
Finansminister Nicolai Wammen svarer på spørgsmål fra pressen mandag aften. Philip Davali/Ritzau Scanpix
Efter lange forhandlinger landede regeringen og flere partier mandag aften en finanslov.
Men der lød hurtigt kritik fra flere medier af præsentationen. Der gik nemlig cirka 50 minutter, fra finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede den nye aftale, til hele aftaleteksten med regnestykkerne bag loven blev publiceret på Finansministeriets hjemmeside.
Hej @Finansmin. Kan I ikke lige lægge finanslovsaftalen på jeres hjemmeside? Skørt at skrive om det, uden at kunne se finansieringen bag.
— Peter Søndergaard (@P_Sondergaard) December 2, 2019
Det er et problem, mener politisk redaktør på Børsen Peter Søndergaard.
”Problemet er, at vi skal servicere vores læsere meget hurtigt og grundigt i detaljen om, hvad der står i finansloven. For vores læsere på Børsen er det meget afgørende, hvordan den finansieres,” siger han til Journalisten.
Tiden, der gik, blev også kritiseret på Twitter af politisk redaktør på Jyllands-Posten Marchen Neel Gjertsen.
Kære @regeringDK og co. Meget problematisk at præsentere en finanslovsaftale uden samtidig at offentliggøre aftalen. Umuligt at stille de rigtige spørgsmål og formidle fakta. ?
— Marchen N Gjertsen (@Marchen_Neel) December 2, 2019
Også nyhedsredaktør på Radio4, Mette Viktoria Pabst, undrede sig.
Hej @Finansmin. I har haft tid til at lave alle mulige fede grafer, der kan deles på Twitter og FB om den nye finanslov. Mon ikke I så også har tid til at lægge aftaleteksten op, så vi kan se finansieringen? #fl20 #dkpol
— Mette Viktoria Pabst (@MetteViktoria) December 2, 2019
En halv historie
Ifølge Peter Søndergaard forringede det Børsens mulighed for at dække finanslovsaftalen kritisk.
”Når Nicolai Wammen og støttepartierne kommer ud ad døren og snakker om, hvor meget de bruger på psykiatri, minimumsnormeringer og en grøn milliardfond, har vi kun en halv historie i den første time, efter at loven er præsenteret. For vores læsere er den anden halvdel, altså hvor pengene kommer fra, mere interessant,” siger han.
Der gik cirka 50 minutter, før man kunne se aftalen. Hvorfor er det for lang tid?
”Det første take, der kommer ud på en finanslov, er det, der bliver læst allermest. Det er den, vi breaker, og den, læserne går ind på for at få et overblik over, hvor der gives og tages penge. Hvis jeg havde haft finansloven i det sekund, de præsenterede den, ville jeg have vinklet anderledes. Jeg ville have vinklet på skatter og afgifter frem for velfærd, fordi vores læsere er mere interesserede i det.”
Bare stressede journalister?
Det er ikke Peter Søndergaards oplevelse, at det er atypisk, at der går noget tid, før aftalen kommer op. Men han så meget gerne, at det var anderledes.
Er der ikke nogle legitime grunde til, at der går noget tid, før aftalen kommer op?
”De har skrevet teksten, inden de præsenterer aftalen. Den er færdig. Det handler bare om at uploade den. Der gik ikke mange minutter, før de havde uploadet deres egne grafer over, hvor der skal bruges penge til velfærd. Den tid kunne ministeriet godt have brugt på at uploade hele finansloven.”
Han erkender, at Børsen stadig har mulighed for at dække finansloven kritisk, når hele finanslovsteksten præsenteres, under en time efter at aftalen er annonceret.
Er det her et reelt problem, eller er det bare en irritation for stressede politiske journalister?
”Det er et godt spørgsmål. Vi skal jo nok servicere vores læsere senere på aftenen og dagene bagefter, hvor vi har det forkromede overblik. Men vi kan se, at mange kommer ind i det sekund, vi breaker. Der har vi ikke overblikket. Og det giver en dårligere dækning,” siger Peter Søndergaard.
I en mail fra kommunikationschef Sigga Nolsøe afviser”Finansministeriet”, at den fulde aftaletekst kunne være lagt hurtigere frem:
”Når en finanslovsaftale bliver indgået, så har finansministeren ofte forhandlet med partierne indtil ganske få minutter før, at parterne træder ud foran glasdøren og møder pressen, dette var også tilfældet i år,” står der i mailen.
“Fra finanslovsaftalen for 2020 var på plads mandag aften, til aftaleteksten lå klar på hjemmesiden, gik der ca. 50 min., fordi hele teksten skulle gennemlæses og redigeres, så man var sikker på, at det var en korrekt version af aftalen, hvor de allersidste aftalte ændringer var medtaget.”
Derfor giver ministeriet heller ikke meget for kritikken.
“Der er brug for lidt tid, efter at aftalen er indgået, på at gå hele teksten igennem. Hertil kommer ca. 10 min. til at gøre teksten klar til hjemmesiden. Aftalen blev lagt på hjemmesiden så hurtigt som overhovedet muligt og endvidere straks printet og omdelt til de fremmødte journalister.”
Opdateret den 4/12 kl. 08.42: Skriftligt svar tilføjet fra Finansministeriet.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.