Irakiske myndigheder vil lukke 44 medier

Det er ikke et angreb på pressen, at 44 medier skal lukkes ned, siger de irakiske myndigheder. »Det er regeringens besked om, at hvis I ikke er med os, er I imod os,« svarer pressefrihedsorganisation.

Det er ikke et angreb på pressen, at 44 medier skal lukkes ned, siger de irakiske myndigheder. »Det er regeringens besked om, at hvis I ikke er med os, er I imod os,« svarer pressefrihedsorganisation.

44 irakiske medier skal lukke, hvis det står til myndighederne i landet. Der er hovedsageligt tale om irakiske aviser og radio- og tv-stationer. Men også store udenlandske medier som BBC og Voice of America er på en særlig liste over medier, der skal lukkes ned, sammen med Radio Sawa, som bliver finansieret fra USA, skriver Associated Press ifølge The Guardian.

Mens BBC og Voice of America i forvejen har lukket ned for det meste af nyhedsdækningen i Irak, kommer det bag på Radio Sawa, at de er havnet på listen.

»Vi var overraskede over at se vores radiostation på listen, da vi mener, at vi overholder alle irakiske love,« siger vicedirektør Salah Nasrawi , som ifølge Associated Press' oplysninger har en gyldig sendetilladelse.

Ifølge Safaa Rabie fra Iraks kommunikations- og mediekommission er lukningstruslen dog kun rettet mod medier uden sendetilladelse. Han kalder det et organisatorisk anliggende, ikke et angreb på pressen.

Men lederen af "Journalistic Freedoms Observatory" Ziyad al-Aajely mener derimod, at det er et tilbageskridt for pressefriheden i landet og premierminister Nouri al-Malikis advarsel til kritiske medier.

»Det er regeringens besked til medierne om, at hvis I ikke er med os, er I imod os,« siger Ziyad al-Aajely.

Listen over de lukningstruede medier blev offentliggjort søndag.

Journalisten.dk kunne sidste måned berette, at pressefriheden i Irak er på et nulpunkt.

»Helt overordnet kan man sige, at pressefriheden i Irak næppe har været ringere, end den er lige nu. I al den tid, Irak har haft til at opdyrke en fri presse, har der aldrig før været så stort et politisk og juridisk pres på journalisterne,« sagde Jakob Sheikh, der sammen med  Ida Nyegård Espersen var i Irak. De to journalister dannede baggrunden for Journalisten.dk's tema om Irak.

0 Kommentarer