Radio24syv laver program til svenskerne

Radio24syv lancerer syv nye radioprogrammer i juli. Et af dem er til svenskerne. Public service kan godt række ud over de danske grænser, mener Mads Brügger. Programmets vært er spændt på, om svenskerne overhovedet vil lytte med

Agurketiden er snart over os, og det er netop grunden til, at Radio24syv lancerer syv nye programmer i juli måned.

»Vi har besluttet at skrue op for kasserollen her til sommer, selv om alle andre medier skruer ned. Det er netop om sommeren, når folk er i sommerhus, på stranden eller på vej på ferie, at de har tid til at høre taleradio,« forklarer programchef Mads Brügger.

Der er ingen af kanalens eksisterende programmer, der lukker, men nogle er »sat på græs« over sommeren.

»Værterne skal også lige holde ferie og kunne trække vejret,« siger Mads Brügger.

Der er både gamle og nye værter på kanalens syv nye radioprogrammer, der blandt andet skal handle om hash, sexisme og tabuer i Sverige.

»Vi bruger sommeren til at prøve nogle nye ideer af, og hvis der er noget, der egner sig til at køre videre efterfølgende, så får programmet lov til det,« siger han.

Mest spændt på svensker-program

Hvad bidrager programmerne med?

»Det er jo vidt forskelligt. Med programmet 'Potcast' forsøger vi at komme lytterne i møde med noget, de interesserer sig for, og hvor der sker enormt meget lige i øjeblikket. Danskerne er europamestre i hashrygning. Og Danmarks Röst er et andet forsøg på at gå i clinch med noget, der er oppe i tiden. Det er enormt interessant, at der er så stor forskel på den offentlige debat her og i Sverige. Jes Stein Petersen bliver jo kaldt for en racist i svenske medier,« siger Mads Brügger.

Det er netop programmet 'Danmarks Röst', som ifølge programchefen er »behæftet med flest ubekendte«.

[[nid:31628]]
»Det er helt vildt spændende. Mange kanalchefer forsøger at dække sig så meget ind som muligt og være sikre på successen, inden et program sendes. Vi har lavet en app til det svenske iTunes og Android, men vi er meget spændte på, om svenskerne gider lytte til programmet, og om de overhovedet vil ringe ind og være med,« siger Mads Brügger.
 
Største frygt at ingen ringer

Værten bliver historiker og debattør Mikael Jalving, som tidligere har sendt ’Jalvings historietime’ på kanalen og derudover blandt andet er tilknyttet Jyllands-Posten som blogger. Historieprogrammet på Radio24syv er hans første erfaring med radio.

Også han er spændt på, om svenskerne vil høre programmet og ringe ind.

»Nu er jeg ikke en særlig garvet radiovært, så den største frygt er, at ingen hører det eller ringer ind. Jeg er vist ikke særlig god til at træde vande og heller ikke særlig sjov. Hvis svenskerne ikke ringer ind, bliver det en dræber for lytterne at komme igennem. Det bliver en straf,« griner Mikael Jalving.

Public service til svenskerne

Han fortæller, at formålet med programmet er at hjælpe svenskerne.

»De kan jo næsten ikke komme til orde andet end på nettet helt ude i periferien under pseudonymer, og under påvirkning af euforiserende stoffer og alkohol. Der kan de så forholde sig til den skæbne, der undergår Sverige i disse årtier. Vi vil forsøge at give dem et podium, hvor de kan ringe ind og tale om de emner og tabuer, vi tager op,« forklarer han.

Det er et program til svenskere sendt på en dansk kanal. Hvad får de danske lyttere ud af det?

»Hvis lytterne ikke i forvejen ved, hvor galt det er fat med Sverige og det eskalerende antal af tabuer, der bliver stablet oven på hinanden, så får de her en indgang til at følge med i maskinrummet og den politiske og kulturelle samtale om vores broderlands underfundige skæbne,« siger Mikael Jalving og forklarer, at programmet er et forsøg fra kanalens side på at slå bro over Øresund og få svenske lyttere med.

Mads Brügger mener netop, at public service også kan række ud over de danske grænser.

Har I spurgt svenskerne, om de kunne være interesserede i sådan et program?

»Det er en sjov ide at lave et program til svenskerne. Vi har hyret Sveriges bedste taleradio-producer, Ina Jönsson, som kommer til København og producerer programmet i hele juli. Hun elsker ideen.«

Otte-ti tabuer på tre uger

Det første program, der sendes live, skal handle om indvandring.

»Det er det største tabu overhovedet, og det er derfor, vi tager det op. Vi kommer til at tale om alt, hvad der knytter sig til det, for eksempel dårlige skoler, parallelsamfund og den frygt, der er i Sverige for at tale om tingene,« siger Mikael Jalving.

Han fortæller, at de i programmet kommer til at tage otte til ti tabuer op i løbet af de tre uger, det kører. Der vil komme forskellige gæster i studiet hver gang, og der skal lyttere igennem på telefonen.

»Jeg skal tale med dissidenterne. Folk, der har været ude for noget eller kan reflektere over forholdene i Sverige. Det er dem, der er utilfredse med tingene og de tabuer, der får svenskerne til at lukke øjnene for alle problemerne,« siger værten.

Du har skrevet en bog om Sverige ('Absolut Sverige', red.). Har du ellers nogle særlige kompetencer eller viden om vores naboer, siden det lige er dig, der skal være vært?

»Nej, men kanalen håber måske på, at jeg kan provokere nogle lyttere og få sat lidt gang i kontakten over Øresund. Og programmet er en direkte konsekvens af bogen og min interesse for landet,« siger Mikael Jalving.

Samtidig beskriver han radioproduktion som det sjoveste, han professionelt har lavet i lang tid.

»Det er enormt befriende at være væk fra skærmen og skriften. Det handler om at være til stede i samtalen, og det nyder jeg. Det er kunsten. Det svære er at lytte til det, folk siger i stedet for at tænke på det næste indslag.«

9 Kommentarer

Lars Jensen
5. MAJ 2019
Jalving er tilbage!!! :-)
Jalving er tilbage!!! :-)
Börge Nielsen
26. JUNI 2015
Danmarks svar på "Voice of
Danmarks svar på "Voice of Amerika". Fullt av okunskap och fördomar. De har inte ens förstått att motboken togs bort på femtiotalet. Bedrövlig soppa som serveras på 24syv,
Arne Mørk Midtbø
6. JULI 2014
Jeg er norsk på ferie
Jeg er norsk på ferie/semester i Danmark og hører med stor interesse på programserien om det ekstremt konsensusstyrte Sverige, også omtalt som Lille-DDR. Dette er årets beste radioprogram i Skandinavia.
Ulrik Rosenstand
1. JULI 2014
Skåne, Halland og Blekinge -
Skåne, Halland og Blekinge - selvklart. Stockholm? Nej tak.
Erik Eriksson
29. JUNI 2014
Ni kunde ta över hela Sverige
Ni kunde ta över hela Sverige så kunde vi få Köpenhamn som huvudstad igen som på Medeltiden. Tack kära fränder:) för ni tänker på era syskon på andra sidan sundet.

Flere

data_usage
chevron_left
chevron_right