search

Se ny mediekritisk kortfilm fra Carsten Jensen her

Carsten Jensen kalder dansk journalistik "et stort teaterstykke". Han har lavet den mediekritiske film "Det første offer" som en del af DR-serien "Der er noget galt i Danmark". Se filmen her.

Carsten Jensen kalder dansk journalistik "et stort teaterstykke". Han har lavet den mediekritiske film "Det første offer" som en del af DR-serien "Der er noget galt i Danmark". Se filmen her.

"Dansk journalistik er et stort teaterstykke, som krampagtigt forsøger at opretholde billedet af et lille godt land."

Sådan starter præsentationen af debattør og forfatter Carsten Jensens film "Det første offer". Filmen er den fjerde af seks film i DR's serie "Der er noget galt i Danmark", hvor en række personer får fuld redaktionel frihed til at lave en subjektiv film.

Carsten Jensens film stiller skarpt på de danske mediers dækning af vores krigsdeltagelse, med fokus på DR.

Filmen har allerede startet debat, længe inden den blev vist, fordi DR 2 ikke oplyste ham om, at der ville være en studiedebat om filmen, umiddelbart efter den er blevet vist. Herefter forsøgte Carsten Jensen blandt andet forgæves at trække filmen tilbage, skrev Information.

Du kan se filmen på Youtube her. Den er lagt online af DR's egen redaktion.

Kommentarer
8
Heinrich R. Jørgensen
25.05.11 21:45
Re: Se ny mediekritisk kortfilm fra Carsten Jensen her

I fald der forelå en beslutning fra DR2 side, om at indslaget skulle "pakkes ind" i en debat, der skulle ligge i umiddelbar forlængelse af deres indslag, er det besynderligt, at Carsten Jensen og de øvrige ikke blev orienteret om det valgte format på forhånd. Det virker ikke professionelt og seriøst, at undlade at have afklaret så basale forhold og vilkår, da de uvægerligt ville influere de kunstneriske og formidlingsmæssige valg de seks debattører skulle træffe.

Ville det ikke være en god idé, at undersøge hvornår DR2 traf beslutningen om "indpakningen"? Ligeså hvem og hvorfor det skete? Hvorfor udsendelserne blev rykket til senere?

Ganske vist er DR2-chef Arne Notkin en af initiativtagerne bag de "De Røde Lejesvende" og dets tese om det ræverøde DR, men det virker lidt overdrevent at søge at underbygge påstanden om det røde DR, ved at tilvælge en DDR-agtig tilgang, hvor inopportune udsagn straks skal imødegås ved bringe et indslag fra en velordnet kongres, hvor partikommisærerne kan udlægge teksten for den befolkning, der åbenbart ikke må undes fred og ro til at forme en selvstændig holdning.

Én af ovenstående artikels tags er "mediekritik". Er "indpakning" en forvarlig, rimelig og antagelig praksis?

Et meget entydigt eksempel på fænomenet var TV2's "temaaften" om Afghanistan, hvor "Armadillo" i stærkt beskåret og redigeret udgave blev vist, pakket ind før og efter af et TV studie proppet med personer der havde vist sig villige til at vove liv og lemmer i det pashtunske.

Er "indpakning" god journalistisk praksis? Eller er det effektiv tankekontrol?

Fremhævet af Journalisten
Jan Eskildsen
26.05.11 08:25
Re: Se ny mediekritisk kortfilm fra Carsten Jensen her

"udsagn straks skal imødegås ved bringe et indslag fra en velordnet kongres, hvor partikommisærerne kan udlægge teksten for den befolkning, der åbenbart ikke må undes fred og ro til at forme en selvstændig holdning."

Ja, men det sker jo i alle medier på alle kanaler hele tiden ... De meget kloge mennesker i redaktionerne tror ikke, at befolkningen kan tænke selv, og så giver det jo ekstra på bundlinien at man kan interviewe hinanden som spindoktorer og -eksperter.
Tænk på, hvor mange personer der bruges til at forklare seerne, der selv sidder og ser med, hvad der forregår, når der sker noget hos de kongelige. Sådan er politik også blevet. Min fornemelse er, at folk er trætte af det. Som for eksempel ham her:
http://www.b.dk/kommentarer/i-aar-stemmer-jeg-blankt

Fremhævet af Journalisten
Heinrich R. Jørgensen
26.05.11 09:28
Re: Se ny mediekritisk kortfilm fra Carsten Jensen her

<cite>"De meget kloge mennesker i redaktionerne tror ikke, at befolkningen kan tænke selv"</cite>

Den slags færdigheder skal jo opøves og trænes løbende. Det projekt burde være mediernes fremmeste opgave på den lange bane. De er blevet svigtet i stadig stigende grad, gennem mange år.

Det er meget muligt, at redaktionerne har ganske ret i, at befolkningen ikke længere kan tænke selv. De kan i så fald passende klappe sig selv på skuldrene for vel udført dåd, da det langsigtede projekt åbenbart er lykkedes.

Tak for linket. Det er sandt, at midlet mod at lade sig fordumme og vildlede, er at undlade at tænde for Volkssprecheren.

Fremhævet af Journalisten
Kurt Jensen
03.06.11 16:21
Forfatteren Carsten Jensens video var ikke kritisk nok
Den var absolut ikke dårlig, blot er der mange flere syrede eksempler af samme skuffe, som desværre ikke kom med.Vi ser dem dagligt At Nato chefen blev syndebuk, er helt ok. Det vildeste er, at medierne har totalt berøringsangst overfor militæret. Se her i 2020 forhandingerne, hvor alt muligt er vendt og drejet i forsøg på at finde besparelser. Samtidig kan mili indkassere alt i alt tæt ved 30 MILLIARDER skattekroner. Uden at medierne kærer sig en hujende fis om det. Mili har sørget for at placere gode folk til at stoppe enhver diskussion. Både på fjernsynskanalerne og i de to-tre støste aviser. Det er helt vildt! 
Fremhævet af Journalisten
Steen Voigt
03.06.11 19:03
Se Helle - og Willys
Lige under "seneste debat" er der forskræp og e-paper for nyeste udgave af Journalisten. Hovedrubrikken på udgavens forside er : Se Helle og Willys spindoktorer. Tak for det. Jeg har aldrig noget imod at se fotos af en sædvanligvis nobel klædt kvinde, men hvorfor skal fotos af Helle kædes sammen med (tilsyneladende) fotos af Willys spindoktorer? Kan nogen svare? Redaktøren? vh
Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
04.06.11 07:36
Her er det "s" Journalisten glemte i "Helle"

Kære Steen

"s"

 Tak for korrekturlæsningen - bare vi selv havde fundet den fejl først!

 Mange hilsner

Fremhævet af Journalisten
Astrid Schou
04.06.11 09:48
Re: Her er det "s" Journalisten glemte i "Helle"
Det er ikke nødvendigvis en grammatisk fejl at skrive "Helle og Villys spindoktorer" - det kommer an på, hvad man mener. Hvis man opfatter spindoktorerne som fælles, skal der ikke "s" på Helle.  Her adskiller dansk gramatik sig fra fx engelsk.
Fremhævet af Journalisten
Steen Voigt
04.06.11 11:09
Se Helle - og Willys

Kære Astrid

Jeg er ingen ørn til grammatik, men hvorfor så tvivl om budskabet, når det ekstra "s" i dette tilfælde ville have gjort det klarere? Vi har vel om nogen en forpligtelse til at formulere os så præcist og umisforståeligt som muligt. Helle og Willy har vel næppe - trods deres parløb - fælles rådgivere. Eller har de? Jeg må få læst artiklen. Nu kom jeg i tvivl. Svipseren ligger i korrekturen, som Øjvind skriver, og det er bare en arbejdsskade som tidligere redigerende, der fik mig til at kommentere. Og så alligevel. Sproget flosser lidt rigeligt i kanterne efterhånden, ofte ufrivilligt morsomt dog. Et større netmedie topper min hitliste med rubrikken: Ægteskab besejlet af et kys (om et bryllup i det engelske kongehus). God vind. Vejret er jo pragtfuldt. 

Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage

SENESTE NYT

chevron_left
chevron_right
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen