Borgmester vil fjerne ordet ’spærretid’ – men bevare det meste af indholdet

Bornholms borgmester holdt her til formiddag pressemøde, hvor han præsenterede sit forslag til en ændring af den kritiserede spærretid

10 dage efter, at Bornholms Regionskommune via en pressemeddelelse meldte ud, at kommunen vil holde tre måneders spærretid op til novembers kommunalvalg, kommenterede borgmester Thomas Thors (S) i dag sagen.

Det har været 10 dage fyldt med kritik fra fagforeninger, eksperter, medier samt både lokale og nationale politikere. Og Thomas Thors slog da også hurtigt fast, at i hans nye forslag til kommunalbestyrelsen findes spærretid ikke længere.

”Den her præcision går først og fremmest ud på, at vi dropper det her odiøse ord ’spærretid’,” sagde han.

I stedet skal reglerne for, hvad politikere og medier kan foretage sig i de tre måneder, hedde ’retningslinjer’.

Vil gælde ved fremtidige valg

Kernen i forslaget til de nye retningslinjer er i lighed med den udmeldte spærretid, at journalister og politikere som udgangspunkt ikke har adgang til kommunale institutioner og bygninger fra 16. august til 17. november. Der kan dog gives adgang, hvis kommunens direktion godkender det.

Desuden skal kommunikation fortsat gå igennem kommunens ledelse i perioden. Her er dog blødt en smule op, da medierne ifølge borgmesterens forslag også kan rette henvendelser til kommunens kommunikationsafdeling og centerchefer foruden kommunaldirektør Johannes Nilsson. Under den udmeldte spærretid var kommunaldirektøren den eneste, der måtte udtale sig på vegne af kommunen.

Retningslinjerne skal ifølge forslaget fortsat gælde i tre måneder, selv om borgmesterens støttepartier Enhedslisten og SF begge sagde til Journalisten tidligere på ugen, at de gerne vil gøre den markant kortere.

Forslaget til de nye retningslinjer skal behandles af kommunens økonomiudvalg 12. august og ifølge borgmesteren også på et efterfølgende møde i den fulde kommunalbestyrelse. Vedtages de der, er det udgangspunktet, at de vil gælde ved fremtidige valg i kommunen.

Dansk Journalistforbunds næstformand, Allan Boye Thulstrup, understreger på Twitter, at ændringen fra ’spærretid’ til ’retningslinjer’ ikke i sig selv gør nogen forskel.

”Helt uforståelig logik”

På pressemødet blev borgmesteren gentagne gange spurgt til, hvorfor der er behov for at regulere mediernes adgang til kommunale institutioner på Bornholm, når det ikke er tilfældet i nogen andre kommuner.

Det forklarede Thomas Thors med, at der er mange journalister på øen. Med cirka 40.000 indbyggere har Bornholm både DR P4 Bornholm, TV 2 Bornholm, Bornholms Tidende og bornholm.nu. Men selv om borgmesteren har ret i, at han styrer det vel nok mest dækkede område i landet, holder hans forklaring ikke, mener kommunalforsker ved DMJX Roger Buch.

”Det er en meget underlig argumentation. Konklusionen synes jo at være, at jo flere medier der er, jo sværere skal de have ved at udføre deres arbejde. Det er en helt uforståelig logik,” sagde han i et interview med TV 2 Bornholm efter pressemødet.

Vil ikke kritisere afslag på pressehenvendelser

Et andet tema på pressemødet var kommunikationen fra kommunen, efter at spærretiden blev meldt ud 29. juni, altså tirsdag i sidste uge.

Her stillede kommunaldirektør Johannes Nilsson i første omgang op til interview med TV 2 Bornholm og Bornholms Tidende, men efter at spærretiden blev en betændt sag, har han afvist at medvirke. Blandt andet har Journalisten fået gentagne afslag på interviewforespørgsler, selv når det blot drejede sig om at få forklaret, hvad det konkrete indhold i spærretiden egentlig var.

Samtidig har borgmesteren selv været på ferie i perioden og har derfor ikke medvirket i medierne før i dag. Men han kan ikke se nogen problemer i afvisningerne på mediehenvendelser.

”Jeg har ingen grund til at betvivle, at Johannes Nilsson er en både effektiv, dygtig og god kommunaldirektør, og jeg vil ikke undsige den måde, han har håndteret det her på. Jeg kan forestille mig, at han mener, han allerede havde forklaret det tydeligt,” sagde Thomas Thors på pressemødet.

0 Kommentarer

Læs også

<span class=DJ er stærkt kritisk over for sygedagpenge-problem: ”Vi skal have ændret den lov”">

Kritikken hagler ned over Bornholms spærretid: ”Kæmpe demokratisk problem”

01. JULI 2021
FOA afviser, at Bornholms spærretid er god for deres medlemmer

FOA: Bornholmsk spærretid skaber frygt – ikke beskyttelse

02. JULI 2021
Klart flertal på Bornholm vil fjerne eller ændre spærretid

Politisk flertal på Bornholm vil fjerne eller ændre spærretid

05. JULI 2021