Politisk reporter meldte sig ind i Venstre – læs her hvorfor

Radio24syvs politiske reporter Brian Weichardt meldte sig ind i Venstre for at få et kritisk interview med partiets spidskandidat til kommunalvalget i København om hendes gratis lån af lokaler til sit bryllup. ”Det var en desperat mands sidste mulighed,” siger han

Medlemmerne af Venstres lokale partiforening i København fik sig lidt af en overraskelse, da de mandag aften var til et internt arrangement i partiets lokaler i København. 

Ind ad døren væltede Radio24syvs politiske reporter Brian Weichardt bevæbnet med mikrofon og en kollega med et videokamera.

I næsten to uger havde han forgæves forsøgt at få Venstres spidskandidat til kommunalvalget i København, Cecilia Lonning, i tale om det faktum, at hun var den første lokalpolitiker i København, der gratis fik stillet lokaler på rådhuset til rådighed til et privat arrangement i form af en bryllupsreception.

Ugen forinden var han blevet afvist til et lignende Venstre-arrangement med begrundelsen om, at det var et internt møde kun for medlemmer. Derfor tog han utraditionelle metoder i brug og meldte sig simpelthen ind i Venstre for at kunne deltage i arrangementet.

”Det var en desperat mands sidste mulighed. Vi havde prøvet alle de traditionelle kanaler i næsten to uger, og vi havde intet hørt fra hverken partiets pressefolk eller Cecilia Lonning selv. Derfor fik jeg den idé at melde mig ind i Venstre og møde op til deres interne arrangement. Og der var fuld opbakning til idéen fra mine chefer,” siger Brian Weichardt til Journalisten.

Har allerede meldt sig ud igen

Brian Weichardt fortæller, at forsamlingen af Venstre-folk blev forbavsede.

”Der var ingen fjendtlig stemning, og flere medlemmer grinede faktisk, da jeg fortalte, at jeg havde meldt mig ind i partiet. Men det var en noget paralyseret forsamling. Sådan må det være, når der kommer en journalist og et kamera ind ad døren, som man ikke havde regnet med.”  

Brian Weichardt oplyser, at han allerede har meldt sig ud af partiet igen. Og at den noget utraditionelle fremgangsmåde for at få et kritisk interview med Venstres spidskandidat er et forsøg på at opklare, hvordan det gik til, at partierne på Københavns Rådhus tilbage i 2012 ændrede praksis, så politikerne ikke længere behøvede at betale for at låne rådhusets lokaler til private arrangementer.

Radikale Venstres spidskandidat Anna Mee Allerslev måtte for nylig trække sig efter både eksternt og internt pres og kritik af, at hun gratis havde lånt rådhussalen til sin bryllupsreception. Et lokale, som andre borgere skal betale 65.000 kroner for at låne.

Brugerne er delte

Over 136.000 brugere har i skrivende stund set Radio24syvs indslag på Facebook, men brugerne er delte i kommentarsporet. Nogle synes, det er fedt, at Brian Weichardt bider sig fast. Andre kritiserer ham og Radio24syv for at gå mere efter manden end efter bolden.

De mener, at Cecilia Lonning og Anna Mee Allerslev blot har udnyttet de regler, som partiernes gruppeformænd på rådhuset besluttede i 2012. De mener, at det er den beslutning, som er det mest problematiske, og ikke de politikere, der har udnyttet reglerne.

Hvad siger du til kritikken af, at I går mere efter manden end efter bolden?

”Jeg ved ikke, hvor meget man kan adskille bold og mand i denne sag. Det er velkendt, at Venstres gruppeformand tager det her op på et møde med de andre partier, fordi Cecilia Lonning ville holde sin bryllupsreception på rådhuset. Derfor er det her et forsøg på at opklare boldens rute gennem systemet,” siger Brian Weichardt.

Hvorfor forsøger du og Radio24syv ikke i stedet at afdække den beslutning blandt partierne på rådhuset, som har tilladt kommunalpolitikerne at låne rådhussalen til deres bryllup i modstrid med de hidtidige regler?

”Det har vi forsøgt at afdække i lighed med mange andre medier. Vi har ringet til de daværende gruppeformænd for partierne på rådhuset, men deres hukommelse er meget dårlig. De kan ikke huske, hvad der skete, hvorfor, og hvem der nikkede. Og der er ’ingen kommentarer’ fra resten. Den bold har vi forfulgt, men vi kunne ikke komme længere med den,” siger Brian Weichardt.

Radio24syv: Det var Lonning, som fik bolden til at trille

Han henviser blandt andet til en artikel fra Politiken, hvor Venstres gruppeformand, Flemming Steen Munch, giver udtryk for, at han tog spørgsmålet op på et møde med de andre partier på vegne af sin partifælle Cecilia Lonning.

”Derfor interesserer vi os for Cecilia Lonning. Vi kan jo se, at hun er den første, som gratis låner et lokale på rådhuset til et privat arrangement. Hun booker rummet, inden det bliver gratis, og tre dage efter at det er besluttet, at det nu er gratis, så vil hun færdiggøre aftalen med kommunen. Hvorfor det? Det vil vi gerne have svar på. Det her er et forsøg på at opklare sagen ved at spørge den person, som har fået bolden til at trille,” siger Brian Weichardt.

”Cecilia Lonning kommer meget i fokus hos os, men det havde hun jo ikke behøvet, hvis hun havde svaret på vores spørgsmål fra begyndelsen. Det er meget få mennesker, der kan svare på, hvad der rent faktisk er foregået på rådhuset i denne sag, og Cecilia Lonning er en af dem.”

