Sådan truede fodboldfans fotograf fem gange på én dag

Freelancefotograf Nils Meilvang blev fem gange intimideret af fodboldbøller, da han søndag var på arbejde for at dække fodboldkampen mellem FC København og Brøndby. Han fik blandt andet kastet et ølkrus i ansigtet

Før fodboldklubberne FC København og Brøndby mødtes søndag, var Nils Meilvang på arbejde for at sende billeder af optakten hjem til Ritzau Scanpix. Men samtidig skulle han gardere sig mod tilråb, trusler og vold fra aggressive fodboldbøller. Fem episoder med trusler og vold oplevede han alene på denne vagt.

En FCK-fan gav ham besked på at skrubbe af med sit kamera, og under Brøndbys march på Østerbro kastede en mand et fyldt ølkrus i ansigtet på Nils Meilvang, mens han råbte ”svin!”

Han betegner episoderne som fuldstændigt uacceptable.

”Det var heldigvis et plastikkrus, og det var heldigvis bare doven fadøl og ikke tis, som jeg først troede,” siger Nils Meilvang.

Journalisten har de seneste dage beskrevet, hvordan fotografer og journalister er noget nær fredløse, når fodboldfans marcherer igennem gaderne. Søndag blev en ung reporter fra Ekstra Bladet for eksempel sparket af en brøndbyfan. B.T.'s udsendte fik også ubehagelige tilråb.

Ender det med sikkerhedsvagter?

B.T.’s chefredaktør, Mikael Dyrby, sagde efterfølgende, at han ikke håbede, at det ender med, at fotografer og journalister har brug for sikkerhedsvagter, når de dækker de store fodboldkampe.
”Men det kan godt blive konsekvensen.”

I går fortalte beredskabschef i Københavns Politi Peter Dahl, at det er ”en umulig opgave at garantere enhver fotografs sikkerhed”.

To civilklædte betjente

Søndag oplevede fotograf Nils Meilvang to gange, at politiet hjalp ham, da han var ved at komme i knibe.

I den ene situation fik to civilklædte betjente stoppet fans, der kom løbende og truede Nils Meilvang med tæsk.

”Jeg er ikke på det hold, der kritiserer politiet. Jeg kan godt forstå, at det er svært at styre en så stor menneskemængde,” siger Nils Meilvang.

Nemt at fotografere dem

I går opfordrede Københavns Politis Peter Dahl pressefotograferne til at anmelde truslerne.

Og det synes Nils Meilvang er en god idé.

”Vi kan jo ikke spørge dem, der truer os, hvad de hedder. Men vi kan nemt fotografere dem,” siger Nils Meilvang.

Han har dog ikke mulighed for at anmelde manden, der søndag kastede øl i ansigtet på ham.

”Jeg tror ikke, jeg har et billede af ham,” siger han.

Nils Meilvang oplevede fem episoder søndag med fangrupper fra både FC København og Brøndby.

Episode 1

FCK-fans marcherer fra Sankt Hans Torv til Parken på Blegdamsvej:

”En aggressiv fan løber hen foran mig, spærrer vejen, stikker sin iPhone helt op i ansigtet på mig (10-20 cm), tager et billede og råber ”Nu ved vi, hvem du er!”

Episode 2

FCK-fans under marchen i krydset Østre Alle/Trianglen:

”En aggressiv fan opsøger mig, spærrer vejen og siger, at jeg skal skrubbe af med mit kamera, og at jeg ikke må fotografere fansene. Jeg forklarer ham roligt og høfligt om regler for fotografering i det offentlige rum. Han bliver ved at spærre mig vejen og siger, at han vil hente sine kammerater, så de kan give mig tæsk. To betjente i civil tager sig af ham.”

Episode 3

Brøndbyfans under marchen fra Svanemøllen til Parken:

”Inden den rigtigt går i gang, kommer (vurderer jeg) en af arrangørerne og siger, at jeg skal forsvinde, ellers vil jeg få ”en masse i hovedet”. Jeg svarer, at den risiko må jeg løbe, og at hvis flere hundrede stiller sig ud på vejen og råber, så må de nok forvente en vis opmærksomhed. Så siger han, at det var sidste advarsel, og gentager, at jeg vil få en hel masse i hovedet, hvis ikke jeg forsvinder.”

Episode 4

Brøndbyfans under marchen fra Parken til Svanemøllen:

”Jeg har fotograferet noget klammeri mellem et par cykel-betjente og en gruppe fans.

På vej videre går jeg på det modsatte fortov for at komme lidt på afstand af fansene.

Efter 50-100 meter hører jeg pludselig en person komme løbende og råbe mod mig fra højre, og da jeg vender mig om, er han kun en meter fra mig, da han af fuld kraft kyler et fuldt ølkrus i ansigtet på mig, mens han råber ”svin!””

Episode 5

Brøndbyfans under marchen fra Parken til Svanemøllen:

”Næsten fremme ved stationen koger det, og fans går helt aggressivt tæt på kampklædt politi, som ellers har kunnet holde sig i baggrunden. Jeg forsøger at fotografere, men tre-fire fans kommer løbende for at stoppe mig og får fat i mig og råber og truer med tæsk og med, at de nok skal få fat på mig ved en anden lejlighed. Politiet griber ind.”

1 Kommentar

Jan Igaard
17. AUGUST 2018
Puf hvor er det nogle
Puf hvor er det nogle ynkelige og afstumpede mennesker, hvad pokker går der gennem deres hoveder når de, opfører sig sådan over for andre mennesker?

Jeg håber de, hver og en får den straf de fortjener.

Håber du og de andre fotografer er ok, trods alt...

// Jan - http://www.igaard.dk