Journalistuddannelsen på Syddansk Universitet (SDU) råder over landet største valgredaktion. Tirsdag og onsdag dækker 250 journaliststuderende fra SDU kommunalvalget intensivt fra syv udvalgte kommuner på Fyn og Langeland.
SDU sender 25-30 journaliststuderende ud til de enkelte kommuner. Herfra skal de studerende levere journalistik på alle platforme til universitetets eget site medietorvet.dk, hvor man kan følge dækningen både gennem artikler, radio, tv og sociale medier.
”At være journalist handler om at arbejde med virkeligheden. Det er en unik chance for de studerende at komme ud og dække en begivenhed som kommunalvalg, hvor der sker så meget og er så meget på spil, som bliver forløst inden for så kort tid,” siger Louise Kjærgaard journalistisk lektor på SDU.
De studerende kommer fra første og tredje semester på bacheloruddannelsen i journalistik og fra første semester i cand.mag.-uddannelsen i journalistik.
”Det er en superfed praktisk arena for de studerende at lære i. De lærer både noget om redaktionelle processer, og de får mulighed for at arbejde under et helt andet produktionspres, end de gør til hverdag som studerende,” siger Louise Kjærgaard.
Håber på at blive citeret af andre
Hos Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) sender man 34 studerede fra 3. semester ud for at dække kommunalvalg for TV 2 Lorry i de 34 kommuner i kanalens dækningsområde.
Her får de studerende fra DMJX løn for deres arbejde, svarende til 2 dages praktikløn samt rejseomkostninger betalt. Men på SDU har man ikke forsøgt at indgå noget formelt samarbejde med nogle af de etablerede fynske medier.
”Vi har tænkt, at det skal foregå i vores egne rammer. Der er flest studerende med fra 1. semester, og vores studerende kan en hel masse. Men der er også ting, de ikke mestrer endnu. Jeg vil trods alt være betænkelig ved at sælge studerende fra 1. semester for dyrt ind til TV 2 Fyn og Fyens Stiftstidende,” siger Louise Kjærgaard og uddyber:
”De studerende lærer netop noget af, at de selv skal tage ansvar for den redaktionelle proces i stedet for, at de kommer ind på en redaktion og bliver det nederste led i fødekæden. Men vi håber da, at nogle af de fynske medier vil citere os, når vi har gode historier. DR Fyn har én mand i Nyborg, og vi har 25. Så mon ikke vi kan komme først med nogle af de gode historier,” siger hun.
Løber de studerende i vejen for de "rigtige medier"?
Er der ikke en fare for, at I løber i vejen for de rigtige mediers dækning, når I sender 30 journaliststuderende ud for at dække kommunalvalget i de enkelte fynske kommuner?
”På rådhusene tror jeg bare, de synes det er fedt, at der kommer nogen og interesserer sig for valget. Men det er klart, det kommer til at ske, at vi forsøger at få fat på de samme kilder samtidigt. Men det skal nok gå. Det regulerer formentlig sig selv. Politikerne går nok efter princippet om at lade sig interviewe af de største først,” siger Louise Kjærgaard.
Ved det seneste kommunalvalg i 2013 sendte SDU også sine studerende ud for at dække valget, men det var i langt mindre skala.
”Det er første gang, at vi gør det i så stor skala. Teknikken har udviklet sig, så det er blevet meget nemmere at afvikle live-tv og live-radio på vores eget site. Ved sidste kommunalvalg dækkede vi kun fire kommuner, og det var uden livesending,” siger Louise Kjærgaard.
De studerende fra SDU dækker kommunalvalget i de fleste kommuner på Fyn og det sydfynske øhav med undtagelse Nordfyns Kommune, Kerteminde Kommune og Ærø Kommune.
Hvorfor dækker I ikke valget i de kommuner?
”Det er både af logistiske årsager, og fordi vi har udvalgt de kommuner, hvor der politisk set er mest på spil. I Nordfyns Kommune er det eksempelvis meget forudsigeligt, at borgmesteren bliver genvalgt,” siger Louise Kjærgaard.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.