Lidt mere hippieagtig end fagbevægelsen – fotogruppe fylder 40 år

Ståstedet var socialistisk. Missionen var at lave en helt anden slags billeder end datidens pressefotografer. For 40 år siden blev fotogruppen 2. maj etableret. ”Vi så os som opposition til det fordummende pressefotografi,” siger en af stifterne Henrik Saxgren

2. maj 1979 etablerede de tre venstreorienterede fotografer Sonja Iskov, Henrik Saxgren og Lars Bahl Fotogruppen 2. maj. De havde en klar idé om at lave en helt anden slags billeder end de pressefotos, der dengang var fremherskende i Danmark.

”De mest elskede pressefotos dengang var pudsige billeder af hunde, der spiste af en katteskål, eller katte, der spiste af en hundeskål,” fortæller fotograf Henrik Saxgren.

Især på de små aviser var det dengang ofte ”cykelhandlere og frisører”, der blev forfremmet til fotografer, fordi de havde lært sig at fremkalde billeder, siger Henrik Saxgren.

”Men at beherske det analoge fotografis alkymi er jo ikke nogen garanti for, at man også har noget vedkommende på hjerte,” forklarer han

”Det var ikke det, vi ville”

Dengang var pressefotografernes arbejde at tage et hurtigt billede og køre hjem på redaktionen igen.

”Det var ikke det, vi ville. Vi ønskede at lave projekter, hvor vi involverede os med de mennesker, vi mødte,” siger Henrik Saxgren.

Henrik Saxgren husker, at han og kollegerne fra 2. maj ikke blev budt velkommen med åbne arme af de andre fotografer. Tværtimod.

”Vi blev mødt med vrede og udstødelse fra mange sider.”

Engang, hvor han dækkede en faglig blokade for Socialistisk Dagblad, forsøgte de andre pressefotografer at få politiet til at smide ham væk, fordi han ikke havde pressekort.

”Alt nyt bliver jo mødt med skepsis,” siger Henrik Saxgren.

”Jeg udfordrede indspistheden mellem politiet og pressefotograferne og var derfor lige så uønsket blandt de andre fotografer, som jeg var af politiet.”

Det fordummende pressefotografi

2. maj kom til verden i en periode, hvor også Ragnarok, Billedhuset og Alfa Foto etablerede sig som fotokollektiver omkring alternative medier som Ugeavisen København og siden Månedsbladet Press.

”Vi så os som opposition til det fordummende pressefotografi, og vi blev et vækstcenter for en ny form for fotografi,” siger Henrik Saxgren.

Inspirationen kom fra internationale kapaciteter som Gilles Peress og Josef Koudelka.

”Der var ude i verden en tradition for dokumentarisk fotografi med en kunstnerisk dimension, som man slet ikke havde øje for herhjemme,” husker Henrik Saxgren.


2. maj sparede op til at tage på udlandsreportager. I 1985 tog Henrik Saxgren dette billede i Tottenham i London.

Fællesøkonomi

2. maj havde til huse på Nørrebrogade i København og var præget af en kollektiv tankegang, hvor man deltes om indtægter og udgifter – til gavn for alle.

”Idéen var, at hvis vi smed alle vores penge i en fælles spand, så ville der altid være råd til en flybillet, og så kunne de andre tilmed støtte reportagerejsen ved at tjene penge på hjemlige bestillingsopgaver, mens man var afsted.”

Indtægterne kom blandt andet fra fagbladene.
”Det var et ægte kollektiv, hvor vi arbejdede for hinanden,” siger han.

Politisk lå sympatien hos Venstresocialisterne. En kvindelig bibliotekar, der hjalp med at arkivere 2. majs billeder, var også en meget aktiv VS’er fra partiets strammerfløj.

Henrik Saxgren husker engang, de skulle finde et billede af socialdemokraten Anker Jørgensen. Men Anker var ikke i mappen med hans navn på.

”Det viste sig, at hun havde arkiveret Anker Jørgensen under emneordet ”borgerskab”. Sådan var tiden,” forklarer Henrik Saxgren.

Dagen efter dagen

Som en del af venstrefløjen havde 2. maj et værdifællesskab med fagbevægelsen. Og så alligevel ikke. Deraf navnet 2. maj.

”Vi var lidt mere hippieagtige, så i stedet for at opkalde os efter festdagen 1. maj, valgte vi 2. maj – dagen efter. Det var meget bevidst.”

Da digitaliseringen vandt frem, fusionerede fotokollektiverne med hinanden. Og da Billedhuset/2. maj blev opkøbt af Scanpix i 2003, trak Henrik Saxgren sig ud.

”Jeg var med til at starte 2. maj i opposition til Det Berlingske Hus, og jeg ville ikke være en del af det.”

Henrik Saxgren arbejder ikke længere med pressefotografi, men med store fotoprojekter. Det seneste projekt er en bog om Tøndermarsken udgivet sammen med Hans Edvard Nørregård-Nielsen.

Billedhuset/2. maj (BAM) består i dag af 69 fotografer, som arbejder i genrerne dokumentar, reportage, illustration og kunst.

4 Kommentarer

Helle Hellmann
9. MAJ 2019
Det var da den mest højrøvede artikel vendt mod pressefotografer. Som fastansat journalist på Politiken fra 1967 gennem 40 år sammen med et enestående hold af talentfulde fotografer genkender jeg ikke beskrivelsen af hundeskåle og kattefotos. Er det virkelig nødvendigt med sådan en sviner mod en hel faggruppe for at fejre og fremhæve en fortrinlig fotogruppes jubilæum?
Svend Erik Sokkelund
9. MAJ 2019
Billedhuset/ BAM havde i nogle år et af landets allerfineste udstillingssteder for reportagefotografi i Skt. Annæ Passage, med gratis adgang og ny udstilling i skyhøj kvalitet hver måned.
Øjvind Hesselager
4. MAJ 2019
Kære Thornvig

Kære Thornvig

Tak for replik. Men jeg tror, du har slugt denne journalistiske lækkerbisken lidt for hurtigt. Der står i indledningen:

"2. maj 1979 etablerede de tre venstreorienterede fotografer Sonja Iskov, Henrik Saxgren og Lars Bahl Fotogruppen 2. maj."

;-)

mvh
Peter Thornvig
3. MAJ 2019
Fin artikkel, men i historien
Fin artikkel, men i historien er det gået tabt at fotograferne Sonja Iskov og Lars Bahl både var medstiftere af 2. maj og arbejde sammen med Henrik frem til de 3 gik hver til sit.