Rubinstein: »Det er statsfjernsyn af værste skuffe«

»I strid med alle regler og al fornuft,« siger medarbejdernes mand i DR-bestyrelsen Mogens Rubinstein til journalisten.dk efter Ole Hyltoft har foreslået, at bestyrelsen skal godkende alle store journalistiske projekter på forhånd.

»I strid med alle regler og al fornuft,« siger medarbejdernes mand i DR-bestyrelsen Mogens Rubinstein til journalisten.dk efter Ole Hyltoft har foreslået, at bestyrelsen skal godkende alle store journalistiske projekter på forhånd.

»Statsfjernsyn af værste skuffe« og »decideret forhåndscensur«. DR's medarbejderrepræsentant i bestyrelsen, Mogens Rubinstein, har kun skarp kritik og hovedrysten til overs for et kontroversielt forslag om at ændre i DR's armslængdeprincip.

Hans kollega i bestyrelsen Ole Hyltoft har foreslået, at alle større journalistiske projekter i DR bør godkendes af den politisk valgte bestyrelse på forhånd.

Årsagen er en række programmer, som DR sender om den muslimske Eid-fest, der afslutter ramadanen.

»Det er simpelthen fuldstændig ude i hampen. Hvis vi kigger på den konkrete sag, så vil Ole Hyltoft jo have, at bestyrelsen på forhånd bestemmer, om DR skal dække en begivenhed og hvordan. Det er decideret forhåndscensur, bestyrelsen skal udøve,« siger Mogens Rubinstein til journalisten.dk.

I strid med alle regler

Han tilføjer, at Hyltofts forslag er i strid med reglerne for, hvad DR-bestyrelsen kan blande sig i.

»Det er i strid med alle regler og al fornuft. Bestyrelsen må ifølge reglerne ikke blande sig i enkelte programmer, og det gælder selvfølgelig også enkeltprogrammer i en serie. Der er så ingen tvivl om, at vi i bestyrelsen efterfølgende kan tage noget op, hvis vi synes, DR er på skæv kurs i forhold til DR's forpligtelser.«

Mogens Rubinstein fortæller, at medarbejderne har modtaget Ole Hyltofts udmelding til journalisten.dk med hovedrysten, og han lægger vægt på, at forslaget ville være ødelæggende for det journalistiske arbejde.

»Det vil jo betyde, at der skal stå en bestyrelse på redaktionsmøderne og ånde direkte ned i nakken på medarbejderne. Det er statsfjernsyn af værste skuffe at have sådanne kommissærer i baggrunden.«

Næppe forkyndelse af noget som helst 

Mogens Rubinstein mener også, Ole Hyltofts kritik af serien som "reklame for Islam" er både utidig og fejlagtig.

»Når det er så store projekter, som desuden har så kontroversielle aspekter som det her – Islam er at sidestille med kommunismen og nazismen – når det er så væsentlig en ting, der klart ikke problematiserer Islam, men reklamerer for Islam, så synes jeg at det bør vendes i den demokratiske del af ledelsen, altså bestyrelsen,« sagde Ole Hyltoft.

»Hyltoft begynder at hugge i armslængde-princippet, inden han overhovedet ved, hvad udsendelsen drejer sig om,« siger Rubinstein og fortsætter:

»Han kalder det for reklame, men det er næppe forkyndelse af noget som helst. Der er lagt op til, at DR fortæller den undrende befolkning – minus måske de 250.000, der kender det indefra – hvad Eid er for noget. Det synes jeg er fornem public service. Hvis man skal bebrejde os noget i den sammenhæng, skal det være, at der er gået temmelig mange år, inden nogen har fået den geniale ide.«

Vanvittigt at sammenligne med påske 

Et andet bestyrelsesmedlem, Katrine Winkel-Holm, har kritiseret, at Eid-festen får så megen opmærksomhed sammenlignet med den kristne påske.

»Hvornår har man sidst set P3 rydde sendefladen en hel uge og lave påsketing fra 9 til 12? Jeg er med på, at DR skal dække muslimerne, men det her er på alle fire radiokanaler og meget bredere end noget, vi har set i påsken,« sagde Katrine Winkel Holm til DR.dk tirsdag.

Men den udmelding giver Mogens Rubinstein ikke meget for.

»Det er en fuldstændig vanvittig sammenligning. Jeg gætter som sagt på, at DR i serien (om Eid, red.) ser på, hvordan man fejrer det i de forskellige hjem. Det behøver man jo ikke bringe om jul eller påske, for det ved langt de fleste af os i forvejen,« siger han.

1 Kommentar

Gunnar Jørgensen
4. NOVEMBER 2014
Ja, enig med Rubinstein.
Ja, enig med Rubinstein. Dette er nøgen statscensur. Fatter ikke at journaliststanden ikke oplyser basatant om denne landsskadelige totalitarisme, som indføres snigende. Danskerne har vel kvalme af politik i forvejen, men tror politikerne virkelig at facaden kan bevares mens kernen i demokratiet rådner?