I interviewet med Radio24syv gentager Cecilia Lonning igen og igen denne pointe:

”Som jeg har sagt til flere medier, så afventer jeg lige nu den interne og den eksterne undersøgelse, og viser det sig, at jeg skylder nogle penge, så vil jeg straks afregne dem. Men før de undersøgelser foreligger, har jeg ikke flere kommentarer.”

Lonning: Svær sag at kommunikere 

Journalisten har uden held forsøgt at få et interview med Cecilia Lonning. Men hun har på mail svaret på, hvordan hun har oplevet at blive udsat for Radio24syvs utraditionelle metode.

”Der er rig mulighed for at møde mig på gader og stræder i disse dage. Det havde været at foretrække. Vores lokaler er i høj grad også et åndehul for alle de fantastiske frivillige, så det andet havde måske været mere klædeligt. Det havde også sparet ham medlemskabet. Med det sagt, så skal journalister jo have ret til at stille de spørgsmål, de har på hjerte,” siger Cecilia Lonning i en skriftlig kommentar til Journalisten.

Hvorfor har du i så lang tid afvist at stille op til et interview med Radio24syv?

”Jeg har meget klart sagt til flere medier, at jeg har bedt forvaltningen – allerede for en måned siden – om at finde ud af, om jeg skal svare noget. Enten i skat eller leje. Det kan de ikke svare på på nuværende tidspunkt. Det er drønærgerligt, for det gør sagen meget svær at kommunikere særlig meget på. Den pointe tror jeg også, jeg fik gjort klar for 24/7 i går,” siger Cecilia Lonning i en skriftlig kommentar.

Journalisten har også stillet Cecilia Lonning følgende spørgsmål på mail uden at få svar:

Var det, som Politiken har skrevet, dig, der forud for dit bryllup bad Venstres gruppeformand om at tage det her op med de andre partier, så det blev muligt for politikere at låne rådhuset gratis til private arrangementer?

Radio24syv: Kunne ikke se anden udvej

Hos Radio24syv forsvarer Brian Weichardt sin uortodokse metode for at få sit kritiske interview.

”Hvis man skal gøre noget ved, hvordan befolkningen ser på politikerne og pressen, så er det vigtigt, at pressen søger forklaringer på, hvad politikere gør både politisk og i form af egne handlinger. Og hvis vi altid bare stopper ved den første ’ingen kommentarer’ så tror jeg ikke, det er godt for noget som helst. Hverken for politikerne selv, vælgerne eller pressen,” siger han. 

Han sendte efter sit interview med Cecilia Lonning en sms til hende.

”Jeg har ikke hørt fra hende siden. Men jeg har skrevet til hende, at jeg godt ved, at det må virke intimiderende at blive interviewet på den måde. Men jeg kunne ikke se anden udvej, når hun ikke ville interviewes, og jeg har skrevet, at hun til enhver tid er velkommen i vores studie.” 

7 Kommentarer

christian vangsø bentsen
10. NOVEMBER 2017
@Kim Bang-Sørensen

@Kim Bang-Sørensen

Man, i dette tilfælde Brian, kan jo åbentlyst synke voldsomt lavt ved at melde sig ind i Venstre med henblik på at profilere en radio-kanal.

Hun havde jo givet et svar - Hvilket er rent faktuelt. Når Brian braser ind og kræver at politikeren tilkendegiver sin moralske vurdering af rimeligheden i hun gratis kunne låne lokalet så agerer han strisser og ikke journalist. Vælgerne kan fint vurdere hendes moralske habitus, det er ikke Brians opgave.

Og som jeg selv og lise thorsen peger på så havde de øverste embedsfolk i kommunen jo sanktioneret det gedulgte setup og mig bekendt har Brian ikke evnet at rette henvendelse til dem. Og det er vel ret beset det han bør gøre?

PS. har jeg stavet mit eget navn forkert eller hvad mener du med "(stavet som du selvgør)"?
Lise Thorsen
9. NOVEMBER 2017
Helt enig med Christian
Helt enig med Christian Bentsen! Problemet findes i rådgivningen - eller mangel på samme. Cecilia Lonning har jo handlet i god tro.
Kim Bang-Sørensen
9. NOVEMBER 2017
Godt gået, Weichardt. Og hvor
Godt gået, Weichardt. Og hvor langt kan man synke Christian vangsø bentsen (stavet som du selv gør) at hænge dig fast i Weichardts fornavn !
Pelle Dam
9. NOVEMBER 2017
Det er genialt godt arbejde
Det er genialt godt arbejde af Weichardt. Når en politiker åbenlyst ved at vedkommende har en dårlig sag og så forsøger at krybe i flyverskjul, er det kun på sin plads at tage alternative metoder i brug for at få svar.
christian vangsø bentsen
7. NOVEMBER 2017
Det er et skolebogseksempel
Det er et skolebogseksempel på sygt dårlig journalistik.

Brian, han hedder Brian det er ikke ment som et skældsord, har jo fået et svar.

Havde Brian og de mange chefer på Radio 24/7 haft noget der mindede om evnen til at tænke opfindsomt så havde de spurgt embedsværket om hvorledes det lader sig gøre at politikere kan træffe beslutninger udenfor referat som efterfølgende implementeres af embedsværket på trods af at der foreligger klare dokumenterbare polititiske beslutninger der strider mod det ikke dokumenterbare direktiv.

Det er jævnt bizart at ikke alene Brian men også myriader af chefer ikke har henvendt sig til den administration der jo sanktionerede hvad man må forstå er ulovlig.

Flere