Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Danske mediers dækning af krigen i Irak var kritisabel ringe, mener flere mediefolk, som selv dækkede krigen. »Danske medier dækkede jo ikke Irak-krigen. Punktum,« mener tidl. Irak-korrespondent Louise Bokkenheuser. TV 2 afviser blankt kritikken.

Danske mediers dækning af krigen i Irak var kritisabel ringe, mener flere mediefolk, som selv dækkede krigen. »Danske medier dækkede jo ikke Irak-krigen. Punktum,« mener tidl. Irak-korrespondent Louise Bokkenheuser. TV 2 afviser blankt kritikken.

»Danske medier dækkede jo ikke Irak-krigen. Punktum. Mediemæssigt stod danskerne af den konflikt meget hurtigt. De svigtede absolut.«

Så kontant lyder kritikken fra redaktør på magasinet Newsweek og tidligere Irak-korrespondent for Los Angeles Times, danskfødte Louise Bokkenheuser.

Den anerkendte journalist, der boede i Bagdad i krigens mest brutale periode fra 2004-2007, retter skytset mod de store danske medier i kølvandet på Journalisten.dk’s serie om Irak.
Danske medier har ifølge Bokkenheuser været så overforsigtige, at de er kommet til at male et lyserødt og virkelighedsfjernt billede af invasionen.

»Dækningen i Danmark bestod mest af, at der en gang imellem kom en journalist fra en dansk avis eller tv-station ned og blev inde i den grønne zone (sikkert diplomatisk område i Bagdad, red.), inden de tog hjem igen,« siger hun her fem år efter dansk tilbagetrækning.

Journalisten.dk har været i Irak for at undersøge, hvordan det står til med pressefriheden i et land, som blandt andet Danmark ville sætte fri med den militære invasion i 2003. Danmark begyndte at trække sig ud for snart fem år siden i 2007, fordi regeringen mente, at irakerne selv kunne overtage sikkerheden.

På 10 dage rejste vi rundt i den voldsramte hovedstad Bagdad og de kurdiske yderområder. Vi mødte skræmte reportere, partipolitiske redaktører og unge bloggere, der er ved at udkonkurrere de etablerede medier.
Situationen er stærkt kritisk – de uafhængige medier har det hårdt. Men flere kilder mener, at uafhængige medier i Danmark også har svigtet.

Fotografen Johan Spanner deler kritikken af den danske Irak-dækning. Han opholdt sig i Irak gennem længere perioder under krigen og arbejdede for blandt andet New York Times.

»I Danmark er der en ide om, at journalistjobbet ikke skal være mere risikabelt end andre jobs. Men nogle gange må man risikere noget, også sin egen personlige sikkerhed. Hvis vi ikke ser sådan på jobbet, er der mange historier, vi ikke får i Danmark,« siger fotografen, der under en opgave for Jyllands-Posten i 2003 sad otte dage fanget i det berygtede Abu Ghraib-fængsel.

Han mener, at netop den danske krigsdeltagelse stiller særligt høje krav til landets presses dækning af invasionen.

»Vi vælger at gå ind i en krig med vores styrker. Har vi så ikke pligt til at dække alle krigens facetter?«

På Information kan udlandsredaktør Lotte Folke Kaarsholm sagtens følge kritikken.

»Danske medier har været megadårlige til at komme i kontakt med de mennesker, krigen handler om. Det gælder også os selv. Dækningen bar generelt præg af, at danske medier var grønne i krigsjournalistik og i forhold til det ansvar, vi har som medier i en krigsførende nation. Det var ikke nogen stolt epoke i dansk journalistik,« siger hun.

Udlandsredaktøren på DR, Thomas Falbe, siger, at det er et spørgsmål om, hvor og hvor ofte man kan være til stede som medie i så voldsomme konfliktzoner som Irak, men:

»Vi har dækket udviklingen meget indgående fra 2002 og frem på alle platforme. Dog må vi erkende, at der var en mæthedsfornemmelse efter at have hørt om shia-sunnikonflikt i flere år.«

Nyhedschef på TV 2, Jacob Nybroe, er til gengæld helt uforstående over for kritikken.

»Der vil formentlig altid være noget, man kunne have gjort anderledes, men jeg må sige, at jeg er dybt uenig. TV 2 har dækket Irak-krigen massivt,« siger han og tilføjer, at TV 2 i to år havde fast kontor i Bagdad.

Da krigen var allerfarligst, kostede det tv-stationen 21.000 kroner i sikkerhed, hver gang en rapporter skulle fragtes fra lufthavnen i Bagdad og ind til byen.
»Men vi gjorde det, fordi vi insisterede på at bevare vores uafhængighed, så vi kunne dække krigen gennem både storpolitik, hverdagsliv og krig,« siger Jacob Nybroe.

