Skarp kritik af Advice efter Falck-sag: Bør være på statens sorte liste

”Staten burde anbringe Advice på den sorte liste,” siger Dennis Kristensen, tidligere formand i FOA. Espen Højlund, direktør i Advice: ”Jeg tager gerne en dialog og en kaffe”

”Det er indlysende, at staten burde anbringe Advice på den sorte liste. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal betale for at blive taget i røven.”

Sådan lyder kritikken fra Dennis Kristensen, tidligere formand i FOA, af kommunikationsbureauet Advice, som var involveret i skandalesagen som rådgivere for Falck.

Skandalen handler kort sagt om, at Falck i 2014 og 2015 misbrugte sin monopolstatus til at presse den hollandske konkurrent Bios ud af det danske marked ved at betale for negativ pressedækning af Bios.

Kritikken blev leveret i en debat i DJ’s telt på Folkemødet lørdag under spørgsmålet om, hvordan kommunikationsbranchen genopbygger sin troværdighed efter sagen.

Advice-direktør: Mistilliden gør ondt

Dennis Kristensen uddybede sin kritik:

”Når vi som lønmodtagere ikke vil investere i det ene eller andet, så sætter vi det på en sort liste,” sagde han:

”Jeg synes, vi kan knytte det håb, at vi engang får en fuldstændig kulegravning af den her sag. Når det sker, tror jeg, vi vil se, at det her ligger i Falcks dna,” sagde han.

Direktør i Advice Espen Højlund erkendte, at kritikken ramte, og lagde op til forsoning:

”Det er klart, at det gør ondt at mærke den mistillid, du udviser, Dennis. Jeg har mærket, hvor hurtigt det går, når en sag vokser,” siger han:

”Jeg tager gerne en dialog og en kaffe, så jeg kan genvinde din tillid. Jeg håber, vi kan dyrke en samtale, inden vi svinger køllen alt for hårdt mod hinanden!”

”Nogle år tilbage”

Journalisten har dækket Falck-sagen i en række artikler. Blandt andet forsøgte vi at få klare svar fra Espen Højlund, efter at Advice havde forklaret sig i en pressemeddelelse.

”Jeg ved simpelthen ikke nok til at kunne gå i detaljer med sagen,” forklarede han dengang.

I debatten på Folkemødet forklarer Espen Højlund, at ”det er en sag, der ligger nogle år tilbage, men mens jeg var på broen”.

Han forklarer, at der var ”to medarbejdere involveret, som ikke er hos os længere”.

Han fortæller også, at én af de medarbejdere, der var involveret i sagen, stadig er hos Advice.

”Når det kan ske for ham, kan det også ske for mig. Man kan miste sit værdimæssige kompas.”

Esben Højlund har læst de 208 ”frygtelige sider” hvor Konkurrencestyrelsen afsiger sin dom over Advice og Falck flere gange, påpeger han – og understreger, at ”det er en sag, som er meget følelsesladet,” og ”der er mange detaljer, som jeg ikke orker gå ned i”.

Det, Advice gjorde forkert

Visse ting vil Espen Højlund dog gerne erkende i debatten:

”Vores intention ved at gå ind i sagen var forkert. Falck lagde sammen med os en alt for aggressiv strategi, der blandt andet skulle sprede frygt,” siger han – og konkluderer med blikket rettet mod tilhørerne:

”Essensen af det, vi gjorde forkert, var, at vi blev part i en sag og lagde en strategi, der forbrød sig mod Pippi-princippet: Når man er meget stærk, skal man også være meget sød.”

Esben Højlund har stadig svært ved at forstå, at det kunne gå så galt.

”Jeg undrer mig over, at det kunne ske. Vi har drevet en virksomhed frem til 120 mand på gode værdier.”

Hvad kan branchen lære?

Det store spørgsmål i debatten var også: Hvad kan kommunikationsbranchen lære af sagen?

For Esben Højlund er det ret enkelt: Opfør dig ordentligt som kommunikatør.

”Det handler for fanden bare om, om sagen er i orden. Er det noget, man har lyst til at fortælle om? Og det har jeg jo ikke i den her situation med Falck!”

”Vi skal have arbejde, vi er stolte af, og som vi kan tale om!”

Ifølge Kresten Schultz-Jørgensen, medlem af bestyrelsen i brancheforeningen Kreativitet & Kommunikation og en del af panelet i debatten, er der brug for skærpede krav til, hvem der kan lave kommunikation.

”I USA kan du sgu ikke bare slå dig op og lave kommunikation. Der er de certificerede. Det kigger de også på i Sverige,” siger han og konkluderer:

”Mit bud er, at vi bliver nødt til at få en certificering af vores faglighed.”

Det er også tidligere i forlængelse af sagen blevet foreslået, at kommunikationsbranchen skal have et etisk nævn ligesom Pressenævnet, der kan tage stilling til problematiske kommunikationssager.

Det er blandt andet blevet foreslået af DJ Kommunikation og branchenetværket K1.

Dette kom dog ikke op som et forslag i debatten.

3 Kommentarer

Morten Binns
18. JUNI 2019
Hvad er lige præcis ideen med at sætte sig ned og drikke kaffe med en afgået FOA Boss, især hvis man ikke orker at snakke om ubetydelige detaljer.

Burde man ikke i stedet tage en sludder med ofrene, altså redderne der hver dag skulle lægge ryg til rygter om, at vi var uuddannede, at vi ikke talte dansk, at vi var skyld i en druknet drengs død (eller her burde i måske tage kontakt til forældrene til den døde dreng og takke dem for, at i måtte udnytte deres søns død til at fremme jeres sag), men så kunne vi da tage en sludder bagefter.

Vi kunne, såfremt man orker det, også tage en snak om de af vores ambulancekolleger, der idag døjer med selvmordstanker, der idag er langtidssyge, der idag har PTSD og lignende som følge af jeres afskyelige gerninger, men mest af alt er jeg personligt nysgerrig over hvordan i kan kysse jeres børn farvel om morgenen og så gå glad på arbejde med fokus på at ødelægge en masse gode mennesker.
Men selvfølgelig kun hvis i orker
Lars Abild
18. JUNI 2019
Kynisk set er tidligere formand i FOA, Dennis Kristensen, vinder i det her spil. FOA har fået flere medlemmer, da Region Syddanmark efter først Falck og siden BIOS nu selv kører ambulancer, så der har været et skifte af medlemmer fra 3F til FOA.
Forsvarer på ingen måde Falcks tidligere ledelse, der ingen hæmninger havde, og heller ikke de skruppelløse håndlangere i eks. Advice, men kan Dennis Kristensen holde gryden i kog, vil det være fortsat mere oplagt, at regionerne i de kommende år selv kører ambulancer i stedet for Falck. Der er medlemmer på spil.
BIOS har udstillet Falcks overpriser og har sparet statskassen for knap 200 mio. kr. om året, der vil være en fast årlig besparelse.
Har undret mig over, at ingen medier inviterede BIOS til at fortælle, hvordan det var at blive behandlet af eks. fyens.dk og deres samarbejdspartner Advice, da det nu var så "god" journalistik, at det blev nomineret til en pris:

https://www.etspadestikdybere.dk/artikel/12

"Mads Thyrsted, Daniel Jørgensen, Tore Bønke Jeppesen, Jonas Ancher Nyeng og Lars Krejberg for Den syddanske ambulancesag

Journalister fra Fyens Stiftstidende, DR Fyn og Jydske Vestkysten har med imponerende vedholdenhed, i en flerårig periode, sat fokus på et skrantende ambulanceberedskab i Region Syddanmark, hvor Bios i efteråret 2015 overtog ambulancedriften.

Væsentligheden var i top, når journalisterne med kritisk og undersøgende journalistik satte fokus på ubesatte vagter, ulovlige dobbeltvagter og en gennemsnitlig responstid, som på et år var forlænget med mere end et minut.

Journalisterne fra de tre medier formåede på formidabel vis at holde snuden i sporet, mens Bios kom med bortforklaringer. Problemet stod klart fra begyndelsen, men blev understreget med historien om den nu afdøde borgmester fra Tønder, som fik hjertestop, mens den lokale akutbil var ude af drift. Spadestiksjuryen bemærkede, at journalisterne ikke påstod, at det beviseligt kostede ham livet, men de påviste, at han ikke fik den bedst mulige hjælp. Forbeholdet viser seriøsitet og grundighed i det journalistiske arbejde.

Det skinner igennem, at journalisterne har gode kilder, og deres afdækning af det alarmerende ambulanceberedskab er et flot eksempel på samarbejde mellem journalister, endda på tværs af medier. Det journalistiske ego er lagt til side for et højere formåls skyld, og afsløringerne har gjort en forskel. Bios gik konkurs, og ambulancedriften føres nu af et regionalt ejet selskab. "
Magnus Jensen
17. JUNI 2019
Espen Højlund synger igen sangen om "tidligere medarbejdere". Var der nogen, der italesatte, at en af disse tidligere "medarbejdere" var medlem af virksomhedens direktion?

Læs også

Negative tip om Bios væltede ind – i virkeligheden stod Falck bag

31. JANUAR 2019

Flere af metoderne i Falck-skandalen er kendt i branchen

04. FEBRUAR 2019

Falck-sagen udløser nyt ønske om et etisk nævn for kommunikation

06. FEBRUAR 2019

Fyens Stiftstidende: Ingen kilder fortalte de arbejdede for Falck

07. FEBRUAR 2019