Avisen.dk kalder sig ikke længere uafhængig

Netmediet Avisen.dk har fået ny formålsparagraf, hvor vendingen ”uafhængig af økonomiske og politiske interesser” er sløjfet. Chefredaktør Nicolai Kampmann siger, at den tidligere vending var ”lidt en festformulering”

Hvad kan læserne forvente af journalistikken på det delvist LO-ejede netmedie Avisen.dk?

Indtil for nylig stod der på hjemmesiden for Avisen.dk:

Avisen.dk er uafhængig af økonomiske og politiske interesser, men er baseret på et centrum-venstre værdigrundlag”

Men i juni blev formuleringen ændret til:

”Avisen.dk er baseret på et centrum-venstre værdigrundlag, og vores nyheder tager udgangspunkt i almindelige danskeres hverdag og virkelighed

Væk er er ordet ”uafhængig”.

Ansvarshavende chefredaktør Nicolai Kampmann siger, at formålsparagraffen er opdateret efter ønske fra medarbejderne på Avisen.dk.

Det bekræfter tillidsrepræsentant Christian Steffens Nielsen:

”Da Nicolai Kampmann satte sig i stolen, blev vi i medarbejdergruppen enige om, at vi gerne ville have renere linjer. Vi ønskede at få klarere besked fra ledelsen om, hvem vi var som medie. Så Nicolai Kampmann skrev en ny formålsparagraf, som vi ikke har haft nogen indflydelse på,” siger Christian Steffens Nielsen.

Ejerne skulle kunne spejle deres interesser

Anledningen til medarbejdernes initiativ var, at A-Pressens nye formand, Michael Jacobsen, i oktober 2017 udtalte i en pressemeddelelse:

Det er også vigtigt, at ejerne kan spejle deres interesser i de redaktionelle prioriteringer. Den opgaver er jeg sikker på, at Nicolai Kampmann kan løfte,” sagde Michael Jacobsen.

LO ejer A-Pressen, som sammen med internetvirksomheden Freeway driver Avisen.dk.

Om forskellen på den nye og gamle formålsparagraf, siger Nicolai Kampmann:

”Vi skriver for eksempel ikke længere, at vi er uafhængige af politiske og økonomiske interesser. Det synes jeg ikke, man kan sige om os, fordi vi modtager offentlig mediestøtte og får underskudsdækning fra A-Pressen. Det kan jeg ikke oversætte til, at vi er uafhængige af økonomiske interesser,” siger han.

Lidt af en festformulering

Sidste år udtalte det tidligere bestyrelsesmedlem i A-Pressen Johannes Andersen til Journalisten, at han frygtede, at Avisen.dk var på vej til at miste sin uafhængighed. Og at Avisen.dk dermed ikke længere skulle udfordre fagforeningerne eller Socialdemokratiet.

"Det er problematisk, for det er jo en del af det at dække arbejdspladsforhold,” sagde Johannes Andersen.

Nicolai Kampmann mener, at den nye formålsparagraf mere præcist afspejler Avisens ståsted og mission.

”Som jeg oplever det, var den tidligere formulering lidt en festformulering af den slags, som medier nogle gange bare tager på sig. Det ser man også på de borgerligt orienterede medier. Man skal være ærlig over for sit værdimæssige ståsted,” forklarer Nicolai Kampmann.

Christian Steffens Nielsen siger, at medarbejderne selv ønskede, at vendingen om økonomisk og politisk uafhængighed skulle fjernes. 

”Vi anbefalede selv, at det skulle væk. Vi havde brug for, at det skulle være klart, hvad vi kunne forholde os til,” siger Christian Steffens Nielsen.

Christian Steffens Nielsen siger, at Avisen.dk fortsat skal lave journalistik, hvor ”metoden er uangribelig”, som det fremgår af den nye formålsparagraf.

”Og vi skal fortsat skrive balanceret og fair om arbejdsliv og lave de dagsordensættende historier.”

De ubekvemme fagforeningshistorier

Ligesom tidligere er værdigrundlaget på Avisen.dk fortsat ”centrum-venstre”.

Men Avisen er ikke et organ for bestemte partier, understreger Nicolai Kampmann.

”Hvad angår det politiske, er vi uafhængige af partipolitiske interesser og forbundspolitisk interesse i vores valg af valg og prioriteringer af journalistikken,” siger han.

Uafhængigheden af fagforeningsinteresser fremgår dog ikke af formålsparagraffen.

”Det er i spalterne, vi skal vurderes på, om vi er fair og respekterer og repræsenterer forskellige synspunkter,” siger han.

Men hvorfor ikke skrive i formålsparagraffen, at I er uafhængige af forbundspolitiske interesser?

”Det har jeg et åbent sind over for. For mig er det vigtigste, at vi er et medie, der går op i at skrive om arbejdsforhold og almindelige lønmodtageres arbejdsliv. Det er det, man kan forvente af os,” siger Nicolai Kampmann.

Tidligere har fx LO-formand Harald Børsting argumenteret for, at uafhængigheden øgede Avisens troværdighed. I skulle også skrive de ubekvemme historier om fagbevægelsen. Er det fortsat vigtigt?

”Ja, når de er der. Når de ubekvemme historier er der, er vi sikkert under særlig observation for, at vi også skriver dem,” siger Nicolai Kampmann. 

Men skriver I så historierne?

”Der har vel ikke været et ton af den slags historier i 2018. Det ville være underligt, hvis ikke der opstår en situation, hvor det må stå sin prøve,” siger Nicolai Kampmann.

0 Kommentarer