Outze fortæller sin personlige historie

I anledning af den tidligere redaktør og modstandsmand Børge Outzes 100 års fødselsdag offentliggøres enestående lydoptagelser fra 1970'erne. Folkene bag håber at introducere Outze for et nyt publikum.

I anledning af den tidligere redaktør og modstandsmand Børge Outzes 100 års fødselsdag offentliggøres enestående lydoptagelser fra 1970'erne. Folkene bag håber at introducere Outze for et nyt publikum.

Han forsøgte at blive journalist allerede som 11-årig. Han arbejdede 20 timer i døgnet, stod bag det illegale nyhedsbureau Information under besættelsen og regnes i dag for en af dansk avisjournalistiks legender.

Informations tidligere redaktør Børge Outze skrev hele sit liv, men fortalte kun yderst sjældent om sig selv. På søndag den 18. marts ville en af dansk presses få helt store legender være fyldt 100 år. I den anledning har Danmarks Medie- og Journalisthøjskole fundet ikke tidligere offentliggjorte lyd-interviews med Børge Outze, optaget i 1970'erne.

Det sker på multimedie-websitet, OUTZE ONLINE, hvor en del af Outzes personlige historie er blevet digitaliseret til glæde for eftertiden.

OUTZE ONLINE er blevet til i et tæt samarbejde mellem pressehistorikeren Erik Lund og faglig leder for nye medier på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Kristian Strøbech. De kalder det et et forsøg på at give Outzes journalistik et nyt liv og et nyt publikum i den digitale tidsalder. Med et 20 timers arbejdsdøgn under og over jorden var Børge Outze "online" i journalistikken, årtier før udtrykket blev skabt.

På websitet kan man i aldrig tidligere offentliggjorte lydoptagelser høre om hans syn på elevtid og karriere på Fyns Venstreblad, inspirerende pressefaglige miljøer i 20'ernes og 30'ernes Odense, karrieren på Nationaltidende i København, oprettelsen af det illegale nyhedsbureau Information under Besættelsen og fortsættelsen af det som legalt dagblad – samt ikke mindst hans syn på journalister og journalistik.

Børge Outzes egen fortælling er suppleret med blandt andet et dramatisk brev, han skrev det døgn, han flygtede til Sverige i 1944.

Erik Lund fra DMJX skrev i 2008 bogen "Outze i krig" sammen med Politikens Jakob Nielsen.

0 Kommentarer