Omstridt dokumentar fører til nye undersøgelser af Estonias forlis

Dokumentar om Estonias forlis bliver beskyldt for konspirationsteorier af blandt andet Jan Guillou. Men dokumentaren har også vundet en af Sveriges største journalistpriser. Nu vil Sveriges indenrigsminister genoptage efterforskningen, fordi dokumentaren kommer med nye oplysninger

Årets scoop. En værdig vinder af Sveriges største journalistpris. Eller slet og ret et blændværk med en masse løse konspirationsteorier?

Meningerne er delte om årets mest omtalte tv-dokumentar i Sverige om forliset af passagerfærgen Estonia, hvor 852 mennesker omkom i 1994. Nogle af Sveriges tungeste graverjournalister mener i en sønderlemmende kritik, at dokumentaren er baseret på konspirationsteorier, der er i strid med ordentlig journalistik.

Andre mener, at ’Estonia – fundet som ændrer alt’ er journalistik af den bedste slags. I slutningen af november modtog Henrik Evertsson således Stora Journalistpriset i kategorien Årets Afsløring.

”Jag er utroligt stolt over den her dokumentar og den hæder, som prisen giver,” forklarede instruktøren Henrik Evertsson ved den anledning.

Et hul i skibet

Dokumentarserien i fem afsnit har blandt andet vakt opsigt, fordi Henrik Evertsson trodsede dykkerforbuddet ved vraget af Estonia for at lave sine optagelser. I en af seriens mest ubehagelige scener ser man lig flyde rundt ved skibsvraget.

Men dykkerrobottens optagelser viste også et fire meter højt hul i styrbord side på Estonia.

Hidtil har den officielle forklaring på skibsforliset ellers været, at bovporten blev revet af under et voldsomt uvejr.

Blandt nogle af Sveriges førende graverjournalister er dokumentaren imidlertid blevet mødt med stor skepsis. Det gælder for eksempel magasinet Filter, der kalder serien et ”blændværk”. Ifølge Filter kan  hullet i skibssiden ikke forklare, at skibet sank så hurtigt. Hullet befinder sig ifølge Filter nemlig over vandlinjen.

Filter fremstiller desuden en af seriens centrale aktører, journalisten Lars Borgnäs, som en konspirationsteoretiker.

Lars Borgnäs har til svenske medier sagt, at han blot peger på mangler i den hidtidige efterforskning. Det samme har instruktør Henrik Evertsson forklaret.

Celeber kritik

Den mest voldsomme kritik kom i sidste uge fra celebre kapaciteter som forfatteren Jan Guillou og den tidligere graverjournalist på Uppdrag Granskning Janne Josefsson. De i alt 10 journalister mener, at dokumentaren giver medløb til spektakulære konspirationsteorier.

”Estonia-dokumentaren er et klassisk eksempel på en konspirationsteori. Kravene til ærlighed og evidens bør være højere,” lød kritikken.

“Ved hjælp af forførende klippearbejde og udvalgte fortællinger skabes en følelse af, at nogen inden for statsmagten skjuler de virkelige forklaringer bag Estonias forlis,” lød det videre.

Henrik Evertsson har afvist kritikken som ukonkret.

”De forsøger at forbinde mig med konspirationsteorier uden at komme med konkrete eksempler,” sagde han til Aftonbladet.

Også den øverste ansvarlige politiker, Sveriges indenrigsminister Mikael Damberg, mener, at dokumentaren rejser mange relevante spørgsmål, der bør belyses nærmere.

På et pressemøde fredag sagde han, at regeringen er parat til at muliggøre dykninger ved Estonia og dermed tilsidesætte loven om gravfred.

”Da jeg så dokumentaren, tænkte jeg, at den kom med nye oplysninger, som ikke var blevet rapporteret tidligere,” sagde Mikael Damberg.

Han forklarede, at det bliver interessant at følge, hvad havarikommissionen finder ud af.

Det er nu de estiske myndigheders opgave at undersøge sagen på ny med bistand fra Finland og Sverige.

”Jeg synes, det er godt, at vi får svar på alle spørgsmål,” forklarede Mikael Damberg.

0 Kommentarer

Læs også

Jens var første fotograf inde på Scandinavian Star 2

Første fotograf på Scandinavian Star: ”Der lugtede ikke af død, det var kun oppe i mit hoved”

03. APRIL 2020