle andre end styrelsen kunne se, de ikke med den ansøgning påstod. Styrelsen burde hæfte personligt for den brøler og tilbagebetale 280 mio kr af egen lomme eller gå i spjældet og afsone for deres gerninger.
Fremhævet af Journalisten
Sebastian Jensen
08.06.20 20:26
At tale om arbejdsro er at fordreje debatten. Ansøgningen var dilettantisk. Loud er pt ikke i nærheden af at leve op til hverken forpligtelserne i sendetilladelsen eller egne løfter i ansøgningen. Derudover nul lyttere i målgruppen.
Selvfølgelig kalder det på handling. Især når nævnet lukker sig om sig selv og sidder med hænderne i skødet. Det er og bliver en skandale.
Fremhævet af Journalisten
K Søborg
08.06.20 23:17
Når man i så høj grad har oversolgt sig i sit udbud som Loud har og hvor det klart har vist sig at være falsum på falsum - altså har tilbudt en Cadillac og reelt kommer med en punkteret trehjulet barnecykel... Hvem skal så tage affære?.. Det har jo vist sig at ombudmand, radio tv nævn, rigsrevision og andet embedsværk IKKE vil røre ved det trods den for de fleste helt klare svindel og nepotisme der omgiver hele affæren... Siger DJ at vi bare skal lade stå til og at vores valgte ikke må prøve at få de ansvarlige sat på plads og se om der kan reddes noget økonomi til noget virkelig taleradio. Man har fra mange af DJ ansatte (den lille sammenspiste elitære medieverden, hvor alle kender og beskytter hinanden ) gjort næsten inte for at der reelt blev kastet lys over forløbet, sikkert fordi R24/7 ikke var populær blandt P1 segmentet og en masse andre de fik rykket ved. Så nu benytter DJ sig så af samme kujonske argument "Vi skal intet gøre, men beskytte armslængdeprincippet" og de bort fra at man i R24/7 havde skabt den eneste kritiske og nyskabende radio/medie i mindst 15 år, og stiltiende se til at det blev politisk kvalt og udslettet. Men nu er verden tilbage til der hvor DJ's kernemedlemmer kan flyde videre og man kan beskytte hinanden i kendte trygge omgivelser. LOUD skal ikke ha' fred! Det skal lukkes og man skal forsøge at få det journalistiske kraftcenter tilbage som 24/7 var til gælder for rigtig mange der reelt kan lide taleradio og ikke nøjes med 12 timers P1 (R4dio er jo trods alt blot endnu en neutral og kedelig lokalradio).
Fremhævet af Journalisten
Hans Rasmussen
09.06.20 01:12
Det er ligesom de kvaksalvere, som påstår de kan ordne folks kræftsygdomme - de skal også bare lige have lidt tid og fred til at "kuren" virker... Vor herre bevares - at Dansk Journalistforbund lægger an til en linie, hvor en Radio, som helt åbenlyst har oversolgt sig selv og sin formåen i sin ansøgning, skal beskyttes, er himmelråbende tåbeligt. Radio Loud skal da netop "tvinges" ud af busken, så vi alle ved selvsyn kan konstatere, at de ikke har noget på hjertet, aldrig har haft noget på hjertet og ikke får noget på hjertet - udover at platte sig til 260 millioner af fællesskabets skattemidler...
Fremhævet af Journalisten
Morten Olesen
09.06.20 06:51
Jeg arbejder i det private erhvervsliv, hvor det er normalt, at hvis man indgår en kontrakt om en vare eller ydelse mod betaling, så vil man som køber stille nogle krav og forventninger.

Det er vores allesammens skattepenge der bruges på dette beskæftigelses projekt, som allerede fra starten var en eklatant fejl, at radio- og tv-nævnet erklærede som vindere af udbuddet.

Så nej, Radio Loud skal ikke have fred, men stilles til ansvar for den kontrakt de har budt ind med mod betaling af skattekroner.

Luk skidtet og lad os få et fornyet udbud.
Fremhævet af Journalisten
B.S.
09.06.20 13:59
Jeg glæder mig til at høre de fem udenrigskorrespondenter rapportere - men jeg er også over 50 :-)
Fremhævet af Journalisten
Birgitte Sass
09.06.20 20:55
Hører du ikke, hvad de siger Rohde og Messerschmidt - det har intet med armslængdeprincippet at gøre, men med en kanal, der ikke opfylder sin ansøgning. Nå men personligt glæder jeg mig til at høre reportager fra de fem udenrigskorrespondenter, men jeg er også over 50....
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right