Krigskorrespondenten Rasmus Tantholdt, der har været mere end 40 gange i Irak for TV 2, kalder kritikken »noget af det mest useriøse, jeg har hørt«.

»Hele præmissen giver jeg ikke noget som helst for. De aner ikke, hvad de snakker om. Forholdene i Irak var så vanskelige, at de to (Bokkenheuser og Spanner, red.) stod af. TV 2 var steder i Irak, hvor de aldrig nogensinde ville turde tage hen,« siger han.

Tantholdt erkender imidlertid, at de vanskelige arbejdsforhold indvirkede på de historier, han lavede fra Irak.

»Når du skruer op for sikkerhed, så skruer du ned for journalistikken. Nogle gange måtte kilderne simpelthen komme til os, fordi det var for farligt at tage ud. Det påvirker selvfølgelig den måde, du kan fortælle historierne på.«

Bokkenheusers kritik retter sig også mod de sikkerhedshensyn, som redaktøren mener skyggede for journalistikken i den danske Irak-dækning.

»Medierne mente tydeligvis ikke, at de ville risikere det, som det kræver at dække krigen ordentligt og sandfærdigt. Det vil sige ude i den røde zone, ude i byen og i landsbyerne. Det var jo virkeligheden i krigen, og den dækkede man simpelthen ikke.«

Er det ikke også en rimelig prioritering, når det er så farligt?
»Nej, for krig er jo krig. Det er farligt, og det må medierne jo leve med.«

Men det er vel fair nok at sige, at ingen historier er værd at risikere livet for?
»Jeg synes bestemt, der er nogle historier, det er værd at risikere livet for. Naturligvis skal hensynet til sikkerhed være stort, men man bliver altså også nødt til at erkende, at det er krig, og at krigsjournalistik jo er usikkert.«

Kommentarer
13
Lotte Folke
08.05.12 13:11
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Fin og rigtig kritik og et vigtigt emne, men jeg er måske lidt træt af at Journalisten har redigeret en præmis væk, som artiklens forfatter ellers lagde megen vægt på over for mig, da han ringede for at interviewe mig. Nemlig, at Information netop var blevet fremhævet af Louise Bokkenheuser som en avis, der faktisk har haft en ordentlig dækning af krigen. Altså i kontrast til det generelle mediebillede. Det mener jeg også selv, at vi har, all in all, og derfor synes jeg egentlig ikke min kommentar bliver præsenteret særlig retvisende.

VH Lotte Folke

Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
08.05.12 13:42
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Kære Lotte

Jeg forstår godt du er lidt kritisk. I bliver omfattet af en generel kritik.

Men omvendt synes jeg dog det fremgår ret klart, at du er med i artiklen som ekspertkilde - ikke som kritiseret aktør. Tilmed en kilde, der har overskud til at bedrive selvkritik.

Tak for det!

Med venlig hilsen Øjvind Hesselager, redaktør, Journalisten

Fremhævet af Journalisten
Anton Geist
08.05.12 14:12
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Du forstår godt, hun er lidt kritisk, men omvendt synes du...?! I har tilbageholdt oplysningen om, at Information blev fremhævet af Bokkenheuser for en god Irak-dækning. I har imod bedre vidende givet det modsatte indtryk. Og det ser du ikke noget problem i?

Fremhævet af Journalisten
Øjvind Hesselager
08.05.12 14:20
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Jeg synes ikke artiklen giver udtryk for at Information konkret gjorde det dårligt.

Med venlig hilsen

Fremhævet af Journalisten
Anton Geist
08.05.12 14:26
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
Javel ja. Men du anerkender altså, at Information »bliver omfattet af en generel kritik«, som du selv skriver. Og du anerkender vel også, at I har tilbageholdt oplysningen om, at Information blev fremhævet som en undtagelse?
Fremhævet af Journalisten
Esben Maaløe
08.05.12 16:06
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
Nu lyder jeg lidt sur og vred, så er i advarede.

Om danske journalister tager ned til brændpunkternes safezones og så drikker en cola inden de tager hjem igen kan måske bekymre jer rent fagligt. For det kommer der jo ikke pulitzer-klasse journalistik ud af. Well, man kan naturligvis også begræde at vi herhjemme så måske også får en ringere dækning af de rædsler vi sætter i gang, men gør i det her?

Langt vigtigere er svigtet herhjemme. Når Paula Lorrain i en anden artikel fortæller om at hun i redaktionsrummet blev mødt med at hun var USA-fjendtlig (Paula Lorrain!)fordi hun tillod sig at stille tingene på hovedet og se hvordan der så ud fra den anden vinkel, så er det langt langt langt mere alvorligt. Paula tillod sig simpelthen at gøre som man skal som en god journalist, men det passede ikke ind i dagsordenen. Jamen hvad er det for noget?

Og når Fogh fik lov at skræmme jer til psykofanti .... hvad mon der var sket hvis en enig dansk presse havde forholdt Hr. Fogh at han naturligvis godt kunne gøre sådan, men det nok ikke var så klogt hvis han ønskede at figurere mere end nødtørftigt i pressen i det hele taget? Hvem mon egentlig havde været nødt til at trække sig i det chicken spil?

I har været stort set uduelige som 4. statsmagt i en tid hvor der virkelig var brug for jer ... og det må være det i skal tale om først. Så bagefter kommer problemstillingen om krigsreportager fra baren i en safezone.
Fremhævet af Journalisten
Esben Maaløe
08.05.12 16:07
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
Paula hedder naturligvis Larrain, jeg beklager.
Fremhævet af Journalisten
Dorrit Saietz
09.05.12 09:17
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
Information havde en brøkdel af de ressourcer mange større medier havde, men til gengæld et hold af dedikerede, vidende og stædige journalister, der hele vejen holdt fast i at se sagen fra flere sider og hele tiden stille de kritiske spørgsmål. Konklusion: Argumentet om manglende ressourcer og produktionspres holder ikke.
Fremhævet af Journalisten
Bjarke Hansen
09.05.12 10:57
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Man har jo fra dag 1. været helt på det rene med at angrebet på Irak var en Krigsforbrydelse af de helt store. (det har eftertiden bevist til fuldkommenhed) 

Derfor skulle USA have fuldstændigt styr på Pressen, så ikke det gik som i Vietnam, og det lykkedes til fulde, i hvert fald så længe at krigshandlingerne stod på.

Man sikrede sig at den kritiske Presse konstant fik optimalt dårlige vilkår.

Fremhævet af Journalisten
Lotte Dahlmann
10.05.12 13:42
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
Paula Larrain fremkom IKKE med sin kritik i redaktionslokalet men i kantinen. Derfor gjorde hun netop ikke som man bør gøre, tværtimod, og derfor forekommer hendes selvransagelse mig meget hul. Det er da først når man har mod til at spille djævlens advokat i redaktionen, at man gør sit arbejde.
Fremhævet af Journalisten
Paula G. Larrain
10.05.12 14:06
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Lotte, hvor ved du fra, at jeg undlod at komme med kritik eller synspunkter i redaktionslokalet? Det er ikke bare naivt, men helt ude af trit med virkeligheden, hvis du tror, at journalister undlader at kæfte op om de her ting på redaktionerne. Det er bare ikke ensbetydende med, at man altid træffer de rigtige beslutninger samlet set. Det er meget let at se i backspejlet, men mens tingene er i gang, er overblikket svært at fastholde og i sidste ende sætter den formelle beslutningskompetence ind.

Desuden er det fuldkommen underordnet om diskussionen faldt i kantinen eller redaktionen - prøv lige at læse indenad. Det er de samme mennesker begge steder. Er det afgørende for dig, om der er mad på bordet, mens man diskuterer? 

Fremhævet af Journalisten
Esben Maaløe
24.05.12 02:19
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning

Sikke en livlig og intens debat. Det er en fryd at se at man så konstruktivt griber i egen barm og virkelig går til makronerne i et forsøg på at finde ud af om man vitterligt gjorde det godt nok, og om mon noget kunne gøres anderledes og bedre næste gang. Jeg er meget stolt over at have et mediekorps som det danske, således at jeg også fremover kan føle mig sikker på at have en ærlig og redelig dækning af historieændrende begivenheder.

Bravo!

(skulle der mod forventning befinde sig et par eller flere kompleksitetsudfordrede blandt læserne, folk som ikke kan tyde implicitte meninger eller drage mønstre ud af multiparable sammenhænge, må jeg vel heller tilføje at ovenstående udgydelse er sarkasme)

PS Webmand: Din parser holder ikke hvad den lover med hensyn til 'HTML Mærker'

Og jeg er i øvrigt ikke journalist, jeg er bare glad for tre ting: information, internettet og Information. 

Fremhævet af Journalisten
Esben Maaløe
24.05.12 02:32
Re: Flere mediefolk kritiserer den danske Irak-dækning
og det er det vigtige her? At du synes Paula klinger hult?
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
data_usage
chevron_left
chevron_right