DR-direktør blander sig i P3-titel – ud med Jesus og Satan

Nyt P3-program må hverken hedde ’Jul uden Jesus’ eller ’Den Satans Jul’, har DR's kulturdirektør bestemt. DR bander ikke, og titlen må ikke »spærre for debatten«, siger hun. P3-vært: »Mærkeligt, at man fra topniveau blander sig i noget redaktionelt.« Redaktøren undrer sig også

I går kunne P3’s lyttere høre første udgave af P3-programmet ’Gandhi’s juleprogram. I programmet vil værterne David Mandel og Christian Fuhlendorff starte en debat om, hvorfor så mange danskere bliver skilt, går ned med depression eller begår selvmord i juletiden.

Juleprogrammet er endt med at få titlen ’Gandhi – og den forbandede jul’, men helt indtil det sidste var der tvivl om, hvad programmet skulle hedde.

Redaktionen havde oprindeligt givet programmet titlen ’Jul uden Jesus’. Men den titel faldt ikke i god jord hos DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard. Hun bad derfor redaktionen finde på et andet navn. De foreslog i stedet titlen ’Gandhi – og den satans jul’ – men heller ikke dét navn blev accepteret af direktøren, som så sent som i fredags – tre dage før premieren – greb ind igen.

»Svarer til, at Lisbeth Knudsen blander sig i BT’s forside«

Forløbet vækker undren hos P3-vært Anders Stegger. Det gav han i går udtryk for på Twitter, hvor han også bemærkede, at DR’s kulturdirektør er uddannet teolog.

Over for Journalisten uddyber han:

»Jeg fór lidt i flint og skrev på Twitter, fordi jeg synes, det er mærkeligt, at man fra topniveau blander sig i noget redaktionelt på P3. Det svarer i mine øjne til, at Lisbeth Knudsen på Berlingske går ned og blander sig i, hvad der skal stå på BT’s forside. Det ville jeg også synes var supermærkeligt,« siger Anders Stegger.

Også programmets redaktør, Kim Lykke Pihl-Vester, er forundret over forløbet. Særligt kom det bag på ham, da redaktionens andet titelforslag i sidste øjeblik også blev forkastet af kulturdirektøren.

"Titlen ’Gandhi – og den satans jul’ skulle understrege det had/kærlighedsforhold, som rigtig mange har til julen, men stadig med det klassiske P3-glimt i øjet. Vi brugte faktisk ret lang tid på at finde en titel, der ikke var negativ og fordømmende, så vi var da noget overraskede over direktørens indgreb i fredags," skriver han i en mail til Journalisten.

Kulturdirektør: Titlen spærrer for debatten

DR’s kulturdirektør, Tine Smedegaard, forklarer, at hun har stor sympati for programmet, som hun mener rejser en vigtigt debat. Og netop af hensyn til debatten var hun ikke tilfreds med redaktionens første titelforslag.  

»Jeg syntes, det var vigtigt, at titlen ikke kommer til at spærre for debatten. Debatten skal være åben for alle mulige synspunkter, men titlen ’Jul uden Jesus’ risikerer at sende et signal om, at der allerede er et endemål for debatten. Det lyder jo som en løsning snarere end som en invitation til debat,« siger Tine Smedegaard.

Begrundelsen for, at redaktionens andet titelforslag også blev forkastet af ledelsen, er til dels den samme, fortæller kulturdirektøren.

»Med titlen ’Gandhi og den satans jul’ løber vi også ind i vores formulerede programetik, hvor der står, at vi ikke bander,« siger Tine Smedegaard.

Vil håndhæve programetikken mere

Kort inden første sendedag i går endte programmet med at få kompromis-titlen ’Gandhi – og den forbandede jul’. Dén titel kunne både redaktionen og ledelsen acceptere.

Hvorfor går ’Gandhi og den forbandede jul’, når ’Gandhi og den satans jul’ ikke gør?

»Fordi ’satans’ er et bandeord, og det er ’forbandet’ ikke,« siger Tine Smedegaard.

Men betyder det ikke det samme?

»Det er sådan set lige meget. Der er definitioner på bandeord, og ’forbandet’ er ikke et bandeord.«

Men bander I ikke også i titlen på det program, der kom på DR3 i aftes og hedder ’Fuckr med Døden’?

»Jo, det er fuldstændig rigtigt. Du vil også kunne finde eksempler på, at DR-medarbejdere bander i udsendelser, selv om det står i vores etik, at det gør vi ikke. Men det er en vurdering fra gang til gang og et område, vi har fokus på, og hvor vi ønsker at stramme op,« siger Tine Smedegaard.

DR: Helt normalt, at vi blander os

Selv om kulturdirektøren ikke tidligere har bestemt, at en specifik programtitel ikke går an, afviser hun, at der skulle være noget ekstraordinært i, at hun blander sig i de redaktionelle processer.

»Her i huset diskuterer vi jo hele tiden, hvad vi vil med programmerne, hvad de skal indeholde og så videre. Og nogle af de diskussioner når mit bord. Slet ikke alle, men nogle. Så det er helt normalt og naturligt, at jeg som ansvarlig direktør indgår i redaktionelle processer omkring et program,« siger Tine Smedegaard.

Anders Stegger bemærker i sit tweet, at du er teolog. Spiller det nogen rolle i forhold til, at du ikke brød dig om titlerne ’Jul uden Jesus’ og ’Den satans jul’?

»Det, at jeg er teolog, gør nok, at jeg synes, den her debat er meget vigtig. Dér spiller det ind. Men ellers gør det ikke,« siger Tine Smedegaard.

Ingen indblanding i indholdet er vigtigst

P3-programmets redaktør, Kim Lykke Pihl-Vester, skriver i sin mail til Journalisten, at det vigtigste for ham er, at redaktionen stadig må lave det program, de hele tiden har planlagt.

Han kan godt følge kulturdirektørens argument om, at en programtitel ikke må stå i vejen for debatten.

”Men vi tænkte, at titlen i sig selv kunne sætte gang i den debat, som vi gerne vil have. En debat om, hvad julen egentlig er blevet til og står for nu. En debat om, hvor meget religion fylder – og ikke mindst bør fylde,” skriver Kim Lykke Pihl-Vester.

5 Kommentarer

Peter Gren Larsen
4. DECEMBER 2014
Nej Niels Idskov

Nej Niels Idskov
Det er ikke et problem at en chef eller direktør er med til at bestemme en titel, men det er et problem at denne direktør ikke aner en pind om hvilket medie hun har med at gøre og at denne direktør vælger at vise sin vilje i en sag om en titel som "Jul uden Jesus" som der naturligvis intet behøver at være i vejen med. Det kunne jo f.eks være en serie om nogle som fejrer Jul uden at inddrage Jesus i det! "Den satans jul" kan heller ikke afstedkomme nogle problmer idet den jo ret præcist er et udtryk for hvordan der også er nogle - sikkert ikke så få - der har det med Julen. Begge dele skal selvfølgelig være muligt på en public service kanal kanal som DR.
Peter Lassen
4. DECEMBER 2014
DR har et problem med mange
DR har et problem med mange kristne ledere højt oppe i systemet.
Kurt Bilsbo
4. DECEMBER 2014
Jeg synes at det stinker
Jeg synes at det stinker meget af "indremissionske snævertsynhed" når en teolog i en høj embedsstilling i DR, forsøger pression mod dem der ikke tror på afguder.
Ole Munk
3. DECEMBER 2014
Hva' helvede er det dog for
Hva' helvede er det dog for en religiøs vækkelse, der pt. plager Danmarks Radio.

Danmarks Radio er ikke og skal ikke være en overordnet styret religiøs eller forkyndende institution.
Hvis teologerne alligevel vil dette, så køb tid på en af reklamestationerne -for jeres egne penge!
Niels Idskov
2. DECEMBER 2014
Det er da ikke det mindste
Det er da ikke det mindste underligt, at den øverste chef en gang imellem går ind og blander sig i en forside eller en program-titel. Det er noget af det, som de er ansat til.

Flere