Politisk flertal vil nu fjerne spærretid for journalister på Bornholm

Borgmesterpartiet Socialdemokratiet har sammen med Enhedslisten og SF stillet nyt forslag, som vil annullere de kontroversielle retningslinjer for journalister

Der skal ikke være begrænsninger på journalisters arbejde i perioden op til kommunalvalget i november på Bornholm, som der ellers blev lagt op til, da kommunen annoncerede sin spærretid.

Det mener et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. De tre partier sidder på i alt 12 af de 23 pladser i kommunalbestyrelsen. De har sammen stillet et nyt forslag til kommunens retningslinjer op til valget.

I forslaget, som Journalisten har set, indgår tre punkter:

  • For det første skal spærretiden som begreb fjernes. Dette var allerede en del af borgmester Thomas Thors’ (S) forslag til nye retningslinjer, som han præsenterede i fredags.
  • For det andet skal begrænsningerne for politikere forkortes fra tre til to måneder, og de bliver lempet, så politikerne stadig kan have adgang til kommunale institutioner. De kan imidlertid ikke medbringe gæster eller medier på besøg i perioden.
  • For det tredje understreges det, at sædvanlig praksis vil gælde for medier, nemlig at henvendelser om besøg i kommunale institutioner vil blive vurderet af kommunen.

Med andre ord fjernes de ekstraordinære tiltag for journalister, kommunen præsenterede 29. juni. De indebar blandt andet, at medier ikke kunne få adgang til kommunale institutioner og bygninger i tre måneder, og at det kun var kommunaldirektør Johannes Nilsson, der kunne udtale sig på vegne af kommunen.

EL: S stod alene

Ændringsforslaget er sendt af borgmester Thomas Thors til kommunalbestyrelsens gruppeformænd klokken 9.11 her til morgen. Det skal behandles på et ekstraordinært møde i kommunens økonomiudvalg 12. august.

“Jeg er rigtig glad for, at vi har fået overbevist socialdemokraterne om, at det her er den rigtige linje. De vidste godt, de stod meget alene med det her, og de har heldigvis været lydhøre over for vores indvendinger,” fortæller Morten Riis (EL), der er viceborgmester i Bornholms Regionskommune, til Journalisten.

Selvom de tre partier bag forslaget har flertal i sig selv, er han spændt på udfaldet af mødet 12. august.

“Det er rigtig glædeligt, at vi har kunnet lande det her, men nu må vi jo se, hvordan de andre partier forholder sig. Det er altid rarest, når tingene kan blive vedtaget i en form for enighed,” siger han.

I sidste uge fortalte Morten Riis, at han gerne så en dramatisk forkortelse af spærretiden for journalister, men han ville ikke gå så langt som til at sige, at den burde fjernes. Men det har han hele tiden ment, siger han nu.

“Det her forslag annullerer de dele, vi var uenige i. Samtidig er det fint, at vi opretholder nogle begrænsninger for politikernes muligheder for at komme på de kommunale arbejdspladser,” siger han.

Borgmester har ændret tone

Det er ellers ikke mere end seks dage siden, at Thomas Thors på et halvanden time langt pressemøde forsvarede kommunens begrænsninger af journalister under valgkampen.

Det gjorde han især med henvisning til, at Bornholm er et meget intenst dækket område med mange journalister per indbygger.

I mailen med præsentationen af forslaget hylder han nu de diskussioner, kommunens spærretid har medført:

“Jeg synes på mange måder, at den debat, udmeldingen om spærretid har medført, har været vigtig, og der er blevet rettet opmærksomhed på mange vigtige aspekter. Man kan måske endda kalde det en nødvendig samfundsdebat,” skriver han.

0 Kommentarer

Læs også

Ankestyrelsen skal vurdere om spærretid på Bornholm er lovlig

Ankestyrelsen skal vurdere om spærretid på Bornholm er lovlig

13. JULI 2021
Borgmester vil fjerne ordet 'spærretid' - men bevare indholdet

Borgmester vil fjerne ordet ’spærretid’ – men bevare det meste af indholdet

09. JULI 2021
FOA afviser, at Bornholms spærretid er god for deres medlemmer

FOA: Bornholmsk spærretid skaber frygt – ikke beskyttelse

02. JULI 2021