
Mathias Svold har opnået noget, som er meget sjældent blandt fotografer – nemlig fast arbejde. Foto: Betina Garcia
”Det første, man hører på journalisthøjskolen, er, at det er umuligt at få et fast job.”
Sådan siger pressefotograf Mathias Svold, der blev kåret til årets pressefotograf i 2019. Han er netop blevet fastansat fotojournalist på Berlingskes fotoredaktion – i en tid, hvor fastansatte fotografer på de store dagblade i stigende grad kan virke som en uddøende race.
På Ekstra Bladet fyrede ledelsen i 2016 alle fastansatte fotografer for i stedet at gøre brug af freelancere. I 2017 afskedigede BTMX alle fotografer.
Og i Jysk Fynske Medier er andelen af fastansatte fotografer siden 2016 blevet skåret fra 48 til endeligt 12 fra 2020.
”Det her havde jeg på ingen måde regnet med,” siger Mathias Svold.
Fokus på video
Som pressefotograf på Berlingske vil han især få stort fokus på at lave video.
”Det fede ved Berlingske er, at de har en ambitiøs videostrategi. Der er mange steder i branchen, hvor man afvikler og fyrer, mens det virker til, at Berlingske gerne vil udvikle det visuelle. Det er jo en drøm for mig at være en del af.”
Mathias Svold blev færdiguddannet som fotojournalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i sommeren 2017, hvor han vandt prisen som College Photographer of the Year.
Da han i 2019 vandt årets pressefotograf, var det for en billedserie med et langt mere kunstnerisk udtryk, end man havde set hos tidligere vindere.
Hans fem vinderfotos forestillede et foto af en jæger, der hviler på sit netop nedlagte bytte. Et portræt af en Maori-pige i en newzealandsk flod, ældre vinterbadere på stranden i Skagen, Kronborgs kanoner lige i affyringsøjeblikket. Og børn til en rugbykamp på New Zealand.
”En fuldstændig omkalfatring af det, som Årets Pressefotograf har været tidligere,” sagde fotograf Peter Hove Olesen dengang til Journalisten om serien. Og den nye stil fik kritik af Søren Lorenzen, fotoredaktør på Berlingske:
”Hvis det skal være det nye, frygter jeg, at fotojournalisterne bevæger sig for meget i en retning, hvor formen kommer før – eller helt overtager – indholdet.”
Æstetik eller historie
Mathias Svold ser indlægget som en faglig kommentar til årets pressefoto, der startede en god og spændende diskussion.
”Det handler jo om, hvilken retning årets pressefoto skal gå. Er det historien bag eller æstetikken, der er i centrum. Jeg synes, det skal være et samspil.”
Dine billeder har fokus på det mere poetiske, forholdet mellem natur og mennesker og ikke så meget nyheder – kan du holde fast i det i dit nye job?
”Grundlæggende har de hyret mig, fordi de godt kan lide den stil, jeg har,” siger han.
”Jeg synes, det er fedt at komme ind med noget andet. Når det er sagt, er stil et langt stykke hen ad vejen et værktøj. Stilen tilpasses den konkrete opgave. Jeg kan godt lide naturtemaer, som kan noget mere poetisk, men med andre typer opgaver vil jeg bruge en anden stil. Jeg skal ikke fotografere, udelukkende som Ulrik Hasemann og jeg gjorde det til Kystland (fotobog, red).”
Flere jobs
Derudover mener han sagtens, man kan bruge en mere poetisk stil i pressefotografi.
”Berlingske er digitalt orienteret. Det betyder, at man ikke er lige så begrænset som på print, hvor hele historien ofte skal opsummeres i et eller to billeder. Det åbner op for fotoserier, der fortæller historien på andre måder end klassisk pressefotografi.”
Han tror også, mere fokus på det visuelle i fremtiden kan skabe flere jobs i mediebranchen.
”Kigger man ud i verden på eksempelvis New York Times, er de langt fremme på det visuelle område. Her er det visuelle ikke kun foto, men også grafik og video. I Danmark synes jeg også, det går i den retning.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.