DR bremser dokumentar om pelsdyr

Dansk-norsk dokumentar om pelsdyrbranchen lever ikke op til de presseetiske regler. Derfor skal filmen laves om, før DR vil bringe den. Kringkastningsrådet i Norge kritiserer den norske version i skarpe vendinger  

En dansk-norsk dokumentar om forholdene på pelsdyrfarme har vakt opsigt i både Danmark og Norge. I Norge har visningen af »Pels« på NRK udløst skarp kritik fra Kringkastningsrådet. Rådet er et offentlig organ, som behandler sager og klager vedrørende NRK.
I Danmark oplyser journalistisk redaktør hos DR Medier, Erling Groth, at dokumentaren skal klippes om, før DR vil vise den.

»Vi har sagt til den danske producent, at den version, der foreligger lige nu, ikke lever op til de danske presseetiske regler. Vi er i dialog med direktør Peter Engel fra Wingman Media om at lave en dansk version,« fortæller Erling Groth.

»Vi sender ikke den norske version. Vi arbejder på en dansk version, og hvordan det ender, er svært at sige noget om,« slår Erling Groth fast.

Skal opfylde presseetiske regler

Han ønsker ikke at uddybe, hvad der skal laves om i dokumentaren, før DR er tilfreds.

»Det er en del af den interne redaktionelle proces, jeg ikke kan fortælle om,« siger Erling Groth.

I Norge lyder det fra Kringkastningsrådet, at pelsdokumentaren er samfundsrelevant, men fremstillingen er for ensidig. Hvad siger du til det?

»Hvis vi sender en dansk version, skal det være ud fra en vurdering af, at den lever op til de presseetiske regler om for eksempel alsidighed,« siger Erling Groth.

I Danmark har Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio støttet filmen økonomisk. DRs beslutning om at filmen skal laves om, har intet at gøre med Kringkastningsrådets udtalelse i går, fastslår Erling Groth.

Instrueret af dyreretsforkæmper

Filmens norske instruktør er dyreretsforkæmper. Det samme er hovedpersonen i filmen, der er baseret på skjulte optagelser. Genren er ifølge NRK ”subjektiv dokumentar”.

I går udtalte Kringkastingsrådet i Norge skarp kritik af filmen, skriver Journalisten.no.

Filmen er ganske vist samfundsrelevant, men fremstillingen er ensidig, og den dokumenterer ikke et generelt problem i pelsdyrbranchen.

Hos Kopenhagen Fur siger kommunikationschef Sander Jacobsen, at Kringkastningsrådet kritik »rammer spot on«.

»Det svarer til vores oplevelse i erhvervet af filmen. Det er et meget ensidigt partsindlæg, hvor pelsdyraktivister både spiller rollen som instruktør og aktør,« forklarer Sander Jacobsen.

Han er tidsfreds med, at DR ikke vil sende den norske version.

»Det kan jeg kun nikke anerkendende til,« siger han.

Operation X blev frifundet

»Pels« blev vist på NRK i december 2014. Ligesom den danske »Pels på Vrangen«, som TV 2 og Operation X viste i 2009 er billedmaterialet tilvejebragt af pelsdyraktivister, der er brudt ind på pelsdyrfarme.

I »Pels på Vrangen« hoppede Morten Spiegelhauer desuden med over hegnet. Programmet blev kritiseret af seernes redaktør på TV 2 Lars Bennike i 2009 for at pensdyravlerne blandt andet havde for kort tid til at svare på kritikken. Men seerredaktøren fandt det i orden, at TV 2 viste optagelser, som aktivister havde været med til at tilvejebringe. Programmet fik ikke kritik i Pressenævnet, ligesom Operation X blev frikendt i Østre Landsret i 2014.

Ved samme lejlighed blev Ekstra Bladets dokumentarchef Miki Mistrati dømt for at udlåne et kamera til dyreaktivister, der brød ind på danske minkfarme

NRK forsvarer metoderne

I Norge har NRK forvaret dokumentaren med den begrundelse, at den viser pelsdyrbranchens udfordringer, og det ville ikke være muligt med almindelige redaktionelle metoder.

Der har været fuld åbenhed om de journalistiske metoder, og pelsdyravlere har i flere omgange fået tilbud om at svare på kritikken.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra den norske producent af »Pels«

0 Kommentarer