På weekendens generalforsamling i Journalisterne i DJ blev det besluttet at ændre organisationen fra en specialforening til en specialgruppe.
For at det kan ske, kræver det dog, at hovedbestyrelsen i DJ godkender specialgruppen.
Formand for Journalisterne i DJ Rasmus Mark Pedersen ser frem til et problemfrit forløb.
”Vi har jo i lang tid hørt, at der mangler en specialgruppe som Journalisterne i DJ,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Specialforeningen Journalisterne i DJ blev dannet for fem år siden, samtidig med at Dansk Journalistforbund overvejede en fusion med forbundet Kommunikation & Sprog. Journalisterne i DJ skulle sikre, at DJ fik en skarpere journalistisk profil.
I dag tæller Journalisterne i DJ 1.300 medlemmer. Men som specialgruppe får Journalisterne i DJ mulighed for at rekruttere blandt de omkring 1.800 ”hjemløse” DJ-medlemmer, som i dag ikke er med i en specialgruppe – måske fordi de har glemt at tilmelde sig.
Flere i HB og skifte af formand
Rasmus Mark Pedersens gæt er, at mellem 500 og 1.500 af de hjemløse medlemmer er journalister.
Tror du, at I vil få større indflydelse, hvis I får flere medlemmer?
”Ja, det er et af de få steder, hvor størrelse betyder noget. Måske ikke direkte i rå magt, men i legitimitet,” forklarer Rasmus Mark Pedersen.
”Vi kan ikke, som det er nu, påstå, at vi repræsenterer alle journalisterne i DJ, fordi alle ved, at der er mere end 1.300 journalister i Dansk Journalistforbund. Så volumen handler mest af alt om at kunne samle den journalistiske stemme i forbundet,” forklarer han.
Hvis Journalisterne i DJ bliver en specialgruppe, betyder det, at gruppen kan vælge egne delegerede til delegeretmødet, som er DJ's øverste myndighed.
Rasmus Mark Pedersen er medlem af hovedbestyrelsen i DJ, men han må konstatere, at indflydelsen hidtil har været minimal.
”I det sidste år har vi foreslået fire konstruktive forslag for at sikre vores fags fremtid. Alle er blevet stemt ned,” forklarer han.
Målet for Journalisterne i DJ er at repræsentere medlemmerne og gøre journalistikken bedre, forklarer han.
”Og her kan vi bruge forskellige værktøjer som at blive større, stille flere op til hovedbestyrelsen og skifte formand.”
I førte omgang har Rasmus Mark Pedersen kommunikeret med blandt andet formændene i de specialgrupper, der ligger tættest på Journalisterne i DJ – og som også gerne vil have fat i de hjemløse medlemmer, som Journalisterne i DJ nu rækker ud efter.
Det vil sige Freelancegruppen, DJ Kommunikation og Film&Tvgruppen.
”Vi kommer med fred,” skriver Rasmus Mark Pedersen i en mail, som Journalisten har fået lov til at se.
”Vi har ikke til hensigt at tage medlemmer fra nogen eksisterende specialgrupper,” forsikrer han.
Automatisk meldt ind
I mailen foreslår Rasmus Mark Pedersen, at DJ-medlemmer, der ikke er i en specialgruppe i dag, og samtidig beskriver sig selv som ”journalister”, skal modtage en mail om, at de automatisk bliver meldt ind i Journalisterne i DJ.
”Hvis man fx har oplyst, at man arbejder med tv, skal man i Film&Tvgruppen. Hvis man laver kommunikation, kommer man i Kommunikationsgruppen, og hvis man har tilkendegivet, at man laver ”journalistik”, kommer man i vores specialgruppe,” sammenfatter Rasmus Mark Pedersen over for Journalisten.
Der har førhen været et flertal for at få ”gruppeløse” medlemmer i en gruppe. Der har bare ikke været fundet en metode, forklarer han.
Med det her forslag skal medlemmerne ikke nødvendigvis selv gøre noget aktivt.
”Et medlem bliver spurgt, hvor vedkommende føler sig hjemme. Hvis de gentagne gange ikke svarer, så bliver de placeret, hvor det vurderes, at de passer ind,” forklarer Rasmus Mark Pedersen.
”De skal ikke ind nogen steder mod deres vilje,” tilføjer han.
Forkert fremgangsmåde
Per Roholt, formand for DJ Kommunikation, mener, det er en forkert fremgangsmåde:
”Det er ikke acceptabelt at skrive ud til medlemmer, der står opført som journalister, at de bliver tvangsindmeldt i Journalisterne i DJ, for problemet er mere komplekst,” siger Per Roholt.
Ifølge Ramus Mark Pedersen er det mest effektivt at placere medlemmerne i den gruppe, der passer til de oplysninger, de har givet til DJ. Hvad er der galt i det?
“Ingen ved, hvem de hjemløse medlemmer er. Jeg kunne fx argumentere for, at de medlemmer, som ikke er med i en specialgruppe, automatisk skulle være medlemmer af DJ Kommunikation, fordi det er i kommunikation, at man ser størst vækst i beskæftigelsen,” siger Per Roholt.
Tror du, at nogen af de medlemmer, der optræder som journalister, i virkeligheden arbejder med kommunikation?
”Problemet er, at der er en gruppe medlemmer, vi reelt ikke ved hvad er beskæftiget med, eller hvilken specialgruppe der ville være relevante for dem,” siger Per Roholt.
Oplysningerne er ofte forældede
Oplysningerne om DJ’s medlemmer er nemlig ofte utilstrækkelige eller forældede.
Det kan for eksempel betyde, at medlemmer, der optræder som ”journalister”, i virkeligheden i dag er beskæftiget med kommunikation, som freelancere eller laver tv/film.
I 2017 besluttede delegeretmødet, at der skulle gøres noget for at rydde op i gruppen af ”hjemløse” medlemmer.
”Men man løser ikke et mangeårigt problem ved at tvangsindmelde dem i Journalisterne i DJ,” siger Per Roholt.
Vedtægterne i Journalisterne i DJ siger, at ”Som medlem kan optages ethvert medlem af Dansk Journalistforbund, der arbejder med fri og uafhængig journalistik jævnfør de Vejledende regler for god presseskik”.
Du kan logge ind på MitDJ, hvis du er i tvivl om, hvilken specialgruppe du er medlem af:
https://journalistforbundet.dk/user/login
Johannes Pico, formand for Film&Tvgruppen, ønsker ikke at udtale sig om udspillet fra Journalister i DJ, før han har undersøgt det nærmere.
Sus Falch fra Freelancegruppen har ikke haft tid til at svare på spørgsmål.
Underrubrik præciseret 10/1 klokken 16:29.
4