Pressenævnet modtager flere klager, men færre får medhold

Der var flere klager, men færre medier fik kritik i Pressenævnet i 2019. Tallene afspejler et øget fokus på god presseetik hos medierne, mener formand

I sidste uge kom Pressenævnet med en årsberetning, der viser et væsentligt fald i antal sager, hvor medier har fået kritik for at overtræde reglerne for god presseskik.

Det sker til trods for, at nævnet har behandlet flere sager end de foregående år.

Formanden for Pressenævnet, højesteretsdommer Jens Kruse Mikkelsen, er optimistisk omkring tallene, fordi han mener, de afspejler et øget fokus på presseetik hos medierne.

”Det er den forsigtige konklusion, vi drager med udgangspunkt i tallene,” siger han.

Ifølge Jens Kruse Mikkelsen kan faldet i antal klager, der resulterer i kritik fra Pressenævnet, skyldes flere ting.

”Enten er der blevet færre ting at klage over, eller også er der færre klager med substans i. Vores forsigtige bud er, at det skyldes, at medierne er blevet bedre til at overholde de presseetiske regler,” siger han og tilføjer, at han ikke vil udelukke, at journalistuddannelsernes fokus på emnet også kan have smittet af på medierne.

”Efterhånden som uddannelserne uddanner flere og flere, der har fået indføring i presseetik, så har det jo også en betydning,” siger han.

Jens Kruse Mikkelsen har også bemærket, at flere medier har fået egne overbygninger på reglerne og et øget internt fokus på pressetik i det daglige arbejde.

Derudover er han tilfreds med, at medierne har taget kritikken alvorligt.

”Det er mit indtryk, at når vi giver et pålæg om offentliggørelse, så oplever vi, at medierne i langt de fleste tilfælde lever loyalt op til det, vi beder om,” siger han.

Laveste tal i 10 år

201 indkomne sager i 2019, hvoraf 128 blev behandlet af Pressenævnet. Det er det næsthøjeste antal indberettede klager modtaget af Pressenævnet i 10 år. Det højeste tal var i 2012 med 211 indberettede klager.

Trods de mange indberetninger er der kun 21 procent, der har fået helt eller delvist medhold i klagen. Til sammenligning var tallet på 36 procent i 2018.

Faktisk er det første gang i 10 år, at antallet af sager, der har fået medhold, er på under 30 procent.

Ingen af de tilsammen 27 sager fra 2019 har dog resulteret i alvorlig kritik fra Pressenævnet.

B.T. har fået flest klager

Fire medier var indklaget til Pressenævnet mere end syv gange, og især hos tre medier har det resulteret i kritik ad flere omgange.

B.T. er det medie, der har fået kritik flest gange fra Pressenævnet. I alt har nævnet behandlet 10 klagesager mod avisen, hvoraf halvdelen har fået helt eller delvist medhold.

Blandt andet har avisen fået kritik for at benytte et billede af en person i en misvisende sammenhæng til en historie om sexkrænkelser. Ved et andet tilfælde har avisen fået kritik for at bringe ukorrekte oplysninger omkring anholdelsen af en person på et 1.maj-arrangement i Fælledparken.

Derudover har DR modtaget syv klager, hvoraf tre delvist har fået medhold. Desuden har det antifascistiske medie Redox.dk fået fire klager, hvoraf tre har fået helt eller delvist medhold.

0 Kommentarer

Læs også

Jyllands-Posten

Pressenævnet: JP skal fjerne navn på narkodømt

27. APRIL 2020
BT har vendt dundrende underskud til millionoverskud

B.T. har vendt dundrende underskud til millionoverskud

13. MARTS 2020
Tine Johansen

DJ kritiserer kendelse fra Pressenævnet: Åbner en ladeport for dømte

28. APRIL 2020