
”Jeg synes slet ikke, det er vidtgående nok i forhold til de standarder, man burde køre efter,” siger Lars Lindskov om ny, revideret freelanceaftale fra Ritzau Scanpix. Per Pejstrup/Ritzau Scanpix
En ny freelanceaftale for fotografer på Ritzau Scanpix har fået heftig kritik.
Aftalen skrottede blandt andet provision for videresalg af billeder til andre end Ritzau Scanpix for fotograferne. Og den fratog fotografer alle rettigheder til videreudnyttelse af fotos, som er taget på opgave for bureauet.
Det vakte stor utilfredshed hos Pressefotografforbundet, der krævede forhandlinger om aftalen.
Nu har Ritzau Scanpix ifølge direktør Kris Kjær Nielsen forsøgt at lave nye tiltag i aftalen for at imødekomme fotografernes kritik. Den nye aftale trådte i kraft fra den 1. november.
”De har taget imod vores grunde for aftalen, men de er også kommet med meget konstruktive indspark, og det har vi lyttet til, så nu indarbejder vi nye tiltag i aftalen,” siger direktøren.
To nye tiltag
Helt konkret er der blevet føjet to tiltag til aftalen.
Det ene tiltag er noget, som Ritzau Scanpix lige nu kalder Scoop-provision. Det handler om, at bureauet vil arbejde på at finde en måde at honorere fotografer for billeder, der bliver delt særligt meget, har en unikhed eller downloades massivt. Han understreger, at formen endnu ikke er på plads.
Det andet tiltag er, at der skal kobles provision på kommercielt salg i Danmark.
”Vi har ikke givet os, for vi har hele tiden sagt, at det her er det bedste bud på en aftale. Men vi har lyttet og gjort os tanker, selv om det var lidt sent i forløbet. Derfor retter vi til på de to områder inden det nye år,” siger han.
Slet ikke vidtgående nok
Det er dog stadig ikke godt nok, mener Lars Lindskov, formand for Pressefotografforbundet.
”Jeg synes slet ikke, det er vidtgående nok i forhold til de standarder, man burde køre efter, når man er et bureau som Ritzau Scanpix, der stort set har monopol på markedet,” siger Lars Lindskov og tilføjer:
”Nå man videresælger billeder, bør man have en afregningsform. Det er kutyme i hele verden. At det med denne aftale kun er ved det kommercielle, er slet ikke nok.”
Ifølge direktør Kris Kjær Nielsen har Ritzau Scanpix haft en god snak med fotograferne om aftalen.
”Der har været en rigtig god og konstruktiv dialog med fotograferne, hvor vi har fået en større bevidsthed om de incitamenter, som en god pressefotograf også er drevet af.”
Den udlægning af forløbet er Lars Lindskov uenig i. Han kender ikke til fotografer, der er begejstrede for aftalen.
”Folk er meget frustrerede over aftalen. Dem, der har skrevet under, må have gjort det med en pistol for panden,” siger han.
Kris Kjær Nielsen fortæller, at der har været en god dialog mellem parterne. Har du det indtryk?
”Det er afhængigt af, hvem man spørger. Det er ikke et indtryk, jeg har fået. Jeg har kun hørt fra de informationsmøder, Ritzau Scanpix har holdt, at folk sad frustrerede tilbage og ikke følte, at deres spørgsmål blev hørt.”
Vil ikke sige, hvor mange der har skrevet under
Direktør for Ritzau Scanpix, Kris Kjær Nielsen fortæller, at aftalen i sin tid blev sendt til de 63 freelancefotografer, som Ritzau Scanpix har købt fotografier fra i 2018.
Han vil ikke fortælle, hvor mange der har skrevet under, men udtaler: ”En tilfredsstillende mængde har skrevet under. Og ovenikøbet er det motiverede fotografer, som vi glæder os til at samarbejde med.”
Lars Lindskov ved ikke, hvor mange fotografer der rent faktisk har tiltrådt aftalen. Men han mener, den fremover gør det sværere at forbedre forholdene for fotografer.
”Selv om jeg synes, det er uheldigt, at der er nogle, der har skrevet under, har jeg selvfølgelig også en form for forståelse for, at nogle er meget trængt økonomisk. En stor del af deres omsætning og indtjening kommer fra dem, og når man på den her måde får en pistol for panden, er det svært at holde fanen højt. Men det her gør det meget svært at arbejde for gode forhold,” siger Lars Lindskov.
Ritzau Scanpix: Aftalen skal være bæredygtig i moderne medieverden
Kris Kjær Nielsen fastholder, at der har været en god dialog mellem fotografer og Ritzau Scanpix.
”Min oplevelse har været, at der har været en god dialog med fotograferne. De er kommet med mange gode bud på forbedringer af aftalen, og vi har været imødekommende.”
Lars Landskov mener ikke, de to nye tiltag imødekommer et ønske om provision godt nok? Hvad mener du om det?
”Vi har sammen med fotograferne et stort fælles ønske om at udvikle faget. Det betyder, at det først og fremmest må være bæredygtigt i en moderne medieverden. Selvfølgelig har fotograferne et ønske om endnu flere forbedringer af aftalen, men den skal være rimelig for begge parter og ikke mindst bæredygtig i forhold til verden omkring os. Det er den balance, jeg synes, vi har fundet frem til i det, der ligger nu.”
I Lars Lindskovs optik har fotograferne underskrevet, fordi de er blevet holdt en pistol for panden, fordi de er afhængige af deres indtægter fra Ritzau Scanpix. Hvad mener du om det?
”Det kan jeg slet ikke genkende.”
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.