Der har været mindre tomt end sædvanligt i Den Konservative Pressetjenestes kontorer denne sommer. I år bestemte man sig for at lægge ferierne, så man var mindst en ekstra mand i ferieperioden for bedre at kunne udnytte det kommunikationshul, sommeren traditionelt skaber.
Og noget tyder på, at det var en fornuftig satsning. Journalisten har lavet en Infomedia-optælling af juli måneds omtale af partierne i 12 nationale og regionale dagblade (se grafik sidst i artiklen), og her er Konservative nummer tre på listen, kun overgået af de to store partier – Venstre og Socialdemokraterne.
»Sommeren er jo de mindre partiers chance for at få god presse, så vi havde i år besluttet os for at have mere bemanding. Faktisk var vi tæt på fyldt hold et stykke ind i juli, og det, tror jeg, har gjort en forskel,« fortæller journalist Morten Scheelsbeck fra Den Konservative Pressetjeneste.
Ifølge Scheelsbeck har Konservative blandt andet fået god synlighed ved at være på banen i debatten om topskatten samt debatten om fødevaresundhed.
»Topskattedebatten har vi brugt utroligt meget krudt på, og det har fyldt noget i alle medier. Fødevareminister Dan Jørgensens opfordringer til, hvad danskerne skal spise, var hans forsøg på at udnytte agurketiden til at få taletid, men det er en ønskediskussion for os, hvor vi kunne få lov at tale om personlig frihed.«
Knap opmærksomhed til DF
I Journalistens Infomedia-optælling er det ikke overraskende de to store partier, Venstre og Socialdemokraterne, der er blevet omtalt i flest artikler. Mere opsigtsvækkende er det, at Dansk Folkeparti ligger i den nedre halvdel på linje med Liberal Alliance. Dansk Folkeparti har traditionelt ry for at være dygtige til at skaffe sig omtale i sommerperioden.
Men det er faktisk delvist bevidst, at partiet ikke har gjort så meget væsen af sig i denne sommer, fortæller pressechef Søren Søndergaard.
»Det er rigtigt, at vi har et ry for at udnytte somrene, og det har vi også gjort tidligere. Det var jo Søren Espersen, der i sin tid fik den ide, at vi skulle udnytte de to flade måneder. Men i år har vi ikke været ude med udspil eller særlige ting. Vi har været med på de bolde, som de andre har spillet ud, men vi har været mere reaktive end proaktive, og det var en beslutning, vi tog efter folkemødet på Bornholm,« siger Søndergaard.
Mindre behov for taletid
Grunden til, at DF i år har løsnet slipset og ladet andre sætte sig på sommer-dagsordenerne, er ifølge Søren Søndergaard, at den politiske sæson er blevet forlænget, og at sommer-hullet derfor er så kort, at både politikere og vælgere er bedre tjent med nogle uger med ro på.
»Folketingets mødeperiode er blevet forlænget med nogle uger ind i sommeren, og så har man etableret Folkemødet på Bornholm netop i midten af juni, hvor agurketiden normalt går i gang. Så hvor den politiske sæson tidligere sluttede i begyndelsen af juni, varer den nu helt ind i juli. Og vi tror, at mange mennesker nogle gange har mere lyst til at holde ferie og interessere sig for fodbold eller cykling, og så skal de ikke nødvendigvis have proppet politik ned i halsen,« siger Søndergaard.
Er jeres neddroslen også udtryk for, at DF ikke mere er et lille parti, der har behov for at bruge sommeren til at få taletid?
»Det er rigtigt, at vi nok har mindre behov for taletid end Konservative. Og så skal man også huske, at det ikke er al presse, der er god. Nogle af de hits, vi har på Infomedia, handler sikkert om Mogens Camres Facebook-opdateringer omkring Gaza og jødeforfølgelser, som han måtte trække tilbage. Det er jo ikke den slags omtale, jeg som pressechef er glad for.«
Søren Søndergaard tilføjer, at DF vil vende stærkt tilbage i forbindelse med deres sommergruppemøde i begyndelsen af august.
Venstrepartier kan tale bløde værdier
Kommunikationsrådgiver Sune Bang fra Kommunikationsbureauet København mener, at Konservative tager et fornuftigt træk ved at opruste kommunikationen i sommerperioden, og han undrer sig over, at flere partier ikke forsøger at udnytte agurketiden til at skaffe sig taletid.
»Der er to gode grunde til at bruge somrene: Dels har man ikke den der politiske maskine, der bare buldrer derudad og gør det svært at komme igennem med sine politiske sager. Dels er danskerne i et særligt ferie-mode, hvor man måske har paraderne mere nede og har tid til at involvere sig. Det gør, at der er nogle muligheder for at komme igennem med nogle ting, man ikke kan til dagligt,« siger Sune Bang.
Han nævner særligt de venstreorienterede partier som nogle, der med fordel kunne bruge sommeren til at slå til lyd for deres mærkesager.
»Til dagligt er der meget snak om vækst, penge og tal, som folk egentlig har svært ved at relatere sig til. Men i ferien vil man gerne læse mere menneskelige historier, og her kan et venstreorienteret parti tale om for eksempel arbejdspres og stress. Det er den slags mere bløde og værdipolitiske sager, som DF traditionelt har haft succes med at komme med i sommeren,« siger Sune Bang, der dog hæfter sig ved, at SF har fået landet nogle mere personlige interviews med formand Pia Olsen Dyhr, som har fortalt om den menneskelige side af politiker-arbejdet.
Sæson for prøveballoner
En anden mulighed, som sommerperioden giver politikerne, er ifølge Sune Bang den, som Inger Støjberg har benyttet sig af med sine udmeldinger om lukninger af skoler med mange indvandrere.
»Når der er ferie, er der ligesom mulighed for forsøgsvis at kaste nogle forslag ud, uden at det rigtigt batter, ligesom Støjberg har gjort. Så kan de blive debatteret og skudt ned af kloge folk, og så er man rustet, hvis man vil tage det op senere. Det er også mærkeligt, at partierne ikke gør det mere,« siger Sune Bang.
Han forstår dog samtidig også, at politikere har brug for at restituere og gøre sig klar til den politiske efterårssæson, der for mange allerede starter med sommergruppemøderne i august måned.